Ortodoksiset sääntökunnat?

Hei!

Lyhyestä virsi kaunis, onko ortodokseilla omia maallikkojen sääntökuntia kuten katolisessa kirkossa?

Oikein rauhallista ja iloista Herramme Jeesuksen Kristuksen syntymäjuhlaa kaikille! :slight_smile:

1 tykkäys

On kyllä mutta niitä ei nimitetä sääntökunniksi.
Katoliset sääntökunnat ovat läntisen kirkon luostarilaitoksen organisaatioita. Niiden jäsenet ovat luostariveljiä- ja sisaria tai munkkeja ja nunnia. Joillain niistä on myös oma ryhmä maailmassa eläville. Sitä kutsutaan usein maallikkoryhmäksi tai kolmannen säännön ryhmäksi (1.sääntö luostarissa asuvat miehet, 2. sääntö luostarissa asuvat naiset 3. sääntö maailmassa asuvat).

Kysyt ilmeisesti onko ortodokseilla maailmassa asuvien ortodoksien veljes- ja sisarkuntia.
(Maallikko on tarkkaan ottaen jokainen kristitty joka ei ole pappi, myös munkki on maallikko jos ei ole pappi.)

Niitähän on.

Esim veljeskunta Suomessa

Ja tämä ukrainalaislähtöinen naisjärjestö, jossa eletään kylläkin luostarin tapaan mutta maallikot osallistuvat toimintaan myös.

2 tykkäystä

Terve @Plautilla , ja kiitos vastauksestasi!

Noita kolmannen säännön veljes-/sisarkuntia ilmeisesti tarkoitin. Kysymys lähinnä heräsi, kun törmäsin erääseen katoliseen maallikkosääntökuntaan, Legio Mariae. Heillä on näemmä aktiivista toimintaa ainakin Pyhän Marjan Katolisessa Seurakunnassa, jonka lisäksi muitakin maallikkosääntökuntia löytyy. Kyseisen seurakunnan sivuilla mainitaan myös Jeesuksen Pyhän Sydämen maallikot ja Fransiskaanimaallikot. Käsittääkseni maallikkosääntökuntia löytyy katolisen kirkon piiristä kosolti muitakin.

Ortodoksisessa maailmassa nämä tottakai saatetaan sanoittaa toisin. Liittyykö tuohon Pyhän Sergein ja Hermanin Veljeskuntaan samalla tavalla jonkinlainen lupausten tekeminen tai muu sitoutuminen kuin katolisen kirkon alaisuudessa toimiviin maallikkosääntökuntiin?

Vielä eletään aattoa, mutta jo etukäteen toivotan oikein hyvää ja rauhaisaa joulua sinulle! :slight_smile:

@Plautilla anteeksi taas kun vaivaan.

Luinpa viestisi uudelleen tarkemmalla silmällä, ja huomasin, että viittaat ensimmäisellä, toisella ja kolmannella säännöllä nimenomaan katolisiin sääntökuntiin. Tätä ennen pohjustit myös, että katoliset “…sääntökunnat ovat läntisen kirkon luostarilaitoksen organisaatioita.

Mutta näinhän juuri ei ole. Edellisessä viestissä mainitsemani Legio Mariae, Jeesuksen Pyhän Sydämen maallikot sekä Fransiskaanimaallikot ovat juuri esimerkkejä maallikkosääntökunnista, jota pyrin lankani otsikossa myös tuomaan esille ja painottamaan. Lisäksi on lukuisia ei-luostarilaisia sääntökuntia, joihin kuuluu sekä papistoa että maallikkojäseniä – esim. Opus Dei, johon mediavaikuttamisestaan tunnettu Isä Oskari kuuluu.

Jos ortodokseilla on vastaavia ja näitä ei kutsuta sääntökunniksi, niin tämähän juuri tuli ilmi jo kysymyksessä … “vastaavia”.

Käsitinkö nyt siis oikein, että pari kerhoa löytyy, mutta ei mitään maallikoiden sääntökuntia vastaavia…?

Kiitos paljon vaivannäöstäsi, valaisit asiaa ansiokkaasti!

Siunattua uutta vuotta!

Ortodoksisesta kirkosta ei taida löytyä ihan vastaavia. Lähimpänä noita katolisen kirkon maallikkosääntökuntia voisi ilmiönä olla Suomen ortodoksisessa kirkossa Ortodoksinen veljestö ry ja Kosmas Aitolialaisen veljestö ry. Mutta kummassakaan ei ole mitään tiettyä seremoniaa jäseneksi ottamiseksi tai jotain tiettyä rukoussääntöä tai muita lupauksia yleisten ortodoksisten periaatteiden lisäksi ja toinen toisensa puolesta rukoilemisen lisäksi. Käsittääkseni kummankin järjestön jäseneksi pääsemiseksi on oltava ortodoksisen kirkon jäsen ja on saatava suositus joltain järjestön jäseneltä. Molemmat järjestävät tapahtumia jäsenilleen, jotka tosin ovat avoimia myös muille kuin jäsenille. Ei ole myöskään mitään kiinteää suhdetta johonkin tiettyyn luostariin (luostarisääntökuntiahan ei ortodoksisessa kirkossa myöskään ole, jokainen luostari on tavallaan oma sääntökuntansa), mutta Ortodoksinen veljestö ry:llä on alusta alkaen ollut läheinen suhde Valamon luostariin ja Kosmas Aitolialaisen veljestö ry:llä taas Athos-vuoren luostareihin.

4 tykkäystä

@adamov suur-kiitos! Juuri tätä hainkin. :slight_smile:

Osaatko sanoa, millaista hengellistä elämää tukevaa toimintaa kyseisillä järjestöillä on, ja kuinka eroavat tuosta Pyhän Sergein ja Hermannin Veljeskunnasta? Jälkimmäinen näyttäisi järjestävän ainakin opintokerhotoimintaa ja ns. tiistaiseuroja.

Kiitos vielä, ja oikein siunattua uutta vuotta! :slight_smile:

Ei ole. Tässä ketjussa mainitut ortodoksiset järjestöt eivät ole luostareita.

Saitkin jo hyviä vastauksia.

Katolisen kirkon sääntökuntaelämään ja sen nimistöön ja organisaatiotyyppeihin voisit tutustua paremmin, jos se sinua kiinnostaa.

Sääntökunta (ordo) on katolisessa kirkossa lähtökohtaisesti sääntökuntaelämän yksikkö. Niihin kuuluvat ovat aina munkkeja, veljiä, nunnia tai sisaria.

Esim. Legio Mariae ei ole varsinaisesti maallikkosääntökunta vaan katolinen maallikkojärjestö. Itse kutsuisin suomeksi maallikkosääntökunniksi ainoastaan luostarilaitokseen kuuluvan sääntökunnan kolmansia sääntöjä, muut maallikoiden vihityistä jäsenistä muodostuvat ryhmät ovat maallikkojärjestöjä.
Opus Dei on taas erityinen poikkeus. Se on organisaatiotyyppinsä, personaaliprelatuuri, puolesta maallikkojärjestö, mutta numeraarijäsenten elämä on käytännössä sääntökuntaelämää vaikka heitä ei nimitetä sääntökuntalaisiksi.

Varsinaisilla sääntökunnilla on siis näitä maallikkojaostoja joita näkee suomeksi kutsuttavan maallikkosääntökunniksi. Niitä ei ole olemassa itsenäisinä vaan ne kuuluvat siihen sääntökuntaan jonka yhteyteen ovat syntyneet. Niiden jäseniä ei enää nykyään kutsuta veljiksi ja sisariksi, erotukseksi varsinaiseen sääntökuntaelämään vihityistä miehistä ja naisista.

Sellaiset maallikkojen järjestöt joissa jäsen voi antaa lupaukset ja hänet vihitään vihityksi jäseneksi eivät ole varsinaisia sääntökuntia vaan siviilimaallikoiden muodostamia kirkollisesti vihittyjen jäsenten järjestöjä (esim. espanjan kielessä on kaksi eri sanaa katoliselle maallikolle, toinen voi viitata sääntökuntalaiseen joka ei ole pappi; laico, toinen viittaa ainoastaan rivikatolilaiseen joka ei ole pappi eikä sääntökuntalainen; seglar, suomen kielestä puuttuu sanastoa, valitettavasti) joten käytän tässä sanaa siviilimaallikko viittamaan rivikatolilaiseen joka voi halutessaan maallikoiden järjestössä antaa lupaukset ja hänet voidaan kirkollisesti vihkiä jäseneksi järjestöön. Tällaisesta henkilöstä ei siis tule sääntökuntalaista (jotain kirkon hyväksymää ordoa noudattavaa) vaikka hän ns. maallikkosääntökuntaan kuuluukin.
Tällaisia vihittyjen jäsenten muodostamia maallikkojärjestöjä en tiedä ortodoksisessa kirkossa olevan. Ortodoksien luostarilaitos on hieman eri tavalla järjestetty kuin katolinen luostarilaitos.
Katoliset maallikkosääntökunnat eivät siis toki kuulu ollenkaan luostarilaitokseen.

Mutta tämä nyt on tässä keskustelussa hieman off topic, koska sinua kiinnostaa nimenomaan ortodoksiset järjestöt. Toivottavasti löydät etsimäsi!

2 tykkäystä

@Plautilla terve! Ja kiitos perusteellisesta vastauksestasi. Tosiaan, se taitaa olla juuri noin kuten sanoit. Käytin tässä yhteydessä termiä “maallikko sääntökunta” huolimattomasti, tarkoittaen mitä tahansa jäsenehtoista maallikköjärjestöä, joka tähtää hengellisen elämän syventämiseen. Huomaan, että olisi tullut oikeellisemmin puhua “maallikkojärjestöistä” kuin sääntökunnista.

Esimerkiksi Fransiskaanimaallikot ovat fransiskaanien 3. sääntökunnan maallikkohaara; mainitsemasi Opus Dei on personaaliprelatuuri; ja Marian legioona on sitten pelkkä maallikkojärjestö. Käytin termiä siis virheellisesti varsin laveassa merkityksessä, ikään kuin yläkäsitteenä kaikille edellä mainituista. Mutta kiitoksia, tässähän termien oikeaoppinen käyttö täsmentyy keskustelun lomassa. :slight_smile:

Haaviin kuitenkin nyt jäi kolme ortodoksista maallikkojärjestöä (menikö tällä kertaa oikein?): 1) PSHV, 2) Ortodoksinen velejstö ry, ja 3) Kosmas Aitolialaisen veljestö ry. Eikä tarvitse edes vaatia mitään jäseneksivihkimistä, jos sellaisia ei kerta ole, luovutaan siis siitäkin premissistä. Toki lisääkin saa vinkata, jos nyt puhutaan jo enempi samaa kieltä! Lisäksi kiinnostaa, että mikä tuon PSHV ja kahden jälkimmäisen suurin ero on, vai onko…?

@Filonilla ignorantia juris non excusat, juu… Mutta toisaalta et voi myöskään edellyttää maallikolta virheetöntä juridisen terminologian tuntemusta…? :grinning: Vai et satu lakinaisia olemaan…? :smile:

Voitokasta uutta vuotta kaikille!

Jotenkin tuntuu, että ajatuskin ns.sääntökunnista ei istu ollenkaan ortodoksisuuteen. Tunteekohan kreikkalaiskatolisuuskaan niitä?!? Taitaapi olla ihan läntinen uskonnollisuuden ja hengellisyyden ilmiö…

2 tykkäystä

P. Basileuksen sääntö on idässä käytössä. On kuitenkin väärä näkemys, että luostareiden välillä ei olisi koulukuntaeroja.

P Basileokselta on luostarisäännöt mutta niitä ei voi verrata sääntökuntiin. Nehän ovat sellainen kysymys vastaus juttuja.

Mihin koulukuntiin viittaat?

Ortodoksisessa kirkossa oikeastaan jokainen luostari on oma sääntökuntansa. Jokaisella luostarilla on oma luostarisääntönsä, perinteensä ja tapansa toimia. Ne perustuvat Basileios Suuren luostarisääntöön, mutta se on siellä vain taustalla. Luostareita voidaan sitten ryhmittää esim maantieteellisesti, koska samalla maantieteellisellä alueella usein on samankaltaista perinnettä ja toisaalta niitä voidaan ryhmittää esim. sen mukaan, keneltä hengelliseltä ohjaajalta ne ovat saaneet vaikutteita. Athos-vuorella Kreikassa on esimerkiksi useita luostareita, jotka jatkavat P. Joosef Hesykastin perintöä ja toisaalta taas Englannissa ja Ranskassa on luostareita, jotka jatkavat P. Sofroni Saharovin perintöä. Mutta siltikään nämä samankaltaisesta perinteestä osalliset luostarit eivät muodosta mitään senkaltaista luostareiden järjestelmää kuin katoliset sääntökunnat, vaan ne ovat aina täysin itsenäisiä ja samankaltaisuuksista huolimatta niissä on aina myös omaa ominaislaatuaan.

4 tykkäystä

Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta ry ei kovinkaan paljon poikkea noista kahdesta muusta mainitusta. Erona ehkä voisi olla se, että PSHV:n jäseneksi pääsemiseksi ei käsittääkseni tarvita kenenkään jäsenen suositusta, vaan kuka tahansa halukas voi liittyä. Ilmeisesti kuitenkin on oltava ortodoksisen kirkon jäsen? Ehkä voi olla nähtävissä myöskin sellainen hienon hieno ero, että P. Sergein ja Hermanin veljeskuntaan kuuluminen ei tuo samanlaista lisäidentiteettiä kuin Ortodoksiseen veljestöön tai Kosmas Aitolialaisen veljestöön kuuluminen, vaan PSHV on ikään kuin enemmän ort.fi mainstreamia. Joskaan Ortodoksinen veljestö ry ei myöskään ole kaukana siitä mainstreamista, mutta hieman omaleimaisempi. Kun taas Kosmas Aitolialaisen veljestö on jo selvästi mainstreamia tiukkalinjaisempi ja erityisesti kreikkalaisempi hengellisyydeltään.

Kaikki kolme järjestöä julkaisevat kirjoja ja järjestävät tapahtumia jäsenilleen. PSHV:lla ei taida olla säännöllisiä koko maata kattavia tapahtumia, mutta silloin tällöin on sellaisiakin. Mutta PSHV:lla on kattava verkosto säännöllisiä paikallisia kokoontumisia. Kun taas Ortodoksinen veljestö ja Kosmas Aitolialaisen veljestö ovat jäsenistöltään pienempiä ja järjestävät lähinnä koko maata kattavaa toimintaa, pari tapahtumaa vuodessa. Ortodoksisella veljestöllä on tapana toteuttaa näitä tapahtumia alkutalvesta jossain seurakunnassa eri puolilla Suomea ja sillä tavoin pyrkiä aktivoimaan paikallista seurakuntaväkeä ja lopputalvesta Valamon luostarissa, mutta viime aikoina osallistujamäärät ovat olleet vähäisiä, ja toiminnan painopiste on enemmän kirjojen julkaisemissa ja pyhiinvaellusmatkoissa kuin tapahtumissa. Alkujaan kuitenkin nimenomaan yhteiset kokoontumiset jäsenten hengellisen elämän aktivoimiseksi olivat toiminnan ydintä.

1 tykkäys

Enkö siis olisi saanut vastata kysymykseesi?

Totta kai! Mutta otathan huomioon, että kaikki eivät ole ortodoksisen uskonmaailman asiantuntijoita. :wink:

Vielä palatakseni viiden kuukauden takaiseen viestiini, enhän koskaan väittänytkään, että ortodoksisiin «maallikko järjestöihin» liittyisi mitään lupausten antamista tai muuta sitoutumista, vaan yksinkertaisesti kysyin:

Ortodoksisessa maailmassa nämä tottakai saatetaan sanoittaa toisin. Liittyykö tuohon Pyhän Sergein ja Hermanin Veljeskuntaan samalla tavalla jonkinlainen lupausten tekeminen tai muu sitoutuminen kuin katolisen kirkon alaisuudessa toimiviin maallikkosääntökuntiin?

Ymmärsin vastauksesi. Ei. En ole katolilainen, mutta ettei vaan vastauksistasi paistaisi hieman liikaa katolilais-käännynnäinen taustasi? Monastihan ongelmana on, että käännynnäiset tuppaavat tuomaan liikaa alkuperäisestä uskostaan uuteen kirkkokuntaansa (katolinen kirkko ja ortodoksinen kirkkohan tällaisia ovat … Kirkkoja). Aivan kuten luterilais-käännynnäisillä on tapana tulkita ortodoksisen kirkon oppia syvälle juurtuneen luterilaisen linssinsä läpi.

Legio Mariae ei ole varsinaisesti maallikkosääntökunta vaan katolinen maallikkojärjestö.

[…]

Niiden jäseniä ei enää nykyään kutsuta veljiksi ja sisariksi

Tarkoitus ei ollut synnyttää keskustelua siitä, mitä katolisessa kirkossa kutsutaan maallikkosääntökunnaksi tai maallikkojärjestöksi. Mielestäni tuo on jo semanttista näpertelyä. Alusta asti, kun olen pyrkinyt selväksi tekemään / korjaamaan, että kysymys ei ole munkeista, vaan ihan maailmassa elävistä maallikoista.

Siis mitä kummaa…?

Ei ole myöskään kreikkalaiskatolilaisilla mitään sääntökuntia, kaikenlaisia järjestöjä kylläkin. :slightly_smiling_face:

2 tykkäystä

Miten virallisesti kutsutaan bysanttilaista riitusta noudattavia katolisia luostareita? Käsittääkseni heitä ei kutsuta kreikkalaiskatolisiksi. Tiedän Yhdysvalloista ainakin karmeliittojen (OCD) ja klarissojen (Poor Clares) nunnaluostarit, joissa noudatetaan bysanttilaista riitusta.

Katolisesta kirkosta löytyy niin paljon kaikkea, että on usein vaikea pysyä kärryillä :slightly_smiling_face:.

Nyt heitit semmoisen kysymyksen, johon ainakaan minä en osaa vastata… :stuck_out_tongue:

1 tykkäys