Raamatun kommentaarit

Olen viime aikoina kirjastosta (osasto nro 22.2) lainaillut raamattua selittäviä teoksia. Joissa siis käydään kirjassa ajatuksella läpi mitä tietty Raamatun kirja pitääkään sisällään.

Oletko törmännyt hyvän kommentaariin, tai kommentaarisarjaan?

Noista kirjastossa vastaan tulleista Valtter Luodon kirjat profeetoista ovat olleet tähänastisia suosikkejani.

Jukka Thurén on julkaissut useita hyviä Uuden testamentin kommentaareja.

Omassa hyllyssäni on yksiosainen, lähinnä opiskelijoiden yleiskatsauskäyttöön tarkoitettu The Oxford Bible Commentary (Barton & Muddiman) vuodelta 2001. Tällaisessa, vähän alle 1400-sivuisessa teoksessa ei tietenkään voida käydä Raamattua läpi jae jakeelta, mutta siitä saa nopeasti yleiskäsityksen historiallis-kriittisten raamattututkijoiden keskeisimpinä pitämistä asioista kunkin Raamatun kirjan kohdalta. Useilla kustantamoilla on vastaavia teoksia (Eerdmans, HarperCollins jne.).

Varsin kiinnostava, joskus käyttämäni sarja on Ancient Christian Commentary on Scripture . Siihen on koottu eri lähteistä vanhan kirkon opettajien kommentteja eri Raamatun kirjoista. Ainakin yliopiston kirjastosta tämä löytyy paperimuodossa (29 osaa), ei välttämättä kotilainaan. CD-ROM -versioiden toimivuutta on näköjään arvosteltu.

Lutherin Genesis-kommentaarin luulisi kiinnostavan ainakin protestantteja, Luther-säätiö on julkaissut sen kuusiosaisena, Heikki Koskenniemen suomentamana sarjana.

Tää on paras mitä on tullut vastaan. Oli muuten opiskeluaikanani ortodoksienkin tenttikirjana Joensuun yliopistossa, ja tokihan piti omaan kirjahyllyynkin hankkia.

The New Jerome Biblical Commentary

Tässä! Ihan ilmaiseksi netissä luettavana:

http://www.kretzmannproject.org/home.htm