Pyhän maan arkeologia

(Raamatun arkeologialle voisi olla oma ketju, nyt niitä postauksia on siellä täällä.)

Getsemanesta on löydetty Jeesuksen aikoina toiminut rituaalikylpylä. Getsemane on puutarha Oliivivuorilla.

Getsemane paikannimi tulee alun perin hepr./aram. oliivipuristamoa tarkoittavasta sanasta. Wiki kertoo etymologiaa:

Gethsemane (/ɡɛθˈsɛməni/ gheth-SEM-ə-nee ; Ancient Greek: Γεθσημανή, romanized: Gethsēmanḗ ; Hebrew: גת שמנים‎, romanized: Gat Shmaním ; Classical Syriac: ܓܕܣܡܢ‎, romanized: Gaḏ Šmānê , lit. ‘oil press’) is a garden at the foot of the Mount of Olives in Jerusalem where, according to the four Gospels of the New Testament, Jesus underwent the agony in the garden and was arrested the night before his crucifixion. It is a place of great resonance in Christianity. There are several small olive groves in church property, all adjacent to each other and identified with biblical Gethsemane.

Juutalaisten puhtaussääntöjen mukaan jos oli ryhtymässä viiniä tai oliivia käsittelemään, puristamaan jne tuli puhdistautua rituulikylvyssä, mikä selittää kaupungin ulkopuolisen kylpylän.

Kiinnostava artikkeli:

Lupaan siirtää kaikki ne löydöt mitkä ovat jossakin muussa paikassa (ja josta ne ovat siirrettävissä niin etteivät riko kenties muuksi levinnyttä keskustelua) vaikkapa tähän ketjuun ja muutan sitten tämän nimen kaikille löydöille sopivaksi, mutta! koska niiden etsiminen pelkästään sillä tiedolla että niitä on siellä täällä on erittäin suuren työn takana niin en ala niitä itse etsimään sieltä ja täältä. Kerro missä sellaiset ovat ja laita vaikka minun @Origi-Naali tägäykseni, niin teen sen.

3 tykkäystä

(Voisiko joku oikeuksia omaava muuttaa tämän ketjun nimeksi vaikka “Pyhän maan arkeologia” Kerään sitten palstan aihepiirin uutisia ja kirjavinkkejä ym tähän.)

1400 vuotta vanha kristityn naisen hautakivi löytyi Negevin puistosta:

ARKEOLOGIT ovat löytäneet Juudean autiomaasta osia liki 2 000 vuotta vanhoista raamatullisista kirjakääröistä, kertoivat Israelin viranomaiset tiistaina. Löydöt tehtiin ”kauhujen luolana” tunnetusta luolasta noin 40 kilometriä Jerusalemista etelään.

2 tykkäystä

Luolasta on löytynyt mm nimimerkki-profeettani Sakarjan tekstifragmentteja pergamentinpalasilla. Kieli on koineen kreikkaa mutta Jumalan nimi on kirjoitettu heprealaisin merkein.

Luolasta on löytynyt myös vanhoja rahoja joissa on juutalaisia symboleja (harppu, palmunlehvä), ja vanhimpana esineenä 10 000 v vanha kori.

https://www.usnews.com/news/news/articles/2021-03-16/israeli-experts-announce-discovery-of-new-dead-sea-scrolls

2 tykkäystä

Löytynyt palanen liittyy muistaakseni Sakarjan kirjan 8. lukuun, jota sattumoisin Jukka Norvanto käsittelee juuri nyt Raamattu kannesta kanteen-ohjelmassa. Huomasin vain kun luin fragmentista kertoneen uutisen siteeraaman tekstinpätkän.

1 tykkäys