Ortodoksikanttoreista kertova juttu

Kannattaa tsekata myös Karjalaisen Lauantai-liite 13.4.2019. Siinä oli iso n. viiden sivun mittainen ortodoksista seminaaria, kulttuurikeskusta ja -korttelia esittelevä juttu.

3 tykkäystä

Tietenkään ei ole kysymys pääsiäisviikosta, joka on tämä alkava viikko, vaan pääsiäistä edeltävästä viikosta, joka on pyhä ja suuri viikko. Silloin on kirkoissa siellä, missä se on suinkin mahdollista, aamuin illoin todella paljon palveluksia, ja jotkut niistä ovat hyvin pitkiä.

Kyllä tänään alkaneella kirkkaalla eli pääsiäisviikollakin on ainakin täällä Helsingissä useimmissa kirkoissa jumalanpalvelus joka päivä, mutta on todennäköistä, että toimittaja tarkoitti viime viikkoa. Miten saisi edes toimittajat (yhteisestä kansasta puhumattakaan) oppimaan alkeellisimmatkaan kristilliset käsitteet? Pännii todella sivistymättömyys.

Luterilaisessa kirkossa pääsiäisviikko on ennen pääsiäistä, joten toimittaja käyttää heidän käsitteitään.

Ei ole. Pääsiäistä edeltävän viikon nimi on luterilaisessa kirkossa joko piinaviikko tai hiljainen viikko. Pääsiäisviikko alkaa kaikissa kirkoissa vasta pääsiäissunnuntaista.

1 tykkäys

Kyllä jotkut pitävät pääsiäistä edeltävää viikkoa pääsiäisviikkona. Joku kertoi, että kun jonkin työn deadline oli sovittu “pääsiäisviikolle”, toimeksiantaja tarkoitti pääsiäistä edeltävää viikkoa ja tehtävän suorittaja pääsiäisen jälkeistä viikkoa, joten siitä muodostui ongelma. En tiedä, kuinka yleistä se on, mutta ainakin tuon jutun kirjoittaja tarkoitti sillä suurta viikkoa.