Ruotsin kirkon papinpaitojen värit

Uudessa ruotsalaisessa Modus-rikossarjassa esiintyi pappi/piispa/tjsp, jolla oli punainen “sokeripalapaita”. Onko tällainen asu oikeasti käytössä Ruotsin (ilmeisesti evlut?) kirkossa, ja millaista asemaa se silloin merkitsee? Vai oliko puvustuksessa käytetty ylimääräistä luovuutta?

Naispapeilla voi olla minkävärisiä paitoja vain. Olen nähnyt jopa vaaleanpunaisen nalle-kuvioilla koristellunkin, taisi kuitenkin olla jossain elokuvassa tms.

Kyllä sitä sokeripalapaitaa koskevat ihan samat säännöt papin sukupouolesta riippumatta.

Se oli syvän punavioletti. Ruotsalaisilla piispoilla on usein sen sävyinen paita.

Oliko väri jotain tämmöistä? Tämä asu on katolisten piispojen normaalivaatetusta, toki sokeripala ei siinä kuulu tuohon violettiin paitaan.


http://www.sfcatholic.org/dwc/Files/Bishop/images/BishopSwain2012.jpg

Tuossahan on kaksi erilaista väriä.

meillä ei taida olla vakioväri. Yleensä papit pitävät mustaa mutta esim. oma kirkkoherra harrastaa koboltin sinisiä paita. Piispojen purppura ei kukaan muu uskalla. Ymmärin että Suomen kirkon papeilla on väri vakio. Meillä diakonit käyttävät vihreän lisämä vaaleansininen useasti. Tämä joskus on vaikea erottaa pappista.

Olen muuten joskus hämmentynyt, kun meidän vanhan riituksen piispoilla on tuota jälkimmäistä muistuttava viitta. Onkohan jotain yhteistä historiaa? Uuden riituksen piispoilla ei tietääkseni ole vastaavaa tuota hartia-vaatetta.

http://www.eadiocese.org/images/News/2010/04/bd.sm.jpg

1 tykkäys

Suomessa tosiaan on joku taho (piispainkokous?) antanut ohjeet papin pukeutumisesta, jossa myös paidan väri on ohjeistettu. TÄmä tehtiin käsittääkseni naispappeuden vanavedessä, kun pelättiin Ruotsin kehitystä, jossa voi törmätä kaikenvärisiin ja kuvioisiin paitoihin, vanhalla puolella taisi olla joku kamalat kirkkotekstiilit -ketju, jossa sitten oli jotain kuvia Ruotsalaisesta naispapeille suunnatuista papinpaidoista, kaikenlaista pitsiunelmaa ja leopardikuosia oli tarjolla. (Vai oliko se sittenkin Englannista, taisi olla molemmista)

1 tykkäys

Anteeksi, keitä ovat meidän (ortodoksien) vanhan riituksen piispat? Tarkoitatko jotain tämän kaltaista?

Moskovan patriarkan alaisia piispoja, jotka viettävät siis patriarkka Nikonin reformeja edeltävää riittiä. Ei niitä tosiaan taida montaa olla, mutta on kuitenkin. Tässä yksi:

https://orthodoxwiki.org/John_(Bērziņš)_of_Caracas

Huokaus… Ei hyvä.