Mitä Ruotsi edellä, sitä Suomi perässä

Länsinaapurimme on monessa kehityksessä ollut Suomen edelläkävijä, jonka tekemiä valintoja ja suunnanmuutoksia kovasti tarkkaillaan ja kopioidaan, viimeistään viiveellä.

Ikävä kyllä paitsi monessa hyvässä, myös monessa huonossa asiassa.

Ruotsin kirkko on ottanut monia askelia liberaaliin suuntaan, ja sitä käytetään jopa perusteena sille, että kyllä Suomessakin kirkon pitäisi tehdä vastaavat muutokset.

Mutta kannattaa huomata, että Ruotsin kirkon jäsenmäärä on syöksykierteessä.

Seurakuntalainen.fi:
"Ruotsin kirkosta on tänä vuonna eronnut ennätysmäärä ihmisiä. Lokakuun loppuun mennessä eronneita oli 80 377 jäsentä, mikä on kaikkien aikojen suurin luku. Se on jo nyt yli 33 000 enemmän kuin vuonna 2015 yhteensä. "

Kirkosta eroamisen kiihtymisen lisäksi mahdollisia tulevia jäseniä karsii huimasti se, ettei lapsia enää kasteta eikä rekisteröidä kirkon jäseniksi.

Haluaako Suomi aina ja kaikessa kopioida läntistä isoveljeänsä?

5 tykkäystä

No ei Tämä kuitenkaan taida edes Ruotsissa olla yleinen “trendi”, vaan median luoma illuusio, vai mitä sanoo veljemme/ sisaremme @ALG sieltä paikan päältä?
Olen ymmärtänyt, että noin suoraan asiaa ei voi verrata, mitä Media väittää?

1 tykkäys

Tarkoitatko ettei mielestäsi Ruotsin kirkon liberalisoitumisella ole yhteyksiä räjähdysmäiseen jäsenkatoon?

Vai mitä kyseenalaistat avauksessani?

En kyseenalaista mitään, mutta annetaanko @ALG, n vastata, mitä olen “rivien” välistä lukenut, asia taitaa kuitenkin olla median luomaa “toiveajattelua” ? tms.

1 tykkäys

https://www.jihadwatch.org/2016/02/swedish-church-to-collect-funds-to-build-mosque

Aikoinaan, kauan sitten kun olin kouluiässä, erään tuttavaperheen poika meni ensimmäistä kertaa sorsametsälle isänsä kanssa. Poika siinä kävellessä veti haulikon liipaisimesta. Varmistin ei ollut päällä ja kaksi ja puoli varvasta lähti.

Näin siis ei ole ollenkaan ennenkuulumatonta, että jos jotain mieleen juolahtaa niin se kanssa tehdään. Mitä seuraavaksi? Voitaisiinko huumeita kokeilla järjestelmällisesti kirkon piirissä? Pitäisikö hevonen ja lehmä risteyttää keskenään?

Punahilkalle on ehtymättömän ihmetyksen aihe, miksi “uudistusmieliset” piirit aina uudestaan ja uudestaan kääntyvät kohti Islamia. Onko tämä osoitus jonkinlaisesta alitajuisesta epätoivosta?

1 tykkäys

He j, työkiireet vähenivät ja nyt aikaa vastata. Pahoittelen viivettä.

Media Suomessa valitettavasti poimii ja jättää pois oleellista. Itsellä aldrigt on ollut kirkkoherra, joka hyväksyy modernin avioliiton. 70% kerroista kuulee hyvä saarna, vaikka välillä demaristi aksentti. Tukholman stift alueella vähän värikkäämpää mewn jos tietää minne mennä. Sieläkin perinteistä klassista kristinuskoa. Jopa tunnistus luterilaista!

Mitä Ruotsi edellä… Eikö Suomessa maallikoiden tulisi huolehtia että poliittiset puolueet eivät ota valtaa. Kasvattaa kotona uusi sukupolvi klassisia kristittyjä. Käydä kirkossa ja ilmausta mielipide klassisen uskon puolesta. Onhan Suomessa moni juttu toisin kuin Ruotsissa. Hyvässä ja pahassa.

Omassa seurakunnassa olemme keskittyneet klassiseen jumalanpalvelus tapaan. Hetkirukouksitv vietetään. Evankeliumi selvitetään ja me kuuntelijat koetamme elää se.

Huomionhakuisiet papit, poliitikot ja kirkon virkailijat eivät ole helakirkko.

3 tykkäystä

Vielä siis konkretiaa:

Tällä videolla hyvin tyypillinen messu ja saarna Ruotsissa. Ei sisällä kummallisuuksia Kirkko on kaunis, erittäin kaunis. Saarna on ganska tyypillinen. Rakkaus - sana toistettu paljon saarnassa, mutta minulle, suhteellisen klassisilla pohjalla oleva.

Itseäni vaivaa messukasukan (menikö oikein?) laitto vasta offertorietissa.

edit.,: ko. seurakunta oli aikoinaan +Tuulikki Koivunen-Bylundin kaitsentassa.

Meni oikein.

Miksi muuten ruotsiksi puhutaan högmässasta eikä pelkästä mässasta? Onko tässä jotain aste eroja tyyliin Katolisen kirkon hiljainen messu vs. laulettu messu?

Ymmärrykseni on se, että hög -epitet viittaa pyhään. Normaal mässa on arkisempi, usein viikolla pidetyn messun nimi. Joskus myös kanssa vecko -epiteet. Högmässa myös erottaa sanajumalanpalveluksen (gudtjänst) pääliturgiana.

2 tykkäystä

Pahoittelen myös viivettä (elämme edelleen evakossa, vesivahingon takia).

Vähän tarkoitinkin median osuutta asiaan, joka kieltämättä on vähintään outo ?

Tunnen monia pappeja meidän kirkosta (evlut), heistä kukaan ei edes ajattele esim. että vihkisi homoavioliittoon.
Media mielestäni paisuttelee jostain syystä juuri tätä aihetta (?)
Voisi melkein sanoa;" tekee kärpäsestä härkäsen" you know what i mean ?

Olen pahoillani. Toivon teille parasta.

Ihan meidän normaalien tasolla ei mitään radikaalia. Joskus median kuvaa en tunnista t. ex. oman seurakuntani elämää. Kirkolliskokous, pride, puoluepolitiikka ja radikaalit ovat oma luku.

On meilläkin vielä paljon kauniita messuja ja hyviä saarnoja. Mutta huolta pitää kantaa.

Versus populum -kauhistus on levinnyt. Meidänkin vanhoollisessa seurakunnassa on poistettu ehtoollispenkit. On joukko ihmisiä, jotka on vihitty papeiksi, mutta ei oikealta piispalta, vaan henkilöltä, joka on pitänyt piispallista tehtävää itsellään kirkon suostumuksella. Murhetta, surua.

2 tykkäystä

Toki. Meillä kaikilla on vastuu kirkosta kuten omasta usko. Jos perinteisemmät kristityt aina vetäytyvät pois, tietty kehitys on silloin klaari. “Syy” on siis kummassa päässä skaala.

Mutta tilanne ei vielä toivoton. Otetaan siksi oma vastuu.

3 tykkäystä