Suomen luterilaisimmat kunnat

Jutussa on listattuna Suomen eniten ja vähiten luterilaiset kunnat. Luterilaisimmat kunnat löytyvät Kalajoen ympäristöstä, vähiten luterilaiset pääkaupunkiseudulta.

Huomionarvoista jutussa on myös se tieto, että 25-44-vuotiaista miehistä kuului ev.-lut. kirkkoon v. 2016 vain 55 %.

Juttu Perhosta, jossa n. 93 % väestä kuuluu ev.-lut. kirkkoon.

Lestadiolaisuuden lisäksi ihmisiä sitoo kirkkoon perinteistä kiinni pitäminen. Vt. kirkkoherra Raimo Kytölä määrittelee seurakunnan pappiskannan olleen liberaali–konservatiivi-akselin konservatiivisesta päästä.

– Ei tänne Perhon periferiaan taida nämä muutoksen tuulet vielä puhaltaa. Ei ole mitään muutosta nähtävillä.

Hän arvioi, että valittu linja vaikuttaa kirkossa pysymiseen.

– On tahdottu pysyä pyhän Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen mukaisessa uskossa. Ehkä se kantaa kuitenkin pitkällä tähtäyksellä parasta hedelmää.

Kirkosta eroamiset eivät näy Perhossa millään tavalla.

– Ei ole tänne asti tullut buumi, sanoo vt. kirkkoherra Kytölä.

Tuohan vaikuttaa ihan maanpäälliseltä paratiisilta!

3 tykkäystä

Mielenkiintoinen juttu. Meikäläiset on jo melkein vähemmistössä!

Fiksun ikäiset miehet eivät tarvitse kirkkoa. Toista se on meillä mummoilla. :frowning:

Kyllä ne tarvitsevat, mutta eivät oikein tiedä mihin. Fiksu ikäkin alkaa vasta 50…stä :slight_smile:

No, ongelma on siinä, että rippikoulun jälkeen tulee se kuoppa. Nuoret miehet menevät opiskelemaan ja töihin, ja siellä usein porukan paine ajaa irti seurakunnasta.
Innokkaat riparilaiset ja isospojat pitäisi jollain kettingillä sitoa kirkon toimintaan. Ja pienten lasten isille täytyis saada läpi jotenkin ovelasti se ajatus, että lasten kanssa on hyvä tulla kerhoon ja kirkkoon. Se on nyt niin äiti- ja naisvoittoista tuo perhetyö, vaikka siinä paljon hyvää onkin. Nuoret isät kuitenkin monesti varmasti kasvavat vastuullisiksi ja tahtovat lapsilleen hyvää. He luulevat että kirkko - uskonto - ei tarjoa siihen mitään apua, vaikka asia on ihan päinvastoin.

1 tykkäys

Vaikuttaa muutenkin mainiolta paikalta. Poiketkaapa seuraavalla reissullanne valtatien varrella olevan Perhon st1-aseman vessaan! Viimesen päälle :rofl:

Jos et satu olemaan vanhoillislestadiolainen niin muista, että tuossa paratiisissa suuri osa väestä katsoo vain tuon lammaslauman jäsenten olevan taivaaseen pääsevien joukossa.

1 tykkäys

Voisi asettaa tuon otsikoinnin jossain määrin kyseenalaiseksi. Perho voi toki olla Suomen lestadiolaisin kunta, mutta olen antanut kertoa itselleni että mainstream lestadiolaisuus ei ole edes huono likiarvo Luterilaisuudelle - as defined by LHPK, STLK ja muut.

Siinä sanottiin, että kunnan väestä n. 93 % on luterilaisia ja näistä L-positiivisia on kolmasosa. Valtaosa on siis tavallisia luterilaisia.

2 tykkäystä

Niin, mutta luterilainen on LHPK, STLK ja muut.
Perhon naapuripitäjissä on evankelisuus vahvaa, onko myös Perhossa, en tiedä.

Vt. kirkkoherra taitaa ainakin olla.

Ilmeisesti vanhoillis- (ja esikois) lestadiolaisuus tosiaan on ainakin sakramentti- ja kirkko-opissaan lähempänä reformoitua kuin luterilaista protestanttisuutta.

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.