Room. kat. paastosäännöt

Mitä room.kat. kirkon säännöt ohjeistavat maallikoille pääsiäisajan paastosta? Mitä saa syödä ja milloin? Entä mitä saa juoda? Limua? Maitoa? Olutta? Saako harrastaa seksiä paaston aikana? Saako tupakoida? Mitä muuta pitäisi tietää?

Siis onko room. kat. pääsiäistä edeltävä paasto todellakin näin kevyt kuin mitä linkistä löytyvässä Helsingin piispan ohjeessa vuodelta 2016 sanotaan? “Velvoittavia paastopäiviä ovat tuhkakeskiviikko ja pitkäperjantai. Paasto merkitsee sitä, että nautitaan ainoastaan yksi täydellinen ateria ja muista aterioista vähän yli puolet tavallisesta.” Paastopäiviä on siis vain kaksi, ja silloinkin saa syödä ihan kohtuullisesti - jopa lihaa, jos korvaa lihasta pidättäytymisen jollain muulla pidättäytymisellä tai hyvällä teolla.

Lainaus ylläolevasta linkistä:

1. ABSTINENSSI

Uskovia velvoittaa tuhkakeskiviikkona, pitkänäperjantaina ja vuoden jokaisena perjantaina (jollei silloin ole juhlapyhä) abstinenssi eli liharuoasta pidättäytyminen. Siihen velvoitetaan kaikkia 14 vuotta täyttäneitä.

Abstinenssin voi korvata myös

  • pidättäytymällä jostain muusta ruokalajista tai juomasta,
  • pidättäytymällä alkoholin nauttimisesta, tupakoinnista tai jostain muusta nautinnosta,
  • rakkaudenteolla lähimmäisten hyväksi (Caritas),
  • osallistumalla pyhään messuun, adoraatioon tai ristintien hartauteen tai johonkin muuhun hartaudenharjoitukseen,
  • omistamalla erityistä huomiota perheen yhteiseen rukoukseen.

@TV2, mainitsemiesi kahden varsinaisen paastopäivän lisäksi perjantait (poislukien juhlapyhäperjantait) ovat abstinenssipäiviä.

Paasto tässä yhteydessä tarkoittaa ruuan kokonaismäärän vähentämistä (tuhkakeskiviikko ja pitkäperjantai) ja paastoamista liharuuista perjantaisin. Jälkimmäistä katolista paastosääntöä kutsutaan siis abstinenssiksi.

Lisäksi:

3. KATUMUSVELVOLLISUUS

Uskovilla on velvollisuus katumuksen tekoon paastonaikana ja vuoden kaikkina perjantaina. Näinä aikoina kirkko kehottaa uskovia erityisellä tavalla rukoukseen, pidättäytymiseen ja lähimmäisenrakkauteen. Erilaisia mahdollisuuksia katumusvelvollisuuden täyttämiseen luetellaan kohdassa 1. Jokainen voi löytää juuri itselleen sopivan tavan tehdä parannusta ja katumusta myös paastonajalla. Yksi suositeltava tapa on pidättäytyä jostakin ja paastonajan lopulla palmusunnuntaina antaa pidättäytymisen kautta säästynyt rahasumma hiippakunnan paastouhriin niiden hyväksi, joilta usein puuttuu kaikkein välttämättöminkin elämää varten.

Eli paaston aikana on kaksi velvoittavaa paastopäivää, jolloin syödään vähemmän – nämä ovat myös abstinenssipäiviä, eli lihaa ei syödä. Myös perjantaisin pidättäydytään lihasta. Lisäksi paastonaikaan liittyy tuo katumusvelvollisuus, sen toteuttamisen muodosta voivat uskovat itse päättää. (Muoks: tosiaan abstinenssit voi toki korvata jollain, mutta yleisin tapa on tuo lihasta pidättäytyminen, mikä aina mainitaan myös kun paastopäivistä tiedotetaan messujen yms. yhteydessä.)