Prinsessa kääntyi luterilaisesta katolilaiseksi eikä ole enää kruununperijä

1 tykkäys

Sikäli ymmärrettävää, kun Iso-Britannian monarkki on myös Englannin kirkon pää. Tosin tavallaan jännä, että luterilaisuus ei ollut ongelma, Englannin kirkko kun kuitenkin on anglikaaninen. Käytännössähän kyseinen neito oli hyvin kaukana Britannian kruununperimyksessä, mutta onhan tuolla symbolinen merkitys. Monacon kruununperimysjärjestyksessä hän on äitinsä kautta yhä 12. sijalla ja isänsä kautta myös entisen Hannoverin kuningaskunnan perillisiä, tosin tarkistin ja siellä naisen perimys edellyttäisi sitä, ettei yhtäkään miespuolista suvun jäsentä olisi elossa, eikä hän siltikään taida olla ykkösenä (ja toki se edellyttäisi kyseisen kuningaskunnan henkiinherättämistä).

Monarkiat ja kuningassuvut ovat kyllä kiehtovia.

1 tykkäys

Jos luterilainen kirkko on Porvoon kirkkoyhteisössä, niin se on melkein kuin olisi anglikaani.

1 tykkäys

Ainakin Ruotsissa taitaa olla yhä se, että monarkin on oltava Ruotsin kirkon jäsen, ja Tanskassa monarkin on oltava luterilaisen kirkon jäsen, mutta huvittavaa kyllä ei ole tarkemmin määritelty minkä luterilaisen kirkon, vaikka muuten Tanska on yksi valtiokirkollisimpia maita mitä on. Ehkä silloin ei ole ajateltu, että niitä voisi olla monta (Tanskassa on ainakin yksi, tosin pieni, luterilainen vapaakirkko).

Kyseinen laki on siis katolisia vastaan. Ajatus on tietysti se, että protestanttinen kruununperijä olisi Englannin kirkon jäsen ja samalla Skotlannin kirkon Skotlannissa. Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija kun on molempien pää. Katolisen puolison tuottama epäkelpoisuus on kumottu ja jopa takautuvasti on palautettu kruununperimsjärjestykseen sen perusteella poistettuja. Kentin prinssi Michael kai tässä on esimerkki, koska prinsessa Michael on katolilainen. Heidän katolinen poikansa taas on vieläkin poistettuna kruununperimysjärjestyksestä.

Englannin Yrjöjen ajan kuninkaathan olivat myös Hannoverin kuninkaita, eli maat olivat personaaliunionissa. Personaaliunioni sitten murtui kuningatar Viktorian myötä, koska Hannover noudattaa saalilaista lakia, jossa nainen ei voi juurikaan periä kruunua, kun Englannissa se oli helpommin mahdollista.

2 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.