Miten tarkkaan erolukuja seurataan?

“- - ihmettelinkin eilistä piikkiä”, kirjoitti eräs palstalainen.

Miten paljon eroakirkosta.fi-palvelun lukuja seurataan kristittyjen keskuudessa?

Minulla on aika vähän uskonnollisesti aktiivisia evl.fi-tuttuja, mutta en kyllä ole kuullut kenenkään seuraavan niitä.

Minulla on ollut useampi ev lut tuttava, eivätkä nämä erot ole koskaan olleet tilastollisessa mielessä puheenaihe. Ei ehkä tunnu niin olennaiselta, eroaako joku, joka ei ole missään yhteydessä kirkkoon muutenkaan, myös kirkon jäsenyydestä.

Sen sijaan vuosien varrella kristittyjen keskuudessa on minusta ollut puheenaiheena se, milloin kristityn pitää erota kirkosta. Mielipiteitä on tässä monia. Joku on sitä mieltä, että ei ikinä, tai sitten kun heitetään ulos, joillekin joku tietty opillinen tai moraalinen juttu on viimeinen pisara.

Kansankirkko on vähän kuin peruskoulu. Toisille liian liberaali ja toisille liian konservatiivi. Hyvin harva kulkee juuri niin keskitietä, että kokee olevansa ihan oikeassa paikassa. (Peruskoulu siis toisille liian helppo, toisille vaikea, harva oppii juuri sitä keskimääräistä tahtia.)

Paikalliset erotkin ovat hyvin suuria. Lähinnä pääkaupunkiseudulla eroaminen on oikeasti ollut niin merkittävää, että se vaikuttaa kirkon asemaan. Monella muulla paikkakunnalla ne, jotka eivät kuulu kirkkoon, kuuluvat usein johonkin toiseen uskontokuntaan.

1 tykkäys

En seuraa. En ole koskaan edes katsonut niitä, enkä tiedä, missä ne edes netissä ovat. Jossain teidän yhdistyksenne sivulla kai, mutta niilläkään en ole käynyt kuin kahdesti: ensimmäisen kerran keväällä 2010, kun täytin jo eroa kirkosta -lomakkeen, mutta en vielä lähettänyt sitä. Toisen kerran samana keväänä hieman myöhemmin, kun sitten päädyin lähettämäänkin lomakkeen. Sen koommin en ole Vapaa-ajattelijoiden sivuilla käynyt.

Minä seuraan säännöllisesti, mutta olenkin kummajainen. Kyllähän sillä jäsenmäärän vähenemisellä on iso vaikutuksensa kirkkoon ja sen asemaan sekä siihen, kuinka kattavasti edes jonkinlainen kristillinen sanoma tulee suurelle massalle tutuksi.

Toki eroakirkosta.fi:n tarjoamien tilastojen informaatio-arvo on heikentynyt, varsinkin kun ei anneta tietoa siitä kuinka paljon eronneita on ja mistä. Kiinnostavammat ja monipuolisemmat tilastot antaa nykyään kirkko itse: https://www.kirkontilastot.fi/ Tosin erojen suhteenhan tuolla ollaan aina jälkijunassa.

Nuo kirkon omat tilastot viime vuoden kirkkoon kuuluvuuksista ovat kyllä mielestäni paikoin aika hurjia: https://www.kirkontilastot.fi/viz?id=58 Tuoltahan voi hakea esimerkiksi eri ikäryhmiä. Mielenkiintoinen juttu muuten, että 0-4 vuotiaista kirkon jäsenten osuus on alle puolet kahdessa kaupungissa, tietysti Helsingissä, mutta myös … Maarianhaminassa? Se oli hämmentävää.

Kuudella paikkakunnalla on 30-34 -vuotiaita, kaikkein haasteellisinta ikäluokkaa, alle puolet kirkon jäseninä: Helsinki (41,28%), Espoo, Vantaa, Tampere, Kerava ja Kauniainen. Toivakka, Maarianhamina ja Turku kärkkyvät inan viidenkympin paremmalla puolella. Näistä Toivakkaa selittänee ooperin arvio muista kirkkokunnista, siellä on väkimäärään nähden paljon helluntailaisia.

Kun muuten otetaan sama ikäluokka, mutta tarkastellaan vain miehiä, saadaan hurjia leukemia: 21 paikkakunnalla 30-34-vuotiaista miehistä alle puolet kuuluu kirkkoon, ja Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla osuus on alle 40%:n. Naisten ollessa kyseessä alle puolet on “vain” Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Ja nämä ovat siis sitä ikäluokkaa, joka saa lapsia. Näillä näkymin tulevaisuudessa tulee olemaan runsaasti enemmän niitä paikkakuntia, joissa pienistä lapsista alle puolet kuuluu kirkkoon.

Täältä voi seurata noin kuukauden viiveellä päivittyviä jäsentilastoja koko kirkon tai seurakuntien, hiippakuntien ja rovastikuntien tasolta: https://www.kirkontilastot.fi/viz?id=54 Kirkossa kaikki muut ikäluokat pienenevät, mutta 70 ja siitä ylöspäin kasvaa: jäsenistö harmaantuu hurjaa vauhtia.

Vaikka ajattelisimmekin, kuten oikein on, että henkilökohtainen usko on olennaisempaa kuin kirkon jäsenyys, niin ei ainakaan luterilainen kristitty voi näitä lukuja ihan huomiottakaan jättää.

1 tykkäys

Kirkontilastot.fi on, anteeksi nyt, aikamoista kuraa. Siinä oli välillä esimerkiksi luku, jonka perusteella 2017 olisi hiukan alle 30 % pareista vihitty kirkollisesti. Luku onkin varmaan totta, mutta ei nyt vaan 2028. Samoin mm. jonain vuonna muka eroakirkosta.fi-palvelun osuus olisi ollut useina kuukausina n. 95 % eroista paitsi yhdessä kuussa 105 %.

Ja jossain tuolla oli tieto, jonka mukaan alkuvuonna olisi kastettu yksi (1) aikuinen. Sellainen on toki helppo todeta virheeksi, mutta kaikki virheet eivät ole itsestäänselviä.

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.