Trump ja uskonto

Näkisin aiheelliseksi kartoittaa tätä Bagdadin kalkealaisten patriarkan Louis Sakon ja isä Georges Massouhin laisilta Lähi-Idän ja Orientin kristityiltä.

Otaksuisin kuitenkin, että kyseessä eivät ole Suomen tataarit, Bulgarian ja Kreikan vuosisatoja vanhat sunnilaiset yhteisöt, sufilaiset, alaviitit, siiamuslimit, druusit, ismaeliitit tai ahmadiyaatit, vaan tiettyä sunni-islamilaisuuden haaraa edustavat islamistit ja jihadistit -joiden persianlahtelaisissa kotimaissaan salfistis-wahhabistinen sunnilaisuus on ikäänkuin valtionuskonto.

Aamulehti oli tänään sitä mieltä, että Trumpin puhe rukousaamiaisella käsitteli poikkeuksellisen vähän uskontoa. (Tämän sanominen nyt ainakin taatusti liittyy aiheeseen Trump ja uskonto!)

En yhtään epäilisi tuota. Näkisin ko. uutisoinnissa, jota olen havainnut täällä Suomessakin, tarkoituksellista pyrkimystä laittaa Trump seisomaan Putinin viereen. Tietyssä mielessä tällainen karkeasti fokusoitunut, epä-analyyttinen ja omalla tavallaan ideologisesti värittynyt(ja mustavalkoinen) tiedonvälitys muistuttaa joidenkin islamia ja islaminuskoisia koskevia kirjoituksia ja “kritiikkejä”.

1 tykkäys

Tuomas Enbusken tuoreessa IL-bloggauksessa on ihan mielenkiintoisia pointteja mm. topiikista Donald Trump ja uskonto. En kuulu hra. Katajapuskan faneihin, mutta hän kyllä osaa kiteyttää jotain oleellista koko Trump-ilmiön mutkikkuudesta:

Jos joku olisi vuonna 2000 väittänyt, että joskus USA:n presidenttinä on kolmatta kertaa naimisissa oleva newyorkilainen ateisti, joka vastustaa globalisaatiota ja vapaakauppaa, kannattaa pienempää Natoa ja veljeilee Venäjän presidentin kanssa, eurooppalainen vasemmistolainen olisi pissannut Tenansa täyteen onnellisten mehiläisten luomuhunajaa, pelkästä onnesta.

10 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Kardinaali Burken vastainen mediahype

Muistaen mitä olen aikaisemmin sanonut, jatkan;

Nämä uskonnollisuuteen -katolisuushan on Suomessakin se perinteinen “autoritäärinen” uhka kirkkoon kuulumattomille kommentaattoreillekkin- liittyvät anti-trumplaiset teoriat kertovat myös siitä, että sekulaarin, liberaalin demokratian naivimmat ja itsekritiikittömimmät kannattajat yrittävät selittää itselleen ja muille, että Trumpin nousua ei voida analysoida rationaalisiin, sosioekonomisiin syihin kuten työttömyyteen, syrjäytymiseen jne. vedoten (Obs. jotka perinteisesti ovat olleet heidän yhteiskunnallisia “tulkinta-avaimiaan” esim. eurooppalaisten musliminuorten radikalisoitumista puntaroivissa puheenvuoroissa) Kyseessä olisi siis Bannonin uskonto, katolisuus. Eli, melkeipä vasta-reformaation “toinen tuleminen” sekularistien ja liberaali-reformistien mielissä.

Tarkemmin sanoen, sekulaari liberaali demokratia, sellaisena kuin ko. piirit ovat sen sisäistäneet on edistyksellisyytensä, humaanin universalisminsa puolesta rikkoutumaton, itseohjautuva järjestelmä. Ainoastaan joku uskonnonkaltainen, ulkoatuleva irrationaalinen tekijä voi vaikuttaa sen kiitorataan; hidastaa sitä tai muuttaa sen suuntaa väkivalloin. Heillä itsellään ei ole nykyisen kehityksen tai tilanteen kanssa mitään tekemistä; he ovat aina olleet “sisällä”, valon ja selkeän ihmisyyden valtakunnassaan, kun taas Trump & Co*, joiden mukana valtakunta muuttuu pimeyden ja demonisen ihmisyyden maailmaksi, ovat saapuneet “ulko-avaruudesta”.

Teologisesti, tässä olisi kyse augustinolaisen perisynti-opin sekulaarista, immanentisoidusta tulkinnasta, jossa Jumala ja armon paikka on varattu “valon ja selkeän ihmisyyden valtakunnan” lapsille. Kun taas Trump & Co ovat _massa damnata_a, pimeyden valtakuntaa rakentava leegio. Ja vaikka kyseessä on variaatio perisynti-opista, liberaali-reformististen kristittyjen lisäksi, sen voivat helposti omaksua myös sekularistit, ateistit ja antiteistiset “jihadistit” koska sen politisoituneessa muodossa ei ole selvästi havaittavia kytköksiä kristinuskoon.


Co. indikoi tietysti niitä, joiden narratiivissa selittäviä tekijöitä löydetään myös “sisältä”: Lännen(kin) harjoittamasta epäonnistuneesta ulkopolitiikasta Lähi-Idässä ja Orientissa, pakolaistulvan synnyttämästä laajasta turvattomuuden tunteesta kansalaisten keskuudessa ja globalisaatiosta, joka ei ole lunastanut lupauksiaan kaikkien Euoopan kansalaisten näkökulmasta tarkasteltuna

2 tykkäystä

Suomessa tosiaan analyysit on jätetty mediassa vähemmälle. Aika nopeasti jenkkimediaa seuraamalla ainakin itselleni kuitenkin selvisi 2008 kuplan jälkeisten bailouttien keskeinen osuus ensin Tea Party - liikeen ja nyt Trump-ilmiön taustalla. Se on myös se kysymys, joka jakaa repubukaaneja, eivät suinkaan aborttiin ja avioliittoon liittyvät moraalikysymykset. Trumpin kannattajilla on mahdollisuus tehdä se, missä joku Occupy Wall Street epäonnistui täysin.

Trump palautti uskonnolliset symbolit (ja Winston Churchhillin l. Kirkkokukkulan) rintakuvan jälleen näkyville Valkoiseen Taloon. Sen ohella Obaman sinne tuomat islamilaiset rukoushuoneet ja vast. heivattiin heti alkajaisiksi ulos talosta.

2 tykkäystä

Oisko tästä tarkempaa tietoa tai linkkiä?

On. Kaksikin.
Moderointi on poistanut tästä vaarallisen linkin.

http://thelastlineofdefense.org/obama-crushed-after-trump-orders-white-house-to-stop-his-sickest-tradition/

Obama on kuulemma kovin järkyttynyt ja murheen murtama kun hänen ystävänsä ja uskontoverinsa noin julmasti lempattiin ulos Valkoisesta Talosta.

1 tykkäys

Katsoitko tarkemmin tuota jälkimmäistä linkkiä? Twisted news for conservative minds? Se ei ehkä ole kirjoitettu ihan täydestä otettavaksi…

“Trump palautti uskonnolliset symbolit” - tätä ei selvennetty linkeissä. Itse asiassa käsitykseksi tuli, että vain yksi risti oli jätetty näkyville.

Ehkä tämmöiset ihan tolkuttomat valeuutiset voisi täältä poistaa, ettei tulisi väärää todistusta levitettyä lähimmäisestä.

1 tykkäys

Tässä vielä varmemmaksi vakuudeksi laajempi juttu siitä, että tuo nimenomainen uutinen on liberaalien trollien keksimä. Molemmat Nolonson lähteet on mainittu.

1 tykkäys

Minusta tuo sivu ei mitenkään todista, että kyseinen asia ei ole totta. Tämä epätotuus vain otetaan siinä annettuna faktana, ja sitten selvitellään, kuinka uutinen on levinnyt.

Nyt en tajua. Siis liberaalit keksi valeuutisia, että Obama olisi muka järjestänyt muslimien symboleita pitkin valkoista taloa. Miksi liberaalit tekisi valeuutisia Obamasta ???

1 tykkäys

Trollatakseen innostuneet konsut levittämään valeuutista ja menettämään siten uskottavuuttaan?

1 tykkäys

Se vaan ei valitettavasti toimi. Ihmiset lukevat ja uskovat nämä valeuutiset, mutta eivät muista ja usko, kun niitä oikaistaan.

Obamastakin aika moni edelleen oikeasti luulee tämän olevan muslimi, vaikka ihan tunnettu fakta on, että tämä on reformoitu kristitty.

Obaman kristillisyys taitaapi olla näitä “Alternative facts” osaston juttuja. Jo muutama vuosi sitten eräs suomalainen pappis-diakoni todisti väkevästi kuinka Obama tuki suht. avoimesti Egyptin muslimiveljeskuntaa, Hamasia (vs. Bibi Netanjahun hallinto).

Siksi toiseksi, viime vuoden loppupuoliskolla oli juttua kuinka näiden Suomeen saapuneiden matujen joukoissa on tapahtunut huomattavaa siirtymistä Muhammedin uskosta kristityiksi (vaikka se on Sharian lain mukaan kuolemalla rangaistava rikos) ja ottaessaan kristillisen kasteen moni heistä omaksuu myös kristillisen nimen. Obaman toinen nimi on Hussein, joka on selvästi islamilainen nimi - siinä kuin Mohammed.

1 tykkäys