Onko nykypäivänä apostoleita?

Tervehdys,

Piti ihan liittyä tänne saadakseni pohtimaani kysymykseen vastauksia.

Törmäsin nimittäin että eräässä vapaassa seurakunnassa oli kahden pastorin tittelin eteen ilmestynyt sama apostoli.
Kysymykseni kuuluu:
Voiko apostoleita olla nykyisin?
Tunteeko kirkkohistoria alkuseurakunnan jälkeisiä apostoeita?

Tuntee, mutta ei “virallisia”. Viralliset ovat Raamatussa mainitut. On lahkoja joissa tuota termiä käytetään, mutta suuret kirkkokunnnat käyttävät tuota nimitystä vain alkup. apostoleista. Edes paavista ei käytetä tuota sanaa.

D

4 tykkäystä

Kirkkohistoria tuntee apostolienvertaisia. Nämä ovat pyhiä, jotka ovat edesauttaneet kristinuskon leviämistä erityisellä tavalla.

https://www.ortodoksi.net/index.php/Apostolien_vertainen
Apostolien vertainen – Ortodoksi.net

3 tykkäystä

Frikyrkoreista en tiedä, tässä Ruotsin ja Suomen (lut.) kirkkojen opetusta:

Isä Jumala lähetti Poikansa Jeesuksen Kristuksen maailmaan. Jeesus lähetti vuorostaan maailmaan apostolit, varustaen heidät Pyhällä Hengellä: ”’Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.’ Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: ’Ottakaa Pyhä Henki.’ …” (Joh. 20:21-; myös Matt. 28:19-). Tästä lähettämisestä johtuu kirkon apostolinen lähetystehtävä. Kirkko on Jumalan vanhurskauttavan armon merkki ja väline.

sekä

Joukko ihmisiä on aina kirkon alusta asti saanut kutsumuksen kantaa erityistä vastuuta kirkon lähetystehtävästä.

johon vihittään

Kutsu kirkon virkaan ei ole vain inhimillinen, vaan se tulee Pyhältä Hengeltä. Jo Uuden testamentin aikana apostoliseen tehtävään lähettäminen tapahtui liturgian yhteydessä kätten päällepanemisen ja rukouksen kautta.

tästä seuraa

apostolisuudessa on kyse kirkon alkuperästä ja pysyvästä perustasta, joka on Kristuksen sovituskuolemassa ja ylösnousemuksessa, ja sen kutsumuksesta ottaa vastaan ja välittää Kristuksen apostolien ainutlaatuista todistusta (1. Kor. 15:1-; 1. Joh. 1:1-), heidän, jotka ensin välittivät evankeliumia, traditiota Jeesuksen pelastussanoista ja –teoista, sekä elää tuon todistuksen varassa.

Källa: Vanhurskauttaminen kirkon elämässä numerot 169fföj &241 & 291.

Eli siis, apostolit olivat Raamatun alkuperäiset. Muut myöhemmät vain hoitavat se tehtävä pysyä apostolinen oppi ja elämä. @SanGennaro Apostolienvertaisia ovat ortodoksiteleille henkilöt, jotka toivat kristinusko uusi maa/ kulttuuri?

Ei ihan näin, vaan nämä ovat ortodoksikielessä valistajia. Esimerkiksi P. Ansgar on Tanskan valistaja ja P. Olavi on Norjan valistaja.

1 tykkäys

Jahaa! Nu minä ymmärrän! Mikä tekee eron kanssa apostolivertainen?

Apostolienvertaiset ovat apostolien vertaisia. :slight_smile: Eli toimineet Kirkon levittämisen hyväksi apostolien vertaisesti. Nimikkeissä on varmaan osin päällekkäisyyttä, mutta eiväthän kaikki lähetystyöntekijät ole apostolien vertaisia, vaikka hyvää työtä ovat tehneetkin.

1 tykkäys

Tiukasti otettuna apostoleja ovat ne 11 + Mattias ja Paavali joten kuten. Ei kukaan ole heidän vertaisensa siinä mitä he ovat nähneet ja todistaneet ja samalla jokainen on heidän vertaisensa Kristuksessa.

D

5 tykkäystä

Kyse on ilmiöstä nimeltä “uusapostolinen liike”, englanniksi NAR(New apostolic reformation). Tästä on ollut ja on varmaan vieläkin vääntöä vapaissa suunnissa ja niiden laitamilla.

One Way Missionin Hard talk ohjelma aiheesta

Eipä ole nyt ortodoksina enää niin tarve näitä seurailla. Aika raskasta oikeastaan oli siinä Sekl:in ja vapaiden suuntien välimaastossa olla ja vähän väliä tutkia kaikenlaisia puhujia, seurakuntia ja outoja käsitteitä. Kansanlähetyksessäkin oli paljon ihmisiä, jotka kävivät myös näissä vapaiden suuntien tilaisuuksissa ja selkeän ylikarismaattisissa tilaisuuksissa.

3 tykkäystä

Ei. Vapaissa suunnissa on saanut jonkin verran jalan sijaa Amerikassa keksitty oppi, että viimeisinä aikoina ilmestyy apostoleja. (Tietysti ihmeitä ja merkkejä näiltä erityisvoidelluilta odotetaan.) Näistä “apostoleista” suurimmiksi paisuneet haluavat käyttää itsestään vieläpä titteliä superapostoli, johon verrattuna alkuperäiset apostolitkin olivat pikkutekijöitä.

Kyseessä on menestysteologien ja äärikarismaatikkojen harhainen opetus, ja juuri tuo Hullutuksen mainitsema NAR.

Ihmeistä ja merkeistä voi sanoa, että noissa piireissä harrastetaan ihmekertomuksissa melkoista suurentelua, kuten liikkeiden johtajien titteleissäkin. Se, missä nämä “apostolit” ovat hyviä, on rahan kerääminen liian hyväuskoisilta kannattajiltaan.

3 tykkäystä

Kiitos vastauksista.

Kuuntelin myös tuon hard talkin, ja ymmärrykseni kasvoi.

Itselleni tuli sellainen tunne että tässä uusapstolisessa likkeessa yhteiskuntamme yltionarsistisuus murtautuu seurakuntaan: ihmiset nostavat itseään apostoleiksi, kuvittelevat tekevänsä samoja tekoja kuin Jeesus ja apostolit, voittavat pahuuden ja valmistavat tietä Jeesuksen tulolle. jne.

2 tykkäystä

Raamatun mukaisia apostoleja ei ole, ei tule eikä tilata. Jeesus on heidät asettanut ja sillä sipuli. Ja ne apostolit, jotka ovat todellisia apostoleja Jeesuksen jälkeen, ovat ainoita Jeesuksen ja hänen apostoliensa valitsemia todistajia.

Piispat ja presbyteerit ovat oma luku sinänsä, mutta he eivät ole apostoleja.