Sääntökunnat

Miten kirkolla voi olla instanssi, joka ei ole piispan hallinnassa? Vai onko sääntökunnan johtaja piispa?

Modehuomio: Offtopicista uusi ketju.

Käsittääkseni sääntökunnilla (kuten myös Vatikaani II:n luomilla liikkeillä) on omat hierarkiansa, jotka varsinaisesti yhtyvät muuhun kirkkoon vasta Vatikaanissa.

Se tarkoittaisi, jos olen oikein ymmärtänyt, että piispalla on joku valta kutsua tai olla kutsumatta, päästää tai olla päästämättä liike tai sääntökunta hiippakuntaansa. Sitten, jos toteaa, ettei se ollutkaan hyvä idea, saattavat mahdollisuudet vaikuttaa olla rajatummat.

Sääntökunnilla ja liikkeillä on tietääkseni jokaisella vähän omat tittelit johtajilleen. Dominikaaneilla on kahdella tasolla kokouksia ja prioreja ja kolmannella tasolla joko priori tai paikallinen johtaja. Fransiskaaneilla ja benediktiineillä myös omat systeeminsä, mitä ei kuitenkaan missään äkkiseltään summattu. Muistaakseni viimeisenä mainitut ovat paikallisesti varsin itsenäisiä, mutta heillä on muodollinen edustaja Vatikaanissa.

Kiitos infosta. Ortodoksisessa kirkossa ei taida olla aivan suoraa vastaavaa rakennetta, joten en välttämättä hahmota ilmiötä. Lähimpänä lienee nämä:

Onko tuolle muuten suomenkielistä termiä? @Filonilla @lahlback

Se on ortodoksisuomeksi stauropegiaalinen. Siis oikeastaan omankielistä ilmaisua ei ole. Lähin stauropegiaalinen luostari on Kuremäen Jumalanäidin kuolonuneen nukkumisen luostari eli Pyhtitsan luostari Virossa Itä-Virumaalla. Se on suoraan Moskovan patriarkan alainen.

1 tykkäys

Erilaisten konsekroidun elämän muotojen kirjo katolisessa kirkossa on melkoinen, eikä rivikatolilaisellekaan yleensä ole selvää, mitä eroa näillä kaikilla on. Uusi sääntökunta on alkuvaiheessaan yleensä ns. hiippakunnallisen oikeuden yhteisö, mikä tarkoittaa, että se on suoraan perustamispaikkansa hiippakunnan piispan alainen. Jos järjestö kasvaa ja laajenee toisiin hiippakuntiin, sille voidaan hakea paavillisen oikeuden yhteisön statusta. Silloinkin se on normaalisti kuuliainen sekä sääntökunnan keskusjohdolle että hiippakunnan piispalle.

Toisaalta sitten nimenomaan jesuiitat (ja ymmärtääkseni myös dominikaanit) ovat suoraan paavin käskyvallassa hieman erilaisella statuksella, ja heille kuuluva omaisuuskin saattaa (?) olla piispan käsien ulottumattomissa.

Itse käyttäisin sanaa patriarkaalinen. :slight_smile:

Ystävällisin terveisin.

Lars Ahlbäck

1 tykkäys

Kiitos! Taisi olla liian helppo tajutakseni. :grinning:

1 tykkäys