Opetuslapset / apostolit / evankelistat

En ole koskaan oppinut ulkoa, keitä olivat Jeesuksen opetuslapset. Pietarista ja Johanneksesta on toki paljonkin juttua, epäilevä Tuomas ja tietysti Juudas Iskariot ja, jonka tilalle valittiin sitten seuraaja. Tuntuu kummalle, että mikä ihme niitä sekoittaa (minun päässäni) kun muistan niin hyvin Jaakobin poikien nimet. Google siis kertoo, että Jeesuksen opetuslapsia olivat:

Juudas Iskariotin tilalle valittiin Mattias.

Apostolit olivat Jeesuksen ylösnousemuksen todistajia. Evankelistat olivat Matteus, Markus, Luukas ja Johannes.

Olivatko Matteus ja Johannes -evankelistat Jeesuksen opetuslapsia?

Keitä sitten olivat Markus ja Luukas -evankelistat?

Nämä varmaan tuntuvat monesta teistä tyhmiltä kysymyksiltä, mutta paljastan kuitenkin tietämättömyyteni.

Apostoli Matteus ja evankelista Matteus ovat sama henkilö. Matteuksen alkuperäinen nimi oli Leevi ja hän oli publikaani. Jeesus kutsui hänet opetuslapsekseen, jolloin hän hylkäsi kaiken omaisuutnsa.ja alkoi seurata Herraa. Matteus kirjoitti Jeesuksen sanat muistiin. Kirkko pitää Matteuksen evankeliumia vainimpana evankeliumina, kun taas nykyiakainen eksegetiikka pitää Markusta Matteusta vanhempana. Joka tapauksessa synoptiset evankelimit Matteus, Markus ja Luukas perustuvat kaikki Matteuksen muistiinpanemiin Herran sanoihin.

Markus eli Johannes Markus kuului 70 n apostolin ryhmään. Hänen äitinsä omisti talon, jonka yläsalissa Jeesus ja apostolit kokoontuivat viimeiselle aterialleen. Markus oli myöhemmin mukana Paavalin lähetysmatkoilla.

Luukas oli kreikkalainen juutalaisuuteen kääntynyt lääkäri, joka kuului 70n apostolin joukkoon. Hän oli toinen Emmauksen apostoleista,. Toinen oli Kleopas. Luukaskin oli mukana apostoli Paavalin lähetysmatkoilla ja kirjoitti evankeliumin lisäksi Apostolein teot.

Apostoli Johannes Sepedeuksenpoika on Johanneksen evnkeliumin kirjoittaja. Hän oli Jeesuksen sukulainen ja galilealainen kalastaja. Jeesus uskoi hänelle äitinsä holhouksen. Hän kirjoitti vanhoilla päivillään täydentävän evankeliumin, jossa on paljon eri kertomuksia kuin synoptikoilla.

1 tykkäys

Mielestäni kysymyksesi ei ole ollenkaan tyhmä. “Niiden kahdentoista” tarkat nimet ovat omastakin mielestäni haasteellinen kysymys.

Pyhän apostoli ja evankelista Matteuksen elämäkerta Synaksarionista:

Pyhä apostoli ja evankelista Markus:

Pyhä apostoli ja evankelista Luukas:

Pyhä apostoli ja evankelista Johannes Teologi:

2 tykkäystä

Kiitos näistä, otan talteen ja tulostan. Johanneksen evankeliumin kirjoittaja on siis myös Johanneksen ilmestyksen kirjoittaja. Kiitos myös @Mauriina lle selventävästä tekstistä.