TV:n ja radion jumalanpalveluksista ja hartausohjelmista

Velvollisuus “tarjota hartausohjelmia” on laissa, mutta ei sen tarkemmin. Esim. ortodoksien jumalanpalveluksia ei televisioida kovin montaa mutta kuitenkin paljon enemmän kuin noin 1:70 suhteessa evlut palveluksiin.

Oma mielenkiintoinen kysymyksensä on se, mikä tässä olisi tasapuolista.

2 tykkäystä

Radiossa ortodoksisia palveluksia tulee joka toinen viikko, joka toinen viikko jonkin toisen muun kuin Suomen ev.-lut. kirkon palvelus.
Radiosta lopetettiin juuri iltahartauksien uusinta. Aamuhartaudet supistettiin jo aiemmin yhteen lähetykseen ja vanhaan aikaan pantiin pitkään ylen haluama “ateistinen hartaus”. Nykyinen lähetysaikataulu on minulle ainakin tosi huono. Olisiko muuten hartauksissa ollut myös Lähetyshiippakunnan hartauksia, minusta on ollut. Iltahartauksia en ole seurannut ja siellä niitä olisi ollut. Lauantain aamuhartaudet on jaettu ortodoksien ja vapaiden seurakuntien kesken.

1 tykkäys

Eikö nuo voi Ylen Areenasta kuunnella ihan itselle sopivaan aikaan?

3 tykkäystä

Sikäli kuin noissa nyt yleensäkään on paljon kuunneltavaa. Joskus harvoin. Yhtä tyhjän kanssa Ylen hartausohjelmat mielestäni. Jumalanpalveluksetkin kuunnellaan yleensä Patmoksesta, Sleyn messu, tai Deistä, SRO. Samoin kaikki muukin hengellinen ohjelma. Patmos-radiossa on kyllä Lähetyshiippakunnankin ohjelmia.

2 tykkäystä

Kyllä, onneksi voi toistaiseksi. Jotkut näyttävätkin mainostavan omia hartauksiaan Areena-linkillä esim Facebookissa. Monilta menisi ohi muuten.

En ihmettele, vaikka kaikki hengellinen ohjelma vähitellen poistuisi Ylen kanavilta. Etenemme kohti Ranskan mallia uskonnon vapauden negatiivista käsittämistä pidettäessä tavoitteena.

Ylen ykkönen on musiikin takia vielä ok. Saapa nähdä, poistuuko klassinen hengellistä sisältöä kantava musiikki myös aikanaan. Klassinen musiikki on sekin uhanalainen kulttuurin ala.

2 tykkäystä

Yleisradiolain 1. luvun 7. pykälä määrittelee julkisen palveluvelvoitteen. Sen kohdassa kolme määritellään velvoite myös hartausohjelmista. Sitä minkälaisia ne ovat ei määritellä tarkemmin. Koska kristinusko on ollut ja on kai vieläkin valtauskonto, koskee hartausohjelmavelvoite sitä. Voi tietenkin tulla myös aika, jolloin muutkin uskonnot, esim. Islam, saavat omaa aikaa. Toivottavasti ei kuitenkaan vielä ihan lähiaikoina. Vaikka hartauksien taso on keskimäärin heikohko, on kuitenkin parempi että paikalla ovat edes ne kuin muut uskonnot.

Yhteenveto

Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti:

  1. tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia;

  2. tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä; (10.8.2012/474)

  3. ottaa ohjelmistossa huomioon sivistys- ja tasa-arvonäkökohdat, tarjota mahdollisuus oppimiseen ja itsensä kehittämiseen, painottaa lapsille ja nuorille suunnattuja ohjelmistoja sekä tarjota hartausohjelmia; (10.8.2012/474)

  4. kohdella ohjelmatoiminnassa yhtäläisin perustein suomen- ja ruotsinkielistä väestöä, tuottaa palveluja saamen, romanin ja viittomakielellä sekä soveltuvin osin myös maan muiden kieliryhmien kielellä;

  5. tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta sekä huolehtia ohjelmatarjonnasta myös vähemmistö- ja erityisryhmille; (28.6.2017/436)

  6. edistää kulttuurien vuorovaikutusta ja ylläpitää ulkomaille suunnattua ohjelmatarjontaa;

  7. välittää asetuksella tarkemmin säädettäviä viranomaistiedotuksia ja varautua televisio- ja radiotoiminnan hoitamiseen poikkeusoloissa

.

1 tykkäys

Ei tarvitse, ks. Vammalan helluntaiseurakunnan jumalanpalvelus | Jumalanpalvelukset radiossa | Yle Areena – podcastit – Vammalan helluntaiseurakunta on yhdistys, ei Helluntaikirkon osa.

1 tykkäys

Viime sunnuntain TV -jumalanpalveluksesta lainaus “avioliiton lahjaksi PUOLISOILLE”… Aivan kuin olisi jotenkin häpeällistä sanoa, että avioliiton lahjaksi miehelle ja naiselle.

1 tykkäys

Tässä sanamuodoilla pedataan jo tulevia homohäitä kirkossa. Kun ei voi sanoa mies ja vaimo, sanotaan epämääräisesti puolisot.

1 tykkäys

Sitäpä juuri. Kerran huomautin papille, joka käytti tuossa kohden muotoa IHMISILLE. Huomautin häntä henkilökohtaisesti ja sen jälkeen hän ei ole enää sooloillut ainakaan tuon asian kanssa. Tulee väkisinkin mieleen, onko kirkossa sananvapaus. Aivan uskomattoman hölmöä tuommoiset “kumartelut”.

1 tykkäys

Joo, sooloilu on ärsyttävää. Mutta eikös kirkkokäsikirjassa ole toinenkin avioliittokuulutusrukous, jossa ei mainita miestä ja naista? Se jossa on “kiitos että tahdot siunata koteja” tai jotain sinne päin? Muistelisin kuulleeni tällaisen, jo kauan ennen kuin homoavioliitoista on alettu kirkossa tosissaan keskustelemaan.

Kiitos rakkauden lahjasta… Meilläkin aika usea käyttää tätä, mutta tosiaan tuo sooloilu niin että miehen ja naisen tilalle tulee jotain muuta, niin ärsyttää.

Varmasti voi, mutta ei se nyt oikein kiireisiin aamurutiineihin sovi. Ja ei kiinnosta niin paljon, että niitä viitsisi kuunnella jälkikäteen, jos ei ole jotain erityistä syytä.

1 tykkäys