Terve karismaattisuus

Kävelin eilen todella pitkästä aikaa Munkkiniemen kirkon ohi. Sen seurauksena tuli mieleen Ulla-Christina Sjöman, jonka karismaattisia iltoja joitain kertoja aikoinaan seurasin. Sjöman kuoli muutama vuosi sitten. Alvar Aallon kotitalo on muuten saman kadun varrella. Kaukana ei ole myöskään Gallen-Kallelan museo. Se museorakennus on aivan uskomattoman upean näköinen minun silmissäni. Gallen-Kallelan savusaunaan ei pääse sisälle, mutta sen kuistin penkeillä saa istua.

3 tykkäystä

Lyhyesti ja vain vähän nyt miettineenä vastaisin, että elävä usko on sitä, että toimii uskonnollisten käsitysten mukaisesti, esim. rukoilee ja toimii ja pyrkii toimimaan kristillisten pareneesipuheiden mukaisesti, ja luottaa siihen, mitä Raamatussa ja opissa Jumalasta sanotaan.

Jos ei pidä jonkun uskonnon uskonnollisia käsityksiä tosina tai korrekteina, ei myöskään toimi niiden mukaan eikä koe mitään siihen uskontoon liittyviä uskonnollisia tuntemuksia. Jos luottaa jossain määrin pelkästään älyllisesti jonkin uskonnon käsityksiin, mutta ei toimi sen uskonnon mukaisesti, ei ole “elävässä uskossa”, mutta saattaa kokea joitain uskonnollisia tuntemuksia jossain yhteydessä.

Näin tietysti ajattelen itsekin. Lisäksi ajattelen, että uskon elävyys on sitä, että ihminen kaipaa lähempää Jumalan yhteyttä ja Hengen täyteyttä. Oma uskonelämäni on ainakin usein nykyään niin aneemista, että kaipaan paljon aikoja, jolloin elin enemmän täysillä näissä asioissa.

Jotkut kuitenkin jaksavat vielä vanhaksikin asti säilyttää uskon palavuuden ja herätyksen tuoreuden. Näitä rukoilin viime yönä itsellenikin kuunnellessani Suomi rukoilee-ohjelmaa, jonka lähetys tulee kerran viikossa mökkipaikkakunnaltani, jossa nyt taas olen, kun luvassa on kesäisen kauniita ja lämpimiä päiviä.

Erittäin osuva ja hyvä tuo Leisolan esipuhe.

Usko on aina ainoastaan Pyhän Hengen synnyttämä ja myös ainoastaan silloin se on elävä, eikä sitä saada aikaan ihmeillä eikä tunteiden varaan rakennetuilla showelämyksillä. Jeesus itse sanoi:

Luuk 16:31: “Mutta Aabraham sanoi hänelle: ‘Jos he eivät kuule Moosesta ja profeettoja, niin eivät he usko, vaikka joku kuolleistakin nousisi ylös’.”"

Niistäkin spitaalisista jotka Jeesus paransi vain yksi näki kuka on lahjan antaja ja palasi kiittämään, muut yhdeksän näkivät hänessä vain poppamiehen, ihmeiden tekijän, ollen siten samaa kastia kuin nämä tämän päivän ihmeiden perässä juoksijat.

Mutta nyt me taas eksytään ketjun aiheesta. Minulla oli aikoinaan oikeus siirrellä aiheesta poikkeavia ketjuja toisaalle, mutta jostain syystä sitä ei minulla enää ole?

P.S. Ehkä tiedät jo kaiken tämän. Monien kristittyjen arvostama ja vakavahenkinen professori Osmo Tiililä suhtautui myönteisesti toimintaan, josta Sjömanin rukousillat saivat alkunsa.

“Tukholmassa oli 1972 karismaattinen konferenssi, jossa Osmo Tiililä oli mukana. Hän kirjoitti siitä innostuneena Sana-lehdessä. Siellä oli mukana myös Ulla-Christina Sjöman, joka aloitti karismaattiset rukousillat Munkkiniemen kirkossa.”

Kristityt aaltojen heiteltävänä | Rovasti Olavi Peltola

(Olavi Peltola: Kristityt aaltojen heiteltävänä)

"Vuonna 1974 alkoivat Munkkiniemen kirkossa säännölliset, karismaattiset, eleettömät ja lämminhenkiset rukousillat. Kun tilat kävivät liian ahtaiksi, toiminta siirrettiin Munkkivuoren kirkkoon.

Rukoustyö sai alkunsa ryhmässä, jossa kolme naista päätti opetella rukoilemaan. Sjöman sai tehtävään uuden kipinän ja näkökulman konferenssimatkalla Tukholmassa, mihin hän omien sanojensa mukaan lähti varjellakseen seurakuntalaisia hurmahenkiseltä karismaattisuudelta.
“Hämmästyksekseni tapasin siellä myös dogmatiikan professori Osmo Tiililän. Arvelin, ettei hän ainakaan eksyisi mihinkään väärähenkiseen porukkaan”, Sjöman kertoi Askel-lehden haastattelussa vuonna 1999."

Esirukoilijana tunnetuksi tullut lehtori Ulla-Christina Sjöman on kuollut - Kotimaa

Timo Junkkaala:

"Tiililät osallistuivat lokakuussa 1972 Tukholmassa pidettyyn karismaattiseen kokoukseen Karisma 72. Osmo Tiililä kirjoitti Sisälähetys-lehdessä, että kokemukset olivat rohkaisevia. Kokouksessa oli hänen mukaansa ”sitä ainoata oikeata ekumeenisuutta, jota on Hengen yhteys yli kirkkojen ja ryhmien rajojen”. Puhujien ja järjestäjien joukossa oli ”Hengen miehiä luterilaisesta piispasta roomalaiskatoliseen Pyhän Hengen kasteen saaneeseen pateriin, rauhallisista kirkossakävijöistä helluntailaisiin kielilläpuhujiin.” Tiililää rohkaisi nuorten suuri osuus kuulijoiden joukossa. Tärkeintä oli hänen mukaansa “mitä väkevin todistus herätysten spontaanisesta, välittömästä ja yllättävästä leviämisestä.”

Nimensä mukaisesti kokoukseen liittyivät myös karismat eli armolahjat. ”Oli profetoimista ja oli kielilläpuhumista, oli myös sairaiden parantumista.” Tiililä kertoi kirjoituksessa, että jotkut parantumisihmeen kokeneet ja huumausaineista vapautuneet olivat kokouksessa kertoneet, mitä heille oli tapahtunut. Tiililä sanoi heikon uskonsa vahvistuneen."

(Timo Junkkaala: Osmo Tiililä - protestantti. 2004, 761)

1 tykkäys

Samassa esipuheessa Leisola kirjoittaa Lutherin todenneen, että kun kirkko oli perustettu, Pyhän Hengen näkyvä ilmestyminen lakkasi. Onko sinulla kyseistä kohtaa asiayhteydessään suomeksi tai englanniksi tallessa jossain?

Munkkivuoren kirkossa olen käynyt Sjömania kuuntelemassa. Pekka Reinikainen oli aina paikalla ilmeisesti jonkinlaisena avustajana.

Yhteenveto

Luulen, että ystävänsä Matti Leisola ei ole pitänyt Sjömaninkaan karismaattisuudesta. Leisola on suomentanut muuten karismaattista liikettä kritisoivan kirjan Strange Fire, jonka on kirjoittanut John MacArthur. Leisola kirjan esipuheessa:

“Karismaattinen myrkky on levinnyt luterilaiseen kirkkoomme, joka on ollut aseeton sen edessä sen jälkeen, kun Raamatusta lopullisena auktoriteettina on luovuttu. Teologisella liberalismilla ei ole perustaa totuudelle. Siksi Markku Koivisto, Pirkko Jalovaara ja muut opettajat ovat voineet melko vapaasti toimia kirkossa. Hengen uudistus kirkossamme -yhdistys pyrkii vauhdittamaan tämän karismaattisen sanoman etenemistä. Uusia karismaattisia uskonnollisia yhteisöjä on viime vuosina perustettu useita, ja kristillinen televisio (TV7) levittää kansainvälisten karismaattisten televisiosaarnaajien ja huijareiden sanomaa koteihimme…”

Ilmeisesti melko radikaali erimielisyys karismaattisesta liikkeestä ei ole ollut kahden tunnetun kreationistimme ystävyyden este.

Koska Sjöman on aloittanut rukousiltansa Munkkiniemen kirkossa, hän tuli mieleeni kirkolla.

Rovaniemellä on joitain Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia (esim. Lappia-talo ja asuinrakennukset Sompiontiellä). Ne ovat miellyttäneet silmiäni lapsuudesta lähtien.

2 tykkäystä

Sori. Pyynnöstä moderoin ja epäonnistuin. Eli tämä viimeinen viesti piti olla nyt siirrettyjen ensimmäinen viesti. Joka tapauksessa nämä eivät kuulu puuhastelu-ketjuun vaan tänne. Toivottavasti saatte selvän vaikka tyrinkin ruostuneella kokemuksellani.

2 tykkäystä

Se löytyy Lutherin aika monestakin kirjasta, mutta tässä yksi niistä.

Minä olen vuodattava Henkeni kaiken lihan päälle. Joel. 2:28.

…Olikin siis tuiki tarpeellista, että tämä valtakunta, joka oli niin perin erilainen kuin tuo edellinen, tulisi rakennetuksi ja vahvistetuksi ilmeisten merkkien kautta, siis myös Pyhän Hengen julkisella ilmestyksellä eli vuodattamisella; Hengen salainen ilmestyshän oli jo vanhassa liitossakin. Tähän soveltuvat nyt ne kohdat, joita on siellä täällä profeetoissa ja apostolienkin kirjoissa, kuten Jeremialla: “Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani. Kaikki he tuntevat minut pienimmästä suurimpaan.” (Jer. 31:33), ja Jesajalla: “Sinun lapsesi ovat kaikki Herran opetuslapsia.” (Jes. 54:13) Tämä toteutui vasta helluntaipäivänä.

Sen jälkeen kun nyt evankeliumi on ilmoitettu ja apostolien kautta tullut tunnetuksi, ovat lakanneet nämä merkit, jotka vahvistivat evankeliumin totuuden, kun sen saarna vielä oli uusi. Siksipä meidän ei nyt tarvitse kysyä merkkejä, jotka vahvistaisivat sanan, kun se jo ennen on niin selkeästi vahvistettu ja maailman silmien nähden todistettu. Niitä merkkejä, joita Jumala antaa, hän ei anna yhden ihmisen tähden, vaan monien hyödyksi, niinkuin apostoli Paavali sanoo: “Kullekin annetaan Hengen ilmoitus yhteiseksi hyödyksi” (1. Kor. 12:7). Joelin ennustus puhuu siis siitä, kuinka Pyhän Hengen piti julkisesti ilmestymän; sitä ei näet voi kieltää, että Pyhä Henki hamasta maailman alusta on ollut hurskaissa, mutta julkisesti hän ei ole niin runsaasti ilmestynyt. Siksi me tahdomme aina pysyä pyhän Raamatun opetuslapsina, joilla ei nyt enää ole muuta Pyhän Hengen ilmoitusta kuin pyhä Raamattu.

Martti Luther, Hengellinen Virvoittaja, SLEY 1952, s. 293.

1 tykkäys

Vierasta tulta -kirjan loppuosan liitteestä löytyy se Luther-sitaatti, johon Leisola viittaa kirjan esipuheessa.

“Alkuseurakunnassa Pyhä Henki lähetettiin näkyvässä muodossa. Hän laskeutui Kristuksen päälle kyyhkysen hahmossa (Matt. 3:16) ja ikään kuin tulena apostolien ja muiden uskovien päälle (Apt. 2:3). Tämä näkyvä Pyhän Hengen vuodatus oli välttämätön seurakunnan perustamiseksi kuten myös ihmeet, jotka seurasivat Pyhän Hengen lahjaa. Paavali selitti Hengen ihmelahjojen merkityksen 1. Kor 14:22 (jakeessa): ’Kielet eivät siis ole merkiksi uskoville, vaan niille, jotka eivät usko.’ Kun kirkko oli perustettu ja sitä oli riittävästi mainostettu näiden ihmeiden kautta, Pyhän Hengen näkyvä ilmestyminen lakkasi.”

John MacArthur: Vierasta tulta. 2017, 257

Yllä näkyvä Luther-sitaatti on nähtävästi käännetty seuraavasta kirjasta: Martin Luther, Commentary on Galatians 4, kääntänyt Theodore Graebner (Grand Rapids: Zondervan, 1949), 150-72. Lutherin kommentti on jakeesta Gal. 4:6.

1 tykkäys

Vaikuttaa siltä, että pastori Hinn on ollut epäraitis jo yli 30 vuotta sitten.

"Benny Hinn pääsi otsikoihin 1990-luvun alussa uhattuaan ottaa Pyhän Hengen aseekseen ja hyökätä kriitikkojensa kimppuun. Pitkässä vuodatuksessa Trinity Broadcasting Network tv-kanavalla Hinn tiuskaisi: ”Meitä vastustavat ovat joukko ääliöitä… Olen etsinyt Raamatusta yhtä jaetta, en vain näytä löytävän sitä. Yhtä jaetta, joka sanoo: ”Jos et pidä heistä, tapa heidät.” Toivon todella, että löytäisin sen… Joskus toivon, että Jumala antaisi minulle Pyhän Hengen konekiväärin – ampuisin päänne mäsäksi!”

John MacArthur: Vierasta tulta. 2017, 25 [Benny Hinn, Praise-a-Thon, TBN, huhtikuu 1990]

Ei taida löytyä Raamatusta tuollaista asiaa. Varsinkaan esim. Jeesukselta tai apostoleilta. Huono raamatuntuntemus Hinnillä, jos alkaa lihan käsivarrella taistelemaan.

1 tykkäys

Mitkä seikat mielestäsi mahdollisesti selittävät, että moni on jatkanut Hinnin kannattamista, vaikka on tiennyt esim. tuosta Hinnin aggressiivisesta puheesta, Raamatun tuntemuksen puutteestaan ja muista asioista, jotka ovat saaneet monien kristittyjen herätyskellot viimeistään soimaan? Muuallakin maailmassa on voitu havaita, että jonkin uskonnollisen johtajan kannattajat ovat jatkaneet kannattamista, vaikka selvät ja karmaisevat faktat johtajasta on lyöty eteen pöydälle. Käsittääkseni esim. todistetusti kristittyjä huijannut Peter Popoff on saanut työlleen menestystä huijauksen jälkeenkin.

Ihmiset ovat kummallisia. Ei Jehovan todistajien liikekään loppunut virheellisiin maailmanlopun ennustuksiin. Ja varmaan monilla karismaattisuuteen ihastuneilla uskovilla on niin suuri ihmeiden ja merkkien nälkä, etteivät huijausten paljastumisetkaan heitä hetkauta. Ilmiöiden ja julistajien “arviointikin” voi monilla perustua omiin fiiliksiin eikä terveen järjen käyttöön.

1 tykkäys

Entinen ystäväni antoi ihailemansa ja rikolliseen toimintaan todistetusti syyllistyneen karismaatikon kannattamisen perusteeksi sen, että tämä oli ystäväni mukaan tehnyt todellisen parannuksen ja Jumala oli antanut anteeksi.

Joskus jopa selvät todisteet jonkin uskonnollisen johtajan rikollisesta toiminnasta on “kumottu” kannattajien toimesta sillä, että syytöksissä on kyse saatanan valheista. Rikollinen johtaja on saanut siis epäluottamuksen sijaan ylistystä hurskaudestaan, kun itse saatana on nähnyt paljon vaivaa mustamaalatakseen perusteettomasti hurskaan ja saatanan valtaa horjuttamaan pyrkineen johtajan. Kun sitoutuminen johtajaan on tällä tasolla, suhde on ollut emotionaalisesti hyvin stimuloiva. Uskonto itsessään ei siitä syystä romutu, jos joku yksittäinen uskonnon synnyn jälkeen elävä uskonnollinen johtaja kannattajiensa silmissä menettää arvostuksensa tai uskottavuutensa. Kun nimenomaan rikollista tai muista syistä kyseenalaista tai epäluotettavaa johtajaa puolustetaan tai ollaan näkemättä pimeyttään, johtajaan on ripustauduttu emotionaalisesti syvällisellä tavalla. Suhde johtajaan ei ole silloin älyllinen, eikä uskonto itsessään ole silloin kaikki kaikessa.

Ajatus siitä, että uskonnollisen kansan johtaja saa jatkaa työtään ja arvostuksen vastaanottamista ihmisiltä, vaikka on tekojensa nojalla ansainnut jotain muuta, saa tavallaan tukea Raamatusta. Kuningas Daavid oli sukupuoliyhteydessä Urian vaimon Batseban kanssa. Daavid tapatti sen jälkeen Urian. Daavid katui, ja Jahve löi pientä Daavidin lasta sairaudella Daavidin sijaan, kunnes lapsi kuoli. Daavid siis katui tekojaan ja jatkoi vanhaa työtään niin kuin monet rikolliset, epäluotettavat tai kyseenalaiset uskonnolliset ja karismaattiset johtajat ovat jatkaneet työtään. Monet ihmiset kunnioittavat edelleen kuningas Daavidia.

1 tykkäys

On muistettava, että silloin kun puhutaan kristinuskosta ei kiinnitetä lainkaan huomiota ihmisiin, ei Daavidiin, ei Pietariin eikä keneenkään pyhään, vaan ainoastaan ihmisyyden omaksuneeseen Jumalaan, joka ei ollut vääryyttä tehnyt eikä petosta ollut hänen suussansa. (Jes.53:9).

Lutherkin puhuessaan mainitsemastasi Daavidista käyttää häntä esimerkkinä raskaidenkin syntien anteeksiantamuksesta, koska kaikki synnithän mitä ihmiset tekevät oli Jeesuksen päällä ja jokaiselle, joka häneen uskoo ei lueta hänen syntiänsä. Näin Daavidinkin synti oli Jeesuksen kannettavana ja hän samoin kuin me kaikki muutkin uskovat nousemme Jumalan vaikuttaman uskon kautta yhdessä Kristuksen kanssa kuolleista. Daavid on siis hyvin vaikuttava uskon esimerkki.

Kol 2:11-12: “ja hänessä te myös olette ympärileikatut, ette käsintehdyllä ympärileikkauksella, vaan lihan ruumiin poisriisumisella, Kristuksen ympärileikkauksella: ollen haudattuina hänen kanssaan kasteessa, jossa te myös hänen kanssaan olette herätetyt uskon kautta, jonka vaikuttaa Jumala, joka herätti hänet kuolleista.”

Näin minutkin on herätetty yhdessä Kristuksen kanssa kuolleista uskon kautta, koska minunkin syntini olivat hänen kannettavinaan ja hän nousi niidenkin taakan alta ylös ja minä hänessä.

Daavid muuten itsekin sanoo niitä autuaiksi, joille Herra ei lue heidän syntiään.

Room 4:6-8: “niinkuin myös Daavid ylistää autuaaksi sitä ihmistä, jolle Jumala lukee vanhurskauden ilman tekoja: “Autuaat ne, joiden rikokset ovat anteeksi annetut ja joiden synnit ovat peitetyt! Autuas se mies, jolle Herra ei lue syntiä!””

Ei hän olisi voinut näin sanoa muutoin kuin uskon kautta Pyhässä Hengessä.

Ps. On tietenkin eri asia jos Daavidin nimeä käytetään väärin jonkun ihmeukon puolustukseksi, joka ei tee parannusta, sillä Daavidhan katui ja uskoi.

3 viestiä yhdistettiin ketjuun: Syntiinlankeemus, perisynti ja langennut luonto

Taas ketju alkaa eksyä aiheestaan. :policeman:

1 tykkäys

Olisiko hyvä, jos muutamat viimeiset viestit siirettäisiin ketjuun Syntiinlankeemus, perisynti ja langennut luonto?

1 tykkäys

Käsittääkseni Hinn olisi viime vuosina hiukan rauhoittunut ja osin lievästi irtisanoutunut aiemmasta toiminnastaan ja opetuksestaan. Nettisivunsa valossa kiertää edelleen järjestämässä Miracle Healing Services, mutta tahti on aika verkkainen. Aika menneen talven lumia koko mies, jonnet ei muista.

3 tykkäystä