Luterilaiset jumalanpalvelusyhteisöt

Vanhalla foorumilla on lyhyehkö kokooomaketju luterilaisista jumalanpalvelusyhteisöistä. Täältä uudelta foorumilta en sellaista löytänyt.

Onko tilanteessa tapahtunut muutoksia? Erityisesti kiinnostaisi, onko pk-seudulla tapahtunut muutoksia suhteessa vanhan ketjun listaukseen. SLEY:n Luther-kirkko on ainakin uusi. Ilmeisesti Itä-Helsingissä ei ole toiminnassa yhtäkään jumalanpalvesyhteisöä sen jälkeen kun SRO lopetti messut Siilitien puretussa seurakuntatalossa?

Viittaamassasi vanhan foorumin ketjussa on paljon hyviä linkkejä (SLEY, KL, LHPK jne.). Luulisi, että näitä linkkejä seuraamalla asiasta kiinnostuneet löytävät kaipaamaansa ajantasaista tietoa.

Helsingissä on myös paikallisseurakuntien omaa toimintaa olevia jumalanpalvelusyhteisöjä. Tällaisena voidaan minusta pitää mm. “Lähiksen messua”, joka on sunnuntaisin klo 15 Lähetyskirkolla.

Päivitetäänpä tilannetta Pirkanmaan osalta: Kansanlähetys on uudistanut konseptiaan ja sunnuntaitilaisuus kulkee nykyään nimellä Hetket yhdessä. Siinä on siis eroteltu erikseen opetushetki, ehtoollishetki, ylistyshetki ym, joilla kaikilla on oma ilmoitettu alkamisaikansa. Lisäksi osien järjestystä on sotkettu siten, että kahviosuus on osien välissä eikä lopussa.

Uuden konseptin mukaisissa tilaisuuksissa en ole käynyt, ennen uudistusta käytiin miehen kanssa Kansanlähetyksellä kahdesti. Molemmat oltiin sitä mieltä, että sinänsä ihan jees toimintaa ja opetusta, mutta ei se oikein vastaa tarvetta seurakunnalle. Yhteisöllä ei ole edes omaa pappia, joten ehtoollisen järjestyminen on siitä kiinni, pääseekö joku pappi muualta paikalle. Ja koko toiminta on ERITTÄIN matalakirkollista. En siis tiedä, voiko tätä toimintaa pitää varsinaisesti jumalanpalvelusyhteisönä.

Verkosto laajensi toimintaa Helsingissä

Tiedote Facebookissa Kuninkaan illoista Helsingin Vuosaaren seurakunnassa:

Kuninkaan ilta.
Jumalan armoa ja rauhaa vuodelle 2021

Kaipaamme kaikki Kuninkaan illan yhteisiä ylistyksen, kiitoksen, rukouksen ja sananopetuksen hetkiä, kirkkauden Herran, Kuninkaamme kasvojen edessä.
Kuitenkin tammikuun Kuninkaan illat on peruttu 15.1. ja 29.1. koronaviruspandemian rajoitusten jatkuessa. Pahoittelemme
Puheet videoidaan ja ne tulevat tänne ja Kuninkaan ilta- YouTube-tilille.

  • 15.1. Opetuspuhe Toni Kokkonen / Kansanlähetys.
  • 29.1. Opetuspuhe Harri Kröger / Juutalaistyö.

“Kuinka ihanat ovat sinun asuinsijasi, Herra Sebaot! Minun sydämeni nääntyy kaipauksesta, kun se ikävöi Herran temppelin esipihoille. Minun sieluni ja ruumiini kohottaa riemuhuudon, kun tulen elävän Jumalan eteen. Herra Sebaot, minun kuninkaani ja Jumalani! Sinun alttarisi luota on varpunenkin löytänyt kodin, pääskynen pesäpaikan, jossa se kasvattaa poikasensa. Miten onnellisia ovatkaan ne, jotka saavat asua sinun huoneessasi! He ylistävät sinua alati. (sela)”
(Psalmit 84:2​-​5.)
Psalmi 84 on pyhiinvaeltajan psalmirukous, viininkorjuulaulu, joka sopii hyvin tähän aikaan ja joka päivään. Se on myös viinikorjuulaulu, joka kuvaa viinipuristimessa oloa, kuten Psalmi 8. Se kuvaa ihmisen osaa hänen vaeltaessaan Jumalan yhteydessä. Sydämessä on alituinen kaipuu Jumalan kasvojen eteen. Toisaalta ihmisen osaan kuuluu niin iloa kun surua sekä monia ahdistuksen ahjoja. Matkamme kulkee monen varjoisan laakson ja valoisan kukkulan kautta.
Jeesus on esijuoksija tällä viinipuristuksen tiellä. Hän näytti, mikä on tosi ihminen. Hän rakensi viinipuun hedelmän elämänsä kautta, eläen armossa ja Totuudessa nöyrtyen kaikessa Isän tahdon alle. Totinen viinipuu rakentui Gentsemanen viinipuristimen kautta ja Golgatan naulojen lailla syntimme lävistivät hänet. Vain ahjon läpäissyt, murskattu hedelmä antaa elämän. Golgatalta virtaa elämä ja autuus meille. Jeesus on se Vanhan liiton odotuksen temppeli,Totuus, joka versoo maasta (Ps. 85:12). Sana tuli ihmiseksi, ja asui telttamajassa keskellämme. Jeesuksen kautta näemme Isän Jumalan kirkkauden kasvot. Hän on täynnä armoa ja totuutta (Joh. 1:14). Jeesus versoo maasta, että voisi versoa sinun sydämessäsi, armosta.
Me Kaipaamme yhteyttä ja Herraamme lohduttavaa ja ravitsevaa läsnäoloa hänen Pyhän Henkensä ja Sanansa kautta.
Sielumme nääntyy kaipauksesta Herran kasvojen eteen yhdessä palvomaan Herramme ja kokemaan yhteyttä Hengessä ja Totuudessa.
Rukous yhdistää meitä ollessamme fyysisesti etäällä. Tarvitsemme toinen toisiamme. Vaikka kaipaamme kirkkoon yhdessä Jumalaa palvomaan, Jeesus tuli ihmiseksi tehdäkseen sinusta temppelinsä, asuinsijansa. Hän tahtoo asua uskon kautta sinussa joka päivä missä oletkin. Jeesus sovitti syntimme ja syyllisyytemme, ollakseen itsessään pelastuksen päämies. Hän on ylösnousseena Herrana itsessään temppeli ja alttari, josta vuotaa elämää, viinipuun hedelmä sinulle. Hänen luotunsa, ihminen, Jumalan kuva, on se paikka, jossa hän tahtoo asua. Ihmisen osa on ottaa tarjottu lahja vastaan.
Missä siis oletkin sisareni ja veljeni Jeesuksessa Kristuksessa, ole onnellinen, sillä saat jo olla Herran esipihalla ja hänen huoneensa. Iloitse armosta, että sydämelläsi on pyhät matkat, ylistys ja kiitos Jumalalle. Hän antaa voimattomalle väkevyyttä ja murheellinen saa huomata, että kyyynellaaksosta Herra tekee lähteiden ja siunausten maan. Tyhjin käsin, armon kerjäläisenä saa tarvitseva ja syntinen astua armoistuimen eteen.
Jeesus on Ylipappi ja esirukoilijamme, joka rukoilee puolestasi ja kuulee sinun rukouksesi. Jeesus, on Voideltusi, Jumalan ja ihmisen kasvot, joita Isä rakastaa. Hän on uskon kilpi, syntiemme sovittaja. Hän seisoo sinun suojanasi ja kilpenäsi Isän ja maailman suuntaan. Hän on meille Isän Valkeus ja Valo.
Miten suloista on nostaa ylistys ja kiitos Herrallemme ja Kuninkaallemme, Jeesukselle, Hän on aurinko ja kilpi, ylösnoussut kuoleman kuolemalla voittanut elämän Herra. Linnun lailla saat levätä hänessä ja nostaa riemuhuudon hänelle. On siunattua vartioida hänen kynnyksellään. Autuas on se, joka uskoo ja luottaa Herraamme Jeesukseen.
Rukous:
Herra, Jeesus Kristus, ole minulle syntiselle armollinen. Kiitos Herra, että olet valoni ja kilpeni. Kiitos, että olet sovittanut syntini ja syyllisyyteni ja olet lunastanut minut vapaaksi. Tule lähelle ja lohduta sydämellisessä armahtavaisuudessasi.
Herra, kuule yhteinen rukouksemme. Vedä kansaamme puoleesi ja avaa korvat kuulemaan kutsusi. Kutsu ikuisen elämän lähteelle takaisin ne, jotka ovat sinut unohtaneet sinut. Avaa silmät näkemään, että tämän maailman sokeuttamat tunnistaisivat sinut ja kääntyisivät luoksesi parannettavaksi näinä ahdistuksen aikoina. Sinun luoksesi Jeesus, sinä ihmeellinen lohduttajamme, joka olet iankaikkisen elämän, uskon, toivon ja rakkauden lähde.
Kiitos Jeesus Herramme, että hädän ja ahdistuksen hetkellä voimme kätkeytyä sinun suojiisi. Ole turvapaikka ja suojaava muuri ympärillämme. Anna meille voimaa ja kestävyyttä odottaa ja pysyä kasvojesi edessä rukoillen. Kosketa parantavalla kädelläsi sairaita. Anna meille voimaa elää sinun tahtoosi tyytyen ja vahvista meitä uskossa ja anna meille voimasi tehdä rakkauden tekoja. Aamen.

1 tykkäys

Tässä kolmen kuukauden vanha puhe Hannu Äimäseltä, siviiliammatiltaan juristilta. Koronarajoitusten takia yleisöä ei ole kuin muutama henkilö, eturivissä pastori Antti Pesonen.
Hyvä opetus ihmisen tärkeimmistä tarpeista.