Tämmönen tuli vastaan. Elikkä rukoilevaisuuden liberaalimpi suuntaus lopettaa, ainakin omana yhdistyksenään toimimisen. Eurajoen kristillinen opisto jatkaa, mutta uutisesta jää epäselväksi, missä määrin se jatkaa yhdistyksen aiemmin järjestämää toimintaa. Olisikohan tässä käynyt niin, että kun opillisesti ei ole merkittävää eroa muuhun ev.lut. kirkon toimintaan, ei pelkkä perinteen jatkaminen riitä sitouttamaan etenkään nuorempaa polvea aktiiviseen osallistumiseen? Rukoilevaisten tiukkispuolellahan on aika paljonkin nuoria mukana.
Itsekin mietin, mitä tarkoittaa tuo opiston puitteissa jatkaminen. Onko niin, että opistolla pidetään satunnaisesti seuroja, vai pidetäänkö niitä myös sen ulkopuolella? Järjestetäänkö edelleen kesäjuhlat? Jatkuuko näitten rukoilevaisten oma palsta körttien Hengellisessä Kuukauslehdessä? Näillä kaikilla on oma merkityksensä liikkeen toiminnan, näkyvyyden ja itseidentiteetin kannalta.
Konservatiivisempi haara on ollut jatkuvasti elinvoimaisempi, vaikkei suuri sekään. Tietääkseni monet ovat voineet käydä molempienkin tilaisuuksissa, mutta tässä tapauksessa etu on ollut konservatiivien puolella, sillä heidän toimintansa on ollut laajempaa ja säännöllisempää. Lisäksi konservatiiveilla on ollut jatkuvasti nuorisotyötä, kun taas liberaalipuolen nuorisotyön aloitusyritykset lysähtivät alkuunsa siihen tosiseikkaan, ettei nuoria ollut riittävästi edes nuortentoiminnan aloittamiseen.
Tuo uutisotsikon “kirkollinen rukoilevaissuunta” on muuten sikäli pöhkö, että konservatiivisenkin haaran tilaisuudet taitavat olla lähes kaikki seurakuntien tiloissa. Kuvaavaa oli, että Facebookissa joku kysyi uutisen kommenteissa kumpi porukka nyt on se naispappeutta vastustava, kun koodisana ‘kirkollinen’ ei auennut.
Onhan myös tietynlainen arvovaltatappio tuo, että juuri se porukka, joka on hyväksynyt naispappeuden ja uusinut kirjat on se joka hiipuu (tosin itse olen sitä mieltä, että tuo kirjojen kielellinen uudistus kannattaisi konservatiivienkin tehdä).
Voi olla, ettei jatkoa suunnittelevilla tahoilla ole itselläänkään vielä vastauksia noihin kysymyksiin. Ehkä siksi asia oli ilmaistu niin epämääräisesti.
Hyvä, että nuorisotyötä on edes yritetty aloittaa - sekään ei ole tavatonta, että ei edes tule mieleen pyrkiä tavoittamaan uusia ja nuoria… Konservatiivipuolella jatkuvuus perustuu ehkä enemmän opillisiin seikkoihin ja liikkeeseen kuuluvissa perheissä on luontevaa, että nuoret jatkavat oman liikkeen nuorisotoiminnassa. Se nähdään ehkä opillisesti parhaana vaihtoehtona. Liberaalipuolella opillisesti yhtä hyviä vaihtoehtoja on ehkä enemmän, ja voi olla että uskon välittäminen uusille sukupolville on ylipäätään vaikeampaa, jos usko on sisällöltään jotenkin höttöistä.
Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.