Tanskan evankelis-luterilaisen kirkon liturginen vaatetus

Uutinenhan on kamalan vulgääri, mutta kiinnitin huomion kuvituskuvaan. Näyttävätkö tai ovatko juuttipiispat näyttäneet oikeasti tältä? Huomion kiinnitti sormus, pitsikoristeltu messupaita ja iso öylätti, mitkä miellän itse katolisiksi perinteiksi, mutta olen ehkä sivistymätön. Uskonnollisen estetiikan hahmottaminen Katolisen kirkon kautta on kiinnostavaa, koska protestanttinen maa ja sekulaari lehdistö. Media tuntuu joskus ajattelevan, että Katolinen kirkko on, Nyleniä lainatakseni, kristinuskon standardi.

http://d3ncwv2e9zpfbf.cloudfront.net/24078841-730x_.jpg

http://www.aamulehti.fi/maailma/tanskalaisen-piispan-300-vuotias-kakka-loytyi-ulkohuussista-upea-pieni-pala-historiaa-24078813/

Kuvituskuva kuvannee toimittajan halua yhdistää kakka ja ehtoollishostia semanttisesti toisiinsa.

2 tykkäystä

Toimittaja on napannut italialaisen Lotti Fabion kuvituskuvan, joka ei kyllä liity juttuun juuri mitenkään. http://www.123rf.com/photo_39027552_bishop-officiation-mass-during-eucharist-with-holy-bread-and-goblet.html

1 tykkäys

Huokaus!

Median ammattitaito uskonnollisten uutisten suhteen on tasalaatuista.

Tanskassa piispoilla on sellaiset myllynkivikaulukset.

Tätä minäkin oletin, mutta ajattelin, josko se olisi vain alemman papiston vaate ja piispoilla sitten jotain hienompaa.

Kiitos @Petrous jäljittämisestä! Jotain tuollaista oletinkin. Jännä ettei särähdä toimittajan silmään.

Nykyään taitaa olla aika yleistä käyttää erilaisia kuvituskuvia, jotka eivät välttämättä kovinkaan hyvin liity jutun aiheeseen. Tässä tapauksessa sentään kuvitus ei ollut mitenkään vähättelevää tai loukkaavaa aiheeseen nähden, mitä valitettavasti myös joskus näkee esim. mielenterveysongelmien kuvittamisen yhteydessä. Mun mielestä jokaisen pikku-uutisen nettiversiossa ei tarvitsisi olla kuvaa ollenkaan.

Kun vähän googlaa, niin löytää kuvia tanskalaisista piispoista. Näyttää olevan nykyään myös kuorikaapuja, mutta myllynkivikin on mukana. Muistelen, että joskus aikaisemmin olivat mustissa talareissa ja myllynkivikauluksessa, vai olivatkohan ne sitten norjalaisia.

Vasta nyt hiffasin, kuinka hupaisaa on se että kirkonhenkilöillä on "myllynkivi"kaulus. Siis niinku raamatullisesti ajatellen.

4 tykkäystä

Kaularöyhelöä käytetään myös Pohjois-Saksassa ja muuallakin:

Kaularöyhelö