Putin kiittää Suomea Valamon pyhäinjäännösten säilyttämisestä

Löytyy myös Hesarista, mutta linkitetään nyt Hesarin mainitsema alkuperäinen lähde.

Ja Putin itse on ollut neukkuvirkamies, kaiken lisäksi haikailee neukkuaikojen perään. Nähtäväksi jää, jotta rupeavatko hinkumaan näitä luovutettavaksi Venäjälle.

3 tykkäystä

Samaa mietin. Toki tuon jutun sanamuodot olivat kaunopuheisia, mutta kun on kyseessä Putin, ei voi koskaan olla varma taka-ajatuksista.

Suomen näkökulmasta vanha Valamo jatkaa elämäänsä Heinävedellä, kun taas Laatokan saaressa toimii “uusi”, Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen perustettu Valamon luostari, joka on asettautunut vanhan Valamon jälkeensä jättämiin tiloihin.

1 tykkäys

Myöntääkö Laatokan nykyinen Valamo, että alkuperäinen luostari sijaitsee nykyään Heinävedellä? Onko tämä edes relevantti kysymys?

Hieman analoginen tilanne löytyy nähdäkseni Suomen yliopistomaailmasta. Suomen ensimmäinen yliopisto perustettiin, kuten kaikki tietävät, Turkuun vuonna 1640. Yliopisto siirtyi 1800-luvun alussa Helsinkiin, ja nykyinen HY onkin vanhan akatemian perinteiden yleisesti tunnustettu jatkaja eli Suomen vanhin yliopisto. 1900-alkupuolella Turkuun perustettiin kaksi uutta yliopistoa. Näistä erityisesti ÅA on alusta saakka pyrkinyt esiintymään vanhan Turun akatemian manttelinperijänä, siis siten että n. sadan vuoden tauon jälkeen akatamia “palasi” Turkuun, mikä on luonnollisesti täysin naurettava väite. Myös TY:n taholla on ollut vähän samankaltaista kunnianhimoa, mikä on aivan yhtä naurettavaa - ja tämän sanon siis itse TY:n kasvattina.

Jos tämä analogia kahden Valamon yhteydessä toimii, niin pitäisin hämmästyttävänä, ellei pian ala kuulua vaatimuksia reliikkien palauttamisesta. Tämä Putinin aloite ikään kuin petaisi maaperää näille vaatimuksille. “Kiitos kun säilytitte, antakaapas nyt takaisin”…

1 tykkäys

Ei taida olla relevantti kysymys. Mutta kyllä siitäkin voisi saada riidan aikaiseksi, jos oikein yrittäisi. Jos venäläiset pysyvät - tai omaksuvat - tuossa kannassa, mikä Putinilla on tuossa jutussa, niin oikein hyvä. Siellähän narratiivi voi olla se, että sodan aikana suomalaiset “fasistit” ryöstivät luostarin aarteet Suomeen. Heidät on indoktrinoitu uskomaan, että koko sota oli sitä, että Suomi hyökkäsi natsien rinnalla ja venäläiset vain puolustautuivat jne. Eivät he ajattele, että luostari vapaaehtoisesti evakuoitiin.

Venäjällä on myös ajattelua, että Suomen pitäisi palauttaa Karjalasta evakuoituja kirkollisia esineitä sinne. Kun suomalaiset joitain vuosia sitten lahjoittivat yhden vanhan ikonin venäläisille, muistaakseni arkkimandriitta Sergein toimesta, niin lahjan vastaanottaja, muistaakseni venäläinen piispa, nousi ylös, kohotti ikonin ylös kaksin käsin ja huudahti venäjäksi: “Katsokaa! Ensimmäinen [ikoni] jo palasi takaisin!” Ehkä siitä voi päätellä jotain.

Moskova yritti saada koko Suomen kirkkoa takaisin männä vuosikymmeninä. Ei onnannut. Mitä tahansa voi tietysti tapahtua, mutta tuntuisi hassulta, että nyt vuosikymmenten sovun jälkeen tulisi vaateita uudestaan.

Toki poliittinen keskustelu voi saada surrealistisia piirteitä. Kirkollisella rintamalla ollaan kuitenkin ymmärtääkseni ainakin virallisesti aika sopuisia.

Luostarien, kuten yliopistojenkin yhteydessä yleisesti hyväksytty periaate on, että kyse on yhteisöstä, ei seinistä. Jos yhteisö joutuu siirtymään muualle, se jatkaa olemassaoloaan yhteisönä. Valamo on toiminut aiemminkin eri evakkopaikoissa Venäjällä.

2 tykkäystä

Melko kotikutoisia nuo Putinin tulkinnat kommunismista ja kristinuskosta.

1 tykkäys

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/kuvat-valamon-luostarin-arvoesineitä-haikaillaan-venäjälle-jopa-putinilta-kysytty-asiasta-–-luostari-pitää-omaisuutta-suomen-kansallisaarteina/ar-AAuXuIo?ocid=spartanntp

Maaliskuussa 1940 Laatokan jää Karjalassa oli pakkasten kovettama – onneksi. Talvisota oli juuri loppunut, ja järvellä sijaitsevan Valamon luostarisaaren arvokasta omaisuutta alettiin evakuoida kohti Sisä-Suomea.

Laatokka ei jäädy joka talvi, mutta nyt peite oli vahva autojen ajaa.

– Mannerheimin määräyksellä Suomen armeijalta saatiin 40 kuorma-autoa ja sotilaita auttamaan evakuoinnissa, kertoo arkkimandriitta Sergei, Heinäveden Valamon luostarin johtaja.

Laatokalta paennut veljestö asettui Heinäveden Papinniemeen, jossa Uuden Valamon luostari sijaitsee yhä.

Arkkimandriitta Sergei sai viitisentoista vuotta sitten Laatokan Valamoa johtaneelta arkkimandriitta Pankratilta ystävällisen kirjeen, jossa tiedusteltiin mahdollisuutta ostaa Laatokan Valamosta evakuoituja esineitä takaisin.

– Minä vastasin, että emme me myy. Sen jälkeen asiasta ei ole koskaan keskusteltu.

Arkkimandriitan mukaan luostarien väliset suhteet ovat hyvät, ja hän on tyytyväinen Putinin lausuntoon. Hänen mukaansa Venäjällä ei edes ole oikeutta vaatia aarteita takaisin, sillä siirto oli Suomen sisäinen.

– Valamon luostari sijaitsi Suomen alueella ja kuului Suomen ortodoksiseen kirkkoon, ja munkit olivat ottaneet Suomen kansalaisuuden.

Hän pitää esineitä Suomen kansallisaarteina.

– Heinävedellä toimiva Valamon luostari on juridisesti todellinen Valamon luostari, sillä me olemme vain vaihtaneet paikkaa. Laatokan Valamo on uusi Valamo.

3 tykkäystä

Pankrati on tolkun mies, mutta edeltäjänsä Andronik mm. julisti julkisesti, että omaisuus on yhteistä. No ei ole, sillä nykyisellä Laatokan Valamon luostarilla ei ole Heinäveden Valamon kanssa mitään muuta tekemistä kuin se, että se sijaitsee fyysisesti samalla paikalla kuin Vanha Valamo ennen evakkotaivalta.

Venäjällä myönnetään nykyään, että he aloittivat talvisodan. Talvisodan aikana venäläiset pommittivat Valamoa niin pahasti, että munkit joutuivat lähtemään sieltä. Munkit ottivat mukaansa niin paljon omaisuutta kuin saattoivat kuljettaa. Valtio auttoi omaisuuden siirrossa. Jatkosodan aikana munkit miettivät paluuta Valamon saaristoon, mutta se ei ollut mahdollista.

Luostari alkoi suomalaistua vasta 1970-luvulla. Kävin Heinäveden Valamossa jo 1960-luvulla. Se oli silloin aivan venäläinen luostari, jossa asui vanhuksia. Vain kaksi pappismunkkia osasi puhua suomea.

Nuorempi sukupolvi Venäjällä ei tiedä mitkä alueet ovat aikaisemmin kuuluneet Suomeen. Esim venäläinen ystävättäreni 50v ei tiennyt, että Viipuri on vanha suomalainen kaupunki ja ihmetteli, kun kuuli, että sukuni on Viipurin läheltä kotoisin. Tällaiset ihmiset saattavat toivoa kirkollisten esineiden palauttamista. Me voimme silloin esittää heille, että sodassa ryöstetyt alueet palautettaisiin. Neuvostoliitossa ei kouluissa ollut melkein ollenkaan historian opetusta ja se, mitä oli, oli propagandaa, eikä myöskään ollut vieraiden kielten opetusta. He elivät pussissa. Siitä tietämättömyys.

1 tykkäys

Ei oikein nykyään taideta enää myöntää, eivät ainakaan monet. Venäjällä on hyvin kieroutunut suhde historiaansa.

1 tykkäys

Tämä lause kuvaa valitettavasti myös melko pitkälle asioiden nykytilaa Venäjällä. Historia on propagandaväline.

Välillä myönnetään, välillä ei, aina sen mukaan mistä tulee. Tarkoitin, että venäläiset historiantutkijat ovat todenneet, että Neuvostoliitto aloitti talvisodan. Itse asiassa jatkosodankin he aloittivat. Neuvosto-Venäjä hyökkäsi Suomeen, koska Suomi oli sallinut saksalaisten hyökätä Suomenalueen kautta Neuvostoliittoon.

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.