Raamatun kommentaarit


#1

Olen viime aikoina kirjastosta (osasto nro 22.2) lainaillut raamattua selittäviä teoksia. Joissa siis käydään kirjassa ajatuksella läpi mitä tietty Raamatun kirja pitääkään sisällään.

Oletko törmännyt hyvän kommentaariin, tai kommentaarisarjaan?


#2

Noista kirjastossa vastaan tulleista Valtter Luodon kirjat profeetoista ovat olleet tähänastisia suosikkejani.


#3

Jukka Thurén on julkaissut useita hyviä Uuden testamentin kommentaareja.


#4

Omassa hyllyssäni on yksiosainen, lähinnä opiskelijoiden yleiskatsauskäyttöön tarkoitettu The Oxford Bible Commentary (Barton & Muddiman) vuodelta 2001. Tällaisessa, vähän alle 1400-sivuisessa teoksessa ei tietenkään voida käydä Raamattua läpi jae jakeelta, mutta siitä saa nopeasti yleiskäsityksen historiallis-kriittisten raamattututkijoiden keskeisimpinä pitämistä asioista kunkin Raamatun kirjan kohdalta. Useilla kustantamoilla on vastaavia teoksia (Eerdmans, HarperCollins jne.).

Varsin kiinnostava, joskus käyttämäni sarja on Ancient Christian Commentary on Scripture . Siihen on koottu eri lähteistä vanhan kirkon opettajien kommentteja eri Raamatun kirjoista. Ainakin yliopiston kirjastosta tämä löytyy paperimuodossa (29 osaa), ei välttämättä kotilainaan. CD-ROM -versioiden toimivuutta on näköjään arvosteltu.

Lutherin Genesis-kommentaarin luulisi kiinnostavan ainakin protestantteja, Luther-säätiö on julkaissut sen kuusiosaisena, Heikki Koskenniemen suomentamana sarjana.


#5

Tää on paras mitä on tullut vastaan. Oli muuten opiskeluaikanani ortodoksienkin tenttikirjana Joensuun yliopistossa, ja tokihan piti omaan kirjahyllyynkin hankkia.

The New Jerome Biblical Commentary


#6

Tässä! Ihan ilmaiseksi netissä luettavana:

http://www.kretzmannproject.org/home.htm