Pappis seminaarin wanhat tilat

Pappisseminaari on muuttanut ent. Espoon ekumeenisen keskuksen tiloista. Mitä niille nyt tapahtuu?!?
Missähän kunnossa on P. Pietarille ja P. Paavalille omistettu kirkko, jonka ikonostaasi ja lukuisat ikonit ovat legendaarisen isä Robertin - ikuinen muisto! - maalaamia?!?

Ekumeeninen keskus on ymmärtääkseni homeessa ja purkukuntoinen… kirkko myös käyttökiellossa. Se ei lupaa hyvää myöskään ikonien muualle siirtämisen suhteen.

Lähes kulttuuriskandaali taitaisi olla, jos kirkkokin pitäisi purkaa ja ikonitkin tuhota…Minulla oli suuri ilo olla mukana aikoinaan isä Robertin toimittamassa pyhässä liturgiassa tässä kirkossa.

Tämän täytyy olla jotain jonkin uuden spiritualiteetin inspiroimaa kiinteistöistä huolehtimista. Tai sitten se on modernismin piirre aivan kaikkialla, että rakennuksista tehdään helposti homehtuvia.

Ensin Stellis, jossa en ehtinyt kuin käydä kääntymässä ja näkemässä oviin teipatut käyttökiellot. Sitten tämä yksi leirikeskus, jossa ehdin kerran yöpyä viikonlopun verran. Kirkkoa en tosin koskaan nähnyt sisältä.

Jos sitä kirkkoa rakennettiin kuusi vuotta sitten, niin valmistuiko se vasta silloin, vai oliko se pidempään olemassa sitä ennen jo jossain toisessa muodossa?

image

Joku myy paikkaan liittyviä vanhoja postikortteja kotimaisessa nettihuutokaupassa.

Pelasin joskus ensimmäistä Unrealia. Yksinäni en kovin pitkälle, mutta istuin myös kaverin luona pari peräkkäistä yötä kun hän pelasi sen alusta loppuun. Muistikuvani voi toki olla hieman väärä, mutta Vortex Rikers, siis planeetalle syöksynyt vankienkuljetusalus, josta peli alkaa, näytti siinä ulkoa päin myös joltain ruskealta möhkäleeltä.

Tein vähän kuvahakuja. Vaikea sanoa, kumpi näistä on kauniimpi.

image

Traditionalistina haaveilen, että Suomeen olisi mahdollista rakentaa hirsistä sellainen sopivan koristeellinen kappeli ja leirikeskus, mikä kestäisi myös tarvittaessa vaikka talvet ilman lämmitystä. Siihen ei tämä modernistien kiinteistöhuolto niin äkkiä purisi, mutta toisaalta se olisi saatananpalvojille paljon mieluisampaa poltettavaa kuin kaikenlaiset laatikot.

Huomasitko, että tuo oli kuusi vuotta sitten lehden 50 vuotta sitten -palstalla? Nyt se on ollut käyttökiellossakin jo varmaan jutun kirjoittamisesta asti ellei ennen sitä.

Ekumeeninen keskus ja Stella Maris oli molemmat valitettavasti rakennettu mahdollisimman modernilla ja halvalla menetelmällä joskus 60-70 -luvuilla, jolloin tehtiin muuallakin kauheita virheitä. Myös seurakuntakirkoissa on valitettavasti kärsitty saman ajan ratkaisuista, mutta nämä keskellä ei-mitään olevat keskukset ovat joutuneet poistolistalle, että edes seurakuntiin on riittänyt rahaa.

Arvasin, että jotain outoa siinä oli. Mutta ensin hain vain kuvia ja sitten luin vain otsikosta alaspäin.

1 tykkäys