Räjähdys Kolppanassa

19.lokakuuta 2018 on Venäjällä Kolppanan kylässä räjähtänyt ilotulitteita valmistava tehdas. Räjähdyksessä on kuollut 4 ja loukkaantunut 7 ihmistä. Otan asian esiin vasta nyt, koska luin Rauhan Sana -lehdestä mielenkiintoisen artikkelin aiheesta.

Siinä kerrottiin mm., että "vuonna1802 rakennettua kivikirkkoa ei äkkipäätä ole juuri huomannut aikaisemmin, niin hyvin tehdas ja jykevä aita ovat sen suojaansa peittäneet. Sitkeästi tehdas on myös pitänyt kiinni kirkkorakennuksesta; Inkerin kirkko on vuosien ajan taistellut ja anonut sitä itselleen. Vihdoin, syksyllä 2017 , seurakunta sai omistukseensa rakennuksen, mutta ei edelleenkään tonttia, vaikka lain mukaan sekin olisi kuulunut palauttaa.

Seurakunnan pieneen kokoontumistilaan on pitänyt tähän saakka kulkea tehtaan tiukan kulunvalvonnan kautta, mikä ei ole ollut häävi vetovoimatekijä, kun ihmisiä on yritetty kutsua seurakuntaan. Ex tempore -käynnit kirkossa tai edes piha-alueella esimerkiksi vierasryhmien kanssa ovat useammin kuin kerran tyssänneet tehtaan taipumattomiin vartijoihin.

Räjähdyksen myötä eräänlainen “rautaesirippu” murtui. Tehtaasta hävisi olennainen osa, mutta kirkko jäi pystyyn ja näkyy nyt kyläläisille."

Voi vain kuvitella, millaista on käyttää tuommoista kirkkoa ja miten helpottavaa on todeta, että nyt ei enää tarvitse kulkea tehtaan kulunvalvonnan kautta. Toisaalta, eihän sitä tiedä, vaikka tehdas rakennetaan uudelleen. Kirkossa on jumalanpalvelustoiminta aloitettu uudelleen vuonna 1992 ja sitä ennen siellä pauhasivat sorvit ja pihalla on vieläkin ruosteista metallirojua.

3 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.