Maltan ritarit

Maailmalla Maltan ritarikunnan johdon ja Pyhän istuimen välillä on viime aikoina uutisoitu erinäisistä konfrontaatioista. En ole tätä asiaa sen tarkemmin seurannut, mutta vaikuttaa siltä, että jonkinlainen uudelleenjärjestely organisaatiossa on tarpeen.

Mutta Suomessakin tämä ristiretkiajan perinteitä kantava ja muutenkin kunniakkaan taisteluhistorian omaava järjestö toimii, tosin ymmärrettävästi varsin vaatimattomissa puitteissa. MTV.fi:stä bongasin jutun Suomen harvoista Maltan ritareista; hölmösti vihjailevasta otsikostaan huolimatta juttu vaikuttaa asialliselta.

Suomessa ritarikunnan toiminta painottuu Turun suuntaan, sillä sen kappalaisena toimii kirkkoherramme ja maallikkojäsenissäkin on seurakuntalaisiamme; jutun kuvituskuvassakin on pari tuttua kasvoa.

Huomio: Vain katolilaisia jäsenikseen hyväksyvää Maltan ritarikuntaa ei pidä sekoittaa sen ekumeeniselta pohjalta toimivaan sisarjärjestöön eli Johanniittoihin, vaikka järjestöjen välit ovat hyvät ja yhteistyö saumatonta.

Onhan tuo ritarikunta ollut uutisissa viimeaikoina. Entinen englantilainen suurmestari ja saksalainen kakkosmies ovat olleet napit vastakkain, syytöksiä mm. varmuusesineiden jakamisesta osana avustustyötä. Saksalainen potkaistiin tehtävistään, mutta palautettiin sittemmin asemaansa. Heidän työtään valvova kardinaali siirrettiin kaikista mahdollisista paikoista Guamille selvittelemään paikallisen kirkon hyväksikäyttöskandaalia.

Nyt on valittu uusi johtaja, mutta vain vuodeksi.

Maltan ritarikunta on siitä mielenkiintoinen, että sillä on suvereenin valtion status, vaikka sillä ei ole territoriota. Ainut sellainen taitaa tällä hetkellä olla.

Cymbus - suomi -sanakirja: varmuusesine = kondomi.

Säädyllisessä keskustelussa voitaisiin ehkä tarpeettoman huomion välttämiseksi käyttää myös sanaa preservatiivi.

1 tykkäys

Maltan ritareilla on luterilainen (s.k. saksalainen) siskohaara Johanniter, joka toimia Suomessa ja Ruotsissa.

och

Edit.: [quote=“Michelange, post:1, topic:1553”]
Vain katolilaisia jäsenikseen hyväksyvää Maltan ritarikuntaa ei pidä sekoittaa sen ekumeeniselta pohjalta toimivaan sisarjärjestöön eli Johanniittoihin, vaikka järjestöjen välit ovat hyvät ja yhteistyö saumatonta.
[/quote]

Ei ihan näin. Heillä on kattojärjestö (syy saumaton yhteistyö) ja s.k. luterilainen haara on myös autenttinen (siis katolilaisten tunnistama). Malta riddarit suljettiin ja katolinen haara on jatkumo nuoremmin kuin luterilainen.

Jfr. http://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_Military_Order_of_Malta#Exile