Kreikassa ei puhuta pyhiinvaeltamisesta, vaan toiminnan pohjana on verbi proskynizw, joka tarkoittaa kunnioittamista. Pyhiinvaellukset ovat ortodokseille siis kunnioitusmatkoja, joissa uskova matkustaa johonkin tiettyyn, ennalta valittuun kohteeseen osoittamaan kunnioitustaan. Paikka voi olla esim. jokin vanhatestamentillinen pyhän tapahtuman tapahtumapaikka Israelissa, jonkun tietyn pyhän reliikkien sijoituspaikka, jollekin tietylle pyhälle omistettu kirkko koti- tai ulkomailla, tunnetuksi tullut luostari kuten Valamo Suomessa ja Athoksen luostarit Kreikassa jne.
Kunnioitusmatkalle lähdetään monista syistä: joku pyhä esimerkiksi on voinut auttaa tai tulla tärkeäksi henkilön elämässä, jolloin tämä tahtoo osoittaa kiitollisuuttaan ja kunnioitustaan matkaamalla rukoilemaan hänen reliikkiensä tai hänen nimeään kantavan kirkon luokse. Matkaan voi liittyä myös toive saada Jumalalta apua johonkin tiettyyn oman elämän hengelliseen ongelmaan. Kunnioitusmatkalle voidaan lähteä myös uskonnollisen heräämisen seurauksena - Suomessakin moni lähtee käymään Valamossa pian uskoontulemisensa jälkeen juuri tästä syystä.
Joka tapauksessa tällainen proskynizw-matka on luonteeltaan hieman eri kuin se, että esim. lähtee suorittamaan pitkän jalkaisin tehtävän pyhiinvaelluksen toivoen, että kokisi uskonnollisen kokemuksen vaelluksen aikana. Kunnioitusmatkalla on näet tietty ennalta valittu tarkoitus, vaikkapa se, että tahtoo pyytää esirukousta pyhältä Nikolaokselta hänen reliikkinsä ääressä, tai osallistua liturgiaan Valamon luostarissa.
Ekumenia varmaankin näkyy suomalaisissa pyhiinvaellusmatkoissa siten, että esim. pyhälle maalle suuntautuvissa pyhiinvaellusryhmissä on osallistujia useista kirkkokunnista. Luterilaiset järjestävät enemmän matkoja Israeliin kuin ortodoksit, joten ortsutkin osallistuvat joskus näille matkoille. Vastaavasti ortodoksit järjestävät matkoja esim. venäläisiin luostareihin, ja niille matkoille osallistuu myös luterilaisia. En ole koskaan ollut tuollaisilla matkoilla, joten en tiedä, toimitetaanko siellä ekumeenisia rukoushetkiä tmv., vai mennäänkö “enemmistön ehdoilla”. Eiköhän täällä ole monia tuollaisille matkoille osallistuneita, jotka osaavat kertoa siitä, miten ekumeenisuus huomioidaan esim. pyhälle maalle suuntautuvilla matkoilla.