Seurakunta riistotyönantajana

Työpaikkailmoituksia selaillessa tuli vastaan tällainen:

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/10045538?locations=Tampere&announced=1&leasing=0&english=false&sort=1

Koska ilmoitus tulee aikanaan poistumaan, niin kopioin tärkeimmät kohdat tähän

Mummon Kammari etsii vanhusten parissa viihtyviä 18 vuotta täyttäneitä avustamaan kodeissa ja palvelukodeissa asuvia vanhuksia. Tehtävät ovat pääasiassa vanhusten auttamista kodin ulkopuolella: ulkoilussa, lääkäri- ja poliklinikkamatkoilla, apteekki- ja kauppareissuilla.
Työ on itsenäisesti ja yksin tehtävää, joka edellyttää selviytymistä yllättävistäkin tilanteista.
Työaika on 30 h / vko, noin 6 tuntia päivässä.
Palkka on 1049,71 € / kk.

Työt ovat siis kuukauden pätkiä. Koska esim. lokakuussa on 23 työpäivää, tulee tuolla työajalla tuntipalkaksi 7,61€, joka on aivan järkyttävän vähän. Kuitenkin haetaan täysi-ikäisiä, joista iso osa asuu omillaan ja on vastuussa omista kuluistaan, kyse ei ole mistään teinien taskurahan tienaamisesta. Ja tosiaan yksin tehtävä työ, ei avustavat tehtävät, joista kyllä niistäkin yleensä maksetaan enemmän. Jos seurakunnalla ei ole varaa tuon parempaan palkkaan, niin olisiko parempi teettää nämä hommat reilusti vapaaehtoistyönä eikä riistopalkalla?

4 tykkäystä

Tämähän on nykypäivää. Orjapalkkaa maksavat.

Pienihän tuo palkka on - mutta enemmän tuosta saa kuin vaikkapa siitä, että joutuu tekemään työtä Kelan työttömyyspäivärahalla, johon saa lisäksi 9 €/päivä. Jos toisaalta työtön tuohon valitaan, hän luultavasti saa sovitellun päivärahan tuon lisäksi.
Toisaalta kuukauden työsuhde on muutenkin aika outo…

1 tykkäys

Soviteltua päivärahaa tuskin saa. Asumistukea voi saada.

On vaativa ja tärkeä työ. Pitäisi olla mielestäni paremmin palkattu. Suurilla seurakunnilla on vielä rahaa. Jatkossa vapaaehtoistyö toivottavasti yleistyy.

Toisaalta yhteiskunnan muut toimijat pitäisi saada nykyistä enemmän rahoittamaan vanhustyötä. Ei kirkko pidemmän päälle eikä pohjimmaltaan ole avustusfirma vaan sanan ja sakramenttien yhteisö.

2 tykkäystä

Juuri näin! Vaikuttaa, että joiltakin jopa kirkon työntekijöiltä se on kokonaan unohtunut.

1 tykkäys

Ehkä, mutta ajattelin tuossa lähinnä sitä että yhteiskunnassa on virtauksia jotka tahtoisivat sälyttää kirkolle sen mitä ei haluta hoitaa poliittisin päätöksin.

Kirkon diakonia on minusta arvokasta ja olennaista ja se nousee samasta Jumalan sanasta josta julistus ja opetus ja kaste ja ehtoollinen. Mutta kaikkeen ei kirkko voi revetä eikä sen vuoksi esim kirkosta mitään piittaamattomat saisi väistää vastuutaan. Kirkon oma aktiivisuus auttamisessa on kaksipiippuinen juttu: se saattaa pitää yllä tuota poliittista velttoilua mutta toisaalta tarjoaa mielekkään mahdollisuuden osallistua kristittynä ja kristillisistä lähtökohdista lähimmäistyöhön josta tuo Mummon kammari on tunnettu esimerkki.

Asiat eivät taaskaan ole mustavalkoisia! Seurakunnissa on paljon viisautta ja monet päätökset ovat myös vaikeita. En pistäisi siis diakoniaa nurin mutta kannatan jatkuvaa itsekritiikkiä ja pohdintaa…

1 tykkäys

Laskin äsken huvikseni sekä oman työttömyyskassani että Kelan laskurilla, paljonko saisin soviteltua päivärahaa, jos olisin työtön ja ottaisin tuon työn vastaan. Molemmilla laskureilla tukea saa, ainakin jos on naimaton. Kelan laskuri ei kysynyt edeltävän ajan palkkaa, liiton laskuri otti sen huomioon, koska lasketaan ansiosidonnainen tuki.
Puolison tulothan jossain tilanteissa vaikuttavat tukiin, joten se pitäisi sitten asiasta kiinnostuneen laskea itse omilla tiedoillaan.

1 tykkäys

Pointtini oli nimenomaan siinä sanassa ja sakramenteissa. Diakonian tehtävänähän on auttaa niitä, jotka eivät muualta apua saa. Väliinputoajia riittää aina. En missään tapauksessa vastusta diakoniaa.

1 tykkäys

Eikös sovitellun päivärahan ehtona ole, että töitä on alle 30h/vko. Jos sama rahamäärä tulisi pienemmistä tunneista, niin soviteltua toki saisi.

Palkka on tosiaan etenkin siihen nähden tosi pieni, että noissa hommissa pitää yksin reagoida yllättäviin tilanteisiin. Usein sellaisestakin työstä, jossa ollaan “apukäsinä” ilman noin itsenäistä vastuuta, maksetaan 10-12€/h.

Sovitellun päivärahan ehtona on, että töitä on vähemmän kuin 80 prosenttia täydestä työajasta. Saan sitä itse, työssä jossa täysi työaika on 37,5 h/vko.

Olen Mummon Kammarin vapaaehtoinen, käyn kerran viikossa tapaamassa erästä vanhusta. Palkkatyöasiaan en osaa ottaa kantaa, mutta työ kaikenlaisine avustustehtävineen on vaativampaa kuin olettaisi. Itse käyn vain juttelemassa, rouva ei ole halunnut lähteä ulos.

1 tykkäys

Aivan, 80% on sovitellun päivärajan työaikaraja. Jos täysi työaika on 37,5 tuntia/viikko, 80% on juuri sen 30 tuntia. Kelan sivulla tuo kohta on ilmaistu “saat tuloa osa-aikatyöstä ja työaika, jonka perusteella palkka maksetaan, on enintään 80 prosenttia alalla sovellettavasta kokoaikatyön ajasta”. Eli tuo 30 tuntia vielä riittää, koska ehto ei ole “vähemmän kuin 80%” vaan “enintään 80%”. Kelan sivuilta löytyvät sitten muutkin ehdot, tuo aika ei ole ainoa ehto.

Minä en ole ainakaan huomannut aikaisemmin, että Mummon kammari olisi palkannut tuollaisiin tehtäviin ennen ketään muuta kuin kesäajaksi. Olisiko tänä vuonna saatu sitten sen verran enemmän rahaa, että on voitu palkata kesän lisäksi vielä syksyksikin neljä? Mummon kammarillehan kerätään rahaa erilaisilla tempauksilla - eikös esimerkiksi viimeksi peräkonttikirppiksen rahat menneet Mummon kammarin avustajien palkkaukseen?

Minusta tuo kuulostaa ihan sopivalta palkalta, kunhan on kyse nuoren ihmisen ”sisäänajotyöstä” eikä tuo jää pysyväksi asiantilaksi. Osa-aikainen työ kuitenkin Nimim. 15 vuotta sitten harjoittelijana täydellä työajalla brutto 850 e/kk

Paljon tehdään ihan ilmaistakin työtä mm harjoitteluissa

1 tykkäys

Palkkataso on kyllä yleisesti noussut 15 vuodessa, ja vaikka ei olisikaan, niin alipalkkaukselle ei ole mikään perustelu se, että muutkin tekevät niin. Mun mielestä palkan pitäisi määrittyä työn vaativuuden mukaan, ei työntekijän iän tai elämäntilanteen. Vanhusten avustaminen on ehdottomasti vastuullista työtä, yksin mennään hyvin erilaisissa paikoissa ja tilanteissa ja pitää pystyä toimimaan järkevästi hyvinkin yllättävissä tilanteissa. Vaativuudessa ja vastuussa ollaan aika eri tasolla kuin vaikka niillä teineillä, jotka Eka duuni -paidoissaan kasaavat tavaraa Prisman hyllyyn. Vertautuu pikemminkin henkilökohtaisen avustajan työhön, jossa tämänhetkinen TES:n mukainen palkka on alimmillaan 10,70€/h.

5 tykkäystä

Jos minä olisin tehnyt silloisessa työssäni 30 h/vko olisin tienannut 637 e kuussa. Eli onhan tuossa tultu huomattavasti ylöspäin

Esim Oulun kaupungilla oli viime kesänä tällainen kampanja:

”# Kesätöitä toimeentulotuen sijaan

Kelan perustoimeentulotukea saavat yli 18-vuotiaat opiskelijat voivat hakea kesätyöharjoittelupaikkaa Oulun kaupungilta.

Kesätyöharjoittelupaikkoja on tarjolla kaupungin eri palvelualueilla ja liikelaitoksissa. Työt voivat olla esimerkiksi viheralueiden hoitoa, päiväkodissa tai ikäihmisten parissa työskentelyä tai kulttuurialan töitä.

Kesätyöharjoittelu kestää kuukauden, työaika on 30 tuntia viikossa ja bruttopalkka 1 000 euroa.”

Minusta on paljon parempi että nuori on pienelläkin palkalla töissä oppimassa vastuullisuutta, kuin kotona makaamassa toimeentulotuella.

3 tykkäystä