Trump ja uskonto

Menestysteologien osuuus asioihin ja valtiollisen johtajan elämään on aika huolestuttavaa, mikäli esimerkiksi Trump ihan oikeasti jakaisi näitä ajatuksia. Tämä on ehkä huvittava ilmaus, mutta mielestäni tuollainen amerikkalaistyylinen menestysteologia ei tunnu tarjoavan kauhean järkeviä rakennustarpeita ihmisen luonteen hyvälle kehitykselle. Ennemmin se minun nähdäkseni ruokkii juuri henkilökohtaista narsismia ja muita sellaisia asioita joita ei ehkä hyveiksi kannata laskea.

Saahan siitä tietysti rakennuspalikoita sellaiseen ajatteluun, että omat maalliseen menestymiseen johtaneet valinnat ja teot ovat olleet oikeita ja siunauksellisia.

Kovin erilaista ajattelua näin Suuren Paaston alla.

2 tykkäystä

Itsensä Trumpin uskonnollisuudesta en edelleenkään tiedä, mutta kyllä tuo Bannon tosiaan näkyy olevan mies paikallaan! Tuollaista arvostusta kirkkoa ja kristillistä isänperintöämme kohtaan harvoin kuulee oman aikamme lännessä noinkin korkeassa asemassa olevalta mieheltä. Islamin tuomien haasteiden suhteenkin tarjolla on harvinaisen tylyä realismia.

[details=Pitkä sitaatti pitkän haastattelun lopusta:]Questioner: One of my questions has to do with how the West should be responding to radical Islam. How, specifically, should we as the West respond to jihadism without losing our own soul? Because we can win the war and lose ourselves at the same time. How should the West respond to radical Islam and not lose itself in the process?

Bannon: From a perspective — this may be a little more militant than others. I think definitely you’re going to need an aspect that is [unintelligible]. I believe you should take a very, very, very aggressive stance against radical Islam. And I realize there are other aspects that are not as militant and not as aggressive and that’s fine.

If you look back at the long history of the Judeo-Christian West struggle against Islam, I believe that our forefathers kept their stance, and I think they did the right thing. I think they kept it out of the world, whether it was at Vienna, or Tours, or other places… It bequeathed to use the great institution that is the church of the West.

And I would ask everybody in the audience today, because you really are the movers and drivers and shakers and thought leaders in the Catholic Church today, is to think, when people 500 years from now are going to think about today, think about the actions you’ve taken — and I believe everyone associated with the church and associated with the Judeo-Christian West that believes in the underpinnings of that and believes in the precepts of that and want to see that bequeathed to other generations down the road as it was bequeathed to us, particularly as you’re in a city like Rome, and in a place like the Vatican, see what’s been bequeathed to us — ask yourself, 500 years from today, what are they going to say about me? What are they going to say about what I did at the beginning stages of this crisis?

Because it is a crisis, and it’s not going away. You don’t have to take my word for it. All you have to do is read the news every day, see what’s coming up, see what they’re putting on Twitter, what they’re putting on Facebook, see what’s on CNN, what’s on BBC. See what’s happening, and you will see we’re in a war of immense proportions. It’s very easy to play to our baser instincts, and we can’t do that. But our forefathers didn’t do it either. And they were able to stave this off, and they were able to defeat it, and they were able to bequeath to us a church and a civilization that really is the flower of mankind, so I think it’s incumbent on all of us to do what I call a gut check, to really think about what our role is in this battle that’s before us.[/details]

1 tykkäys

Lisää huolestuttavia uutisia USA:sta aamu-uutisissa:

Trump nimitti korkeimman oikeuden tuomarin, joka kunnioittaa elämää! Todisteena mainittiin, että kyseinen tuomari on kirjoittanut kirjan eutanasiaa vastaan, ja näin toimitus oletti hänen olevan kenties vieläpä jopa sellainen mustapata-konservatiivi, että saattaa taistella aborttiakin vastaan. On se kauheeta.

(aistittavissa oleva Irooooonia valitsemassani sävyssä johtuu puhtaasti siitä, että YLE:n uutisissa asia esitettiin ikäänkuin tuossa valossa )

Trumpin uskonnollinen vakaumus on saattanut vaikuttaa tähän tuomarinvalintaan. Elämän kunnioittamisessa ei mielestäni ole mitään väärää. Mielestäni eutanasiaa ja aborttia saa vastustaa, vaikka en itse esim osaa niitä jokaisessa tapauksessa tuomitakaan.

3 tykkäystä

17 viestiä siirrettiin toiseen ketjuun: Abortti ja kristillinen etiikka

Liberaalit esimerkiksi Obama olivat vahvan tiedeuskovaisia. Jossa siis perustellaan paljon sellaisia asioita, jotka eivät kuulu tieteen ymmärryksen piiriin pseudotieteellä. Sivuuttaen kaikki kritiikki mukaanlukien erityisesti asiallinen sellainen. Tuo antaa valtavasti valtaa esimerkiksi tieteentekijöille oleellisesti ottaen päättää asioista, joihin heillä ei pitäisi olla mitään päätösvaltaa. Samalla annetaan korporaatioille valtavasti valtaa, koska ne pystyvät vaikuttamaan tieteentekoon ja erityisesti näkemyksiin niistä mm. lobbaamalla innokkaasti päätöksentekijöitä.

Arvokonservatiivisessa lähestymistavassa taas asetetaan arvo etusijalle. Ja lähdetään se edellä rakentamaan yhteiskuntaa. Tuo lähestymistapa on tuhoisa niille, jotka ovat pelanneet aiemmassa ei arvoihin perustuvassa yhteiskunnassa.

Josta pääsemmekin siihen, että tulemme näkemään massivisia raivonpurkauksia joka puolelta, kun pilalle hemmotellut julkkikset ja pankkiirit eivät välttämättä koko ajan saakaan kaikkea mitä he omasta mielestään muita parempina ovat tietenkin oikeutettuja.

1 tykkäys

Ehkäpä hieman liian hyperbolinen juttu.

https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/01/29/readout-presidents-call-king-salman-bin-abd-al-aziz-al-saud-saudi-arabia

Bannon voi olla fantastinen, suurten visioiden mies ja katolinen vielä kaiken päälle, mutta kun lueskelee tuota Valkoisen Talon lehdistötiedotetta, voidaan aika sutjakasti väittää, että linja jatkuu entisellään; tutulla sionistis-wahhabistis -painotteisella pohjalla. Ensinmainittu nojautuminen vaikuttaa olevan jopa korostuneempi Trumpilla kuin esim. Bushilla.

Uskoakseni Trump pyrkii miellyttämään maansa sionistikristittyjä ja Israel -lobbareita -jotka ovat tunnetusti hyvissä väleissä Saudi-Arabian intressejä ajavien toimijoiden ja ryhmien kanssa nykyään- joilla kuitenkin on merkittävästi vaikutusvaltaa ja taloudellisia resusseja. Lähi-Idän ja Orientin kristityille tämä asetelma tai asemoituminen ei tiedä hyvää.

Bannonista vielä muutama sana. Hänessä on mielestäni ”jotain” samaa kuin pan-slavistisissa kulttuurikriitikoissa. Bannonin ajattelua lienee rikastuttanut katolisuus, siinä missä pan-slaavikkojen, kuten esim Duginin, taasen ortodoksisuus. Ja juuri nämä kristilliset elementit kiehtovat ja vetävät kristittyjä puoleensa sangen ”ekumeenisesti”.

Katsoisin kuitenkin,että siinä missä slaavilainen kulttuurikriittisyys on viime kädessä aina sidoksissa Venäjän ideaan ja sen messiaaniseen rooliin maailmassa, bannonlaisuudessa sama vaikuttaisi pätevän Yhdysvaltoihin. Lyhyesti, molemissa malleissa, muiden itsenäisten kansakuntien ja kansallisuuksien (ovatpa he tai ne sitten kristittyjä, katolisia tai ortodoksisia) edut ja asema ovat aina toissijaisia tai uhrattavissa, jos nämä intressit eivät ole yhteneviä Yhdysvaltojen/Venäjän kansallisten intressien kanssa.

2 tykkäystä

Pitää paikkaansa. Sama on tietenkin meno myös mm. Kiinassa, ja ollut sitä koko ajan.

Mutta varsinainen ongelma on se, että tiedetään ettei kumpikaan toimi. Globalisaation kannattajat vaan tuppaavat huutamaan lallallaata ja esittämään että se heidän ajamansa ideaali muka toimisi. Ei toimi. Ei toimi, koska mikään ihmisen ajama systeemi ilman valvontaa ei voi toimia. Aina löytyy niitä, jotka ovat ilman kiinnijäämisrsikiä tekemään ties mitä. Ja globalisaatio siis on synonyymi vapaalle sikailulle vailla mitään rajoja. Ihan veroparatiiseista lähtien.

1 tykkäys

Siirsin aborttikeskustelua uuteen ketjuun.

2 tykkäystä

Taas on lyhyessä ajassa saatu 18 viestiä otsikon ulkopuolelta. Moderaattoreiden motivaatiolle ei tee hyvää kun ohjeet ja osa kirjoittajista vaatii tiukassa otsikon asiassa pysymistä ja suurin osa kirjoittajista leviää kuin kaatunut kirppusirkus pitkin tannerta muutamassa hetkessä.

-huoh! - _mihin näitäkin nyt taas sitten loppusijoittaisi…:poop:


No Hyvä Nienna! Olit samoilla apajilla samaan aikaan!

3 tykkäystä

Kyllä sie silti oot ihq vaikka me floodataanki off-topicia minkä ehditään :heart_eyes:

3 tykkäystä

Niin, kultainen nuoriso - spes patriae! Harmi vain, että jos on kyse tosiaan pelkästä isäkapinasta, niin senhän arvaa, kuinka näiden jälkeläiset tulevat aikanaan kapinoimaan…

2 tykkäystä

Tuo ei oikein vastaa sitä mitä Bannon tuossa puheessaan ja vastauksissaan kysymyksiin sanoo itse, Putinin Venäjä on hänestä kleptokratia ja hän nimenomaan korostaa isenäisten kansakuntien suvereenia asemaa hyvin kristilliseltä pohjalta. Läntisen kristikunnan historia on erilainen kuin Venäjän historia, jota ei voi pitää itäisen kristikunnan historiana sellaisenaan.

Olen pyrkinyt lukemaan ja katsomaan näitä suoraan hevosen suusta, koska Valkoinen talo on ilmoittanut tiedottavansa suoraan kansalle. Tuo puhe on tietysti pidetty jo ennen mitää presidentinvaaleja, mutta kaiken lukemani ja kuulemani perusteella linja on varsin kestävä ja vakaa.

Näin erittäin vahvasti yksinkertaistaen: Bailoutit repivät syvän kuilun työväestön ( keskiluokan ) ja eliitin välille valtion pelastaessa sijoituspankit jättäen laskun työväestön maksettavaksi; kriisin aiheuttaneet eivät kantaneet mitään moraalista tai juridista vastuuta, vaan hyötyivät aiheuttamastaan kriisistä. Käskyä “älä varasta” rikottiin siis raskaasti ja poliittisen eliitin asetuttua rikkojien puolelle asettui kansa poliittista eliittiä vastaan.

2 tykkäystä

“Arabiemiraattien ulkoministeri sanoi keskiviikkona, ettei Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin määräämä matkustuskielto ole islamin vastainen. Ulkoministeri, sheikki Abdullah bin Zayed al-Nahyan painotti, että kielto on väliaikainen, eikä koske valtaosaa maailman muslimimaista.”

Varmasti näinkin. Bannon on kuitenkin Trumpin kenties merkittävin neuvonantaja ja kun tarkastelen Trumpin ottamia ulkopoliittisia linjauksia tällä hetkellä, asetelma on “tutun turvallinen” Euroopan, Lähi-Idän ja Orientin valtioiden kannalta.

Täysin luonnollista, että saudien kanssa läheisessä yhteistyössä oleva, heidän sotaponnistelujaan Jemenissä auttava ja Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston(eng. GCC:n eli Gulf Cooperation Council) jäsenvaltion ulkoministeri näkee asian noin. Muita wahhabistis-salafistista suuntausta tai hanbalilaista sunnijuridiikkaa preferoivia GCC:n jäseniä ovat UAE:n ja tietysti Saudi-Arabian lisäksi Kuwait, Bahrain, Oman ja Qatar. Mainittakoon, että yhdysvaltalainen historioitsija Daniel Pipes on lämminhenkinen Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ystävä.

Edit: Lienee syytä mainita, että hanbalilaiselle koululle Trumpin kieltolistalla olevien maiden sunnilaisuus (Hanafi, Maliki ja Shafi) ei ole koskaan edustanutkaan niin ”oikeaoppista” islamia kuin heidän omansa. Ulkoministerin näkemys lienee siis heille itselleen myös teologisesti sangen hyvin perusteltavissa.

Ainakin joidenkin tietojen mukaan Trump on saudien kanssa neuvotellut turva-alueiden perustamisesta Lähi-Itään. Mikäli näin, niin tällaiset toimet vaativat myös reaalipoliittisia ratkaisuja, sillä toivomalla ne eivät synny. Todennäköisesti niiden perustaminen vaatii myös Venäjän ja Kiinan myötävaikutusta, koska näillä on lämpimät välit shiialaiseen Iraniin, joka taas vahvasti vaikuttaa Syyriassa.

Ihan selkeästi tuossa puheessa sanotaan, että painopisteen pitäisi ensin olla islamistisen terrorin tuhoamisessa ja alueen rauhoittamisessa ja vasta toissijaisesti ryhdytään sorvaamaan suhteita Venäjän kanssa, jota todellakaan ei nähdä minään länsimaisen kulttuurin ja kristikunnan pelastajana ainakaan nykyisen hallintonsa puolesta.

Se kuinka paljon puhe kuvastaa Trumpin hallinnon linjaa on tietysti asia erikseen. Joka tapauksessa tuollaisia pohjavirtoja siellä on.

1 tykkäys

Yhtä hyvin voisi neuvotella vaikka ajatollah Sejed Ali Hosseini Khamenein kanssa noista turva-alueista. “Turva-aluepuhe” nykyisessä tilanteessa on lähinnä saudeja miellyttämään pyrkivää retoriikkaa. Realistisempaa olisi neuvotella noista turva-alueista itseasiassa Erdoganin kanssa.

Kuten sanoin, Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on… eli nähtäväksi jää miten länsimaisen kulttuurin ja kristikunnan pelastaminen -joka ilmeisesti tarkoittaa myös Lähi-Idän ja Orientin kristittyjen, muiden ei-islamilaisten, siialaisten ja ei-salafitaustaisten sunnimuslimien varjelemista ektremismiltä ja terrorismilta- tulee tapahtumaan saudien tuella. Ja mikä tuon tuen hinta tulee olemaan esim. jemeniläisten ja kenties iranilaisten kannalta.

On itsestään selvää, että ihan kaikki jää nähtäväksi :slight_smile:

Ei tarvitse olla metafyysistä tai uskonnollista yhteyttä saudeihin ymmärtääkseen saudien olevan voimatekijä alueella. Turva-alueitakaan ei ole tarkoitus perustaa mihinkään hengelliseen todellisuuteen, vaan ihan fyysisesti maan päälle ja nimenomaan tuonne Lähi-Idän alueelle. Näistä on puhuttu pitkään ja myös Euroopan yhteisö on esittänyt niitä mahdollisuutena hoitaa siirtolaiskriisiä. Kukaan ei vain tähän mennessä ole saanut juurikaan mitään ratkaisevaa aikaan. Jää todellakin nähtäväksi saadaanko nyt, mutta yritys on ainakin käynnissä. Minusta kyseessä olisi selkeästi parempi ratkaisu kuin jatkuva matalan intensiteetin sota, joka on alati vaarassa ekaloitua suureksi yhteenotoksi.

1 tykkäys

Saudi-Arabia on voimatekijä vain siksi, että se pystyy säätelemään öljyn tuotantohintoja ja määriä. Heidän sotilaallinen suorituskykynsä, ellemme laske saudi-jihadistien “klassista” kontribuutiota kansainväliselle terrorismille, on miserääbeli. Tämän seikan on heidän johtamansa anti-huthilainen kamppanja erittäin hyvin osoittanut. Itseasiassa Saudi-Arabia luuhistuisi valtiona nopeammin kuin Etelä-Vietnam aikoinaan, kun amerikkalaiset vetäytyivät, jos Yhdysvallat ei olisi tukemassa sen uskonnollista totalitarismia.

Toisekseen, ne maat, joilla on “saappaat maan pinnalla” kuten Syyriassa, Venäjällä, Turkilla, Iranilla ja osin Yhdysvalloilla, vain he tulevat loppupeleissä istumaan neuvottelupöydissä ja vaikuttamaan lopputulemaan. Saudeilla ei ole Syyriassa oikeastaan kuin noita “klassisia” toimijoita ja heidän osoittama tuki Syyrian “maltillisille” kapinallisillekin kulkee Turkin kautta ja Turkilla -josta Yhdysvallat ei taloudellisesti juurikaan hyödy- taasen on halua nousta sunnilaisen maailman johtajaksi.

Lyhyesti, saudit yrittävät ostaa itsensä takaisin peliin ja Trump on tainut jo nimetä heille hintansa. Tähän “diiliin” vaikuttaa kuuluvan amerikkalaisten syvempi sotkeutuminen Jemenin-sotaan. Kenties myös suoria sotatoimia tai mustia operaatiota Teheranin hallinnon epävakauttamiseksi on alettu suunnittelemaan tai aikaisemmat tällaiset suunnitelmat on kaivettu Pentagonin naftaliinista.

Totta on, että Teheranin vanha kaarti on voimaantunut Irakissa ja Syyriassa saavutettujen voittojen myötä, mutta sen suitsimiseen ei tarvita sotilaallista voimakäyttöä Iranin suuntaan. Ja yhtä lailla “Iranin uhkaa” on arvioitava muidenkin valtioiden turvallisuuden kuin vain Bibin Israelin ja Saudi-Arabia perspektiivistä.

En minäkään näe Irania varsinaisena ongelmana, vaan olisin tyytyväinen, jos sen vaikutusvalta ja shiiojen vaikutusvalta yleensä lisääntyisi. Kyseessä on kuitenkin kokonaisuutena äärimmäisen sekava soppa ja itse pitäisin kansainvälisesti valvottujen turva-alueiden saamista jo jonkinlaisena voittona. Tuo suhde saudeihin on ollut USA:ssa presidenteistä riippumatonta, pitkää linjaa.

Tässä on kurdit, joilla on vaatimuksia Turkin, Iranin, Irakin ja Syyrian alueilta ja jotka eivät ole keskenäänkään mitenkään yksimielisiä. Turkki joka on sekä Natossa, että vahvasti kurdeja, joita USA taas on tukenut Irakissa, vastaan. Sitten on sunnit, joiden keskuudessa on ainakin kaksi toisistaan vahvasti eroavaa lännen vastaista terrorilinjaa ja lisäksi vielä Hamas. Shiioilla taas on Hizbollah. Sitten on maahan lyöty, mutta ei mitenkään kuollut arabinationalismi, joka on joko kaikkia arabikansoja yhdistävää tai sitten eri kansoille itsenäisiä valtioita vaativaa. Nämä kaikki kun sotivat toisiaan ja muuta maailmaa vastaan on erittäin vaikea löytää poliittista ratkaisua.

Jepjep. Kellokin noin paljon. Nyt iltarukousten kautta slepaa. Kiitos