Uskonnollinen materiaali verkossa

Ajattelin yrittää muuttaa mediankäyttöäni, koska se tällä hetkellä häiritsee Jumalyhteyttäni. Olen median suurkuluttaja, ja aion sellaisena pysyä jatkossakin. Yrityksenäni olisi vain muuttaa se mitä kuluttaa mahdollisemman pitkälle pois massamedioista ja niiden kohuiluista ja sekoiluista.

Tällöin siis tarvitsisisin hyvää monipuolista kristillistä suomen- tai englanninkielistä mediamateriaalia kulutettavaksi. Saarnoja ja lauluja löytänen netistä helposti.

Erityisesti kaipaisin jos löytyisi, kristillisiä vloggaajia, hyviä viihdyttäviä radio-ohjelmia / podcasteja, esimerkiksi lähetyssaarnaajia tai muuten vaan uskovia, jotka kertovat elämästään vlogissa jne.

Minusta tulisi fani jo samantien, jos vaikkapa joku syvästi uskossa oleva iäkäs rauhaa täynnä oleva pari videoisi Youtubeen kahvitteluhetkensä, joista paistaisi se suuri rauha iloksi meille katselijoille. Tuollaisia ei vaan taida olla?

1 tykkäys

Viime aikoina en ole ehtinyt näitä juuri kuunnella, mutta tässä katolisesta maailmasta podcasteja, joita olen seurannut:
(linkit podcastien nettisivuille, mutta kaikkien luulisi löytyvän myös isoimmista podcast-appeista)

  • More Christianity: isä Longeneckerin (katoliseksi kääntynyt anglikaani) podcast, jossa käsittelee laajasti katolisia/kristillisiä aiheita ja haastattelee katolisia käännynnäisiä ja kulttuurintekijöitä. Longenecker on iso Lewis-fani, kuten nimestä voi päätellä, ja kirjoittanut tämän jalanjäljissä kulkevia kirjojakin. Pitää myös blogia. Vähän ehkä “änkyräkatolilainen” ts. saattaa kommentoida entisen kirkkonsa/protestanttikirkkojen menoa nuivahkosti - mutta seuraavat podcastit ainakin sopivat mielestäni ongelmitta myös ei-paavilaisille:
  • Isä Roderic Vonhögenin podcastit - näitä on iso joukko! Löytyy sekä kristillisiä että maallisempia aiheita käsitteleviä sekä sekalaisia höpötyspodcasteja - mukana voi olla myös muita vetäjiä. Kirkkovuosi, papin arki, ruoka, juoksuharrastus, elokuva-arvostelut, Applen tekniset vempaimet, Star Wars… kaikesta löytyy keskusteltavaa. Ilmiömäisen tuottelias ja erinomaisen pirteä nuori pappi, jota on ollut ilo kuunnella. :smiley: SQPN:n sivuilta löytyy lista aktiivisista podcasteista. Näistä The Break taitaa olla eräänlainen “pääpodcast”, I. Roderic puhelee elämästään, uutisista, harrastuksista, jne.
  • A Good Story is Hard to Find: kaksi ystävystä keskustelevat mielenkiintoisista kirjoista ja elokuvista ja niiden hengellisestä annista. On vierähtänyt kauan siitä, kun viimeksi kuuntelin, mutta podcast pyörii yhä, ja muistikuvani siitä ovat erittäin positiiviset!:slight_smile: Rento ja kulttuurimaailmaa ja populaarikulttuuria kristillisestä näkövinkkelistä älykkäästi tarkasteleva podcast.

Youtube-maailmasta voisin suositella Isä - eikun nyttemmin Piispa! - Robert Barronia, joka on supersymppis. Käsittelee sekä ajankohtaisia aiheita että historiaa, kirjoja ja elokuvia, sekä kristillistä maailmankatsomusta ylipäätäänkin. Älykäs ja lempeä puhuja. Videot teknisesti korkealaatuisia, eli niitä on siltäkin kannalta mukava katsoa.

2 tykkäystä

Pitääpä tutustua noihin mitä laitoit. Barronia olenkin jo kuunnellut. Hyvä viihdyttävä ja asiapitoinen.

Osaako joku neuvoa sarjakuvia, taidetta tms. ?

Seuratuissa medioissa olisi hyvä, että olisi monenlaisia vaihtoehtoja. Hyvin tiukasti asiasisältöisiä tarkkaa keskittymistä vaativia, ja sitten toisaalta sellaisia leikkisiä seurattavia, joita voi aivan hyvin seurata siinä sivussa samalla muuta miettien ja touhuten.

Ortodoksisten pappien blogeja (muitakin blogeja löytyy Ortodoksi.netin etusivulta).

Isä Lars Ahlbäck

Sana papilta

Isä Andrei Verikov

Andrein ajatuksia

Isä Ville Kiiveri

Ortodoksina tänään

Opetuspuheita (saarnoja) Ortodoksi.netissä:

Opetuspuheita

Ortodoksi.netissä on paljon muutakin luettavaa, jos ortodoksinen aineisto kiinnostaa.

Myös Tsasounan suunnalta -sivustolla on paljon artikkeleita ja pyhien isien opetuksia. Julkaisija on ortodoksinen pappi.

Tsasounan suunnalta

Noiden @Nienna :n mainitsemien lisäksi tässä on joitain, mitä itse silloin tällöin kuuntelen/katselen. En laittanut (juurikaan) blogikirjoituksia, vaan yritin keskittyä kuvaan ja/tai ääneen. Noita asiallisempia voisi listata paljon enemmänkin. Aika paljon löytää, kun vain selailee YouTubea tai Facebookia.

Asiallisempia:

  • Catholic Answers: paljon erityisesti katolista oppia ja apologetiikkaa käsitteleviä juttuja. Löytyy mm. podcasteja ja videoita.

  • Ascension Presents: isä Mike Schmitz opettaa erinäisistä aiheista.

  • Jimmy Akin: oppia ja apologetiikkaa. En tiedä kuinka paljon tekee enää uusia, omia videoita. On usein Catholic Answersin radio-ohjelmissa.

  • Videoita paavin rukousaiheista.

  • Breaking In The Habit. Fransiskaani juttelee.

Uutisia tai uutiskatsauksia:

  • EWTN:n The World Over on joihinkin ajankohtaisiin teemoihin pureutuva, melko pohjois-amerikkalainen ohjelma.

  • Catholic News Agencyn uutispätkiä.

  • Salt and Light kanavan videoissa saattaa olla jotain mielenkiintoista. Esimerkiksi tässä Witness-sarjassa on ihan mielenkiintoisia haastatteluja.

  • Rome Reportsin uutisvideoita Roomasta ja paavista.

Viihteellisempiä:

  • New Catholic Generation: Eräänlainen nuorten katolilaisten vloggaajien kollektiivi. Eli lähes kaikilta löytyy myös oma YouTube-kanava. Materiaalia on melko laidasta laitaan, mutta kaikki tuon NCG:n alla tehty on “viihteellisempää”. Eri asia on tykkääkö kyseisestä tyylistä.

  • Spirit Juice Studios. Esimerkiksi skeittaava fransiskaani.

  • Stephen Colbert on katolilainen. Aina välillä näitä teemoja sivutaan hänen ohjelmassaan. Mutta siis ei missään nimessä ole mikään “uskonnollinen” ohjelma. Mutta “viihteellinen” se varmaankin on. Tässä on yksi sketsi esimerkkinä.

  • Facebookissa Catholic Memes.

  • Satiiri Eye of the Tiber.

  • Huikea Tumblr-sivu Mary Is My Homegirl.

  • Church Pop. BuzzFeedin katolinen vastine.

Erinäistä “taidetta”:

  • Ville Löppösen maalauksia.

  • Timothy P. Schmalzin veistoksia. Hän on tehnyt mm. patsaan Jeesuksesta kerjäläisenä, joka on saavuttanut melko paljonkin huomiota.

  • Taidehistorioitsija Liisa Väisäsen FB-sivu.

1 tykkäys

http://www.ancientfaith.com - Amerikkalainen ortodoksinen nettiradio. Sivuilla paljon podcasteja.

https://m.youtube.com/channel/UCH-FBwgf93rU-g8BH3xiuUQ - Coffee with Sr. Vassa. vloggaava itävaltalainen nunna Venäjän pakolaiskirkosta.

http://www.newliturgicalmovement.org/?m=1 - liturgiaan, kirkkotaiteeseen ja -lauluun keskittyvä katolinen blogi. Tradipainotus ilman kirkkopolitiikkaa ja kiukkua.

http://rorate-caeli.blogspot.fi/?m=1 - Kiukkuinen tradikatolinen blogi. Luen ajoittain kuriositeettimielessä.

Apuaa, tuo on mainio! :smiley: Huippua. :smiley:

1 tykkäys

Alpha and Omega Ministries tekee korkeatasoista materiaalia apologetiikkaan ja historialliseen protestantismiin liittyvistä aiheista. Lievänä varoituksena Aomin on “änkyräprotestanttinen” järjestö ja on usein napit vastakkain esim. Catholic Answersin kanssa. Olen kuunnellut säännöllisesti kolmisen vuotta. Erityisesti pitkät debatit eri aiheista ovat kultaa. https://www.youtube.com/channel/UCiQJ59Y5z6__BaV35G-9j-g

Tuo ei haittaa. Se on silti hyvä. Itse suosittelen erityisesti sarjaa, jossa käydään läpi King James Onlyismin puutteet, koska se on erittäin informatiivinen.

1 tykkäys

Tämän tyyppiselle apologetiikalle on Suomessa varmasti käyttöä. Olisi mukava nähdä esimerkiksi katuevankelistoja, jotka valistaisivat kingjamesonlyismin vaaroista.

1 tykkäys

Näitä King James Version-Only liikkeen matskuja lukevat ja levittävät maassamme jotkut “yksinäiset sudet”, esim. Petri Paavolan jutut Raamatun käsikirjoituksista perustuvat paljonkin kjvo-höpinöihin. Saattaa olla yllättävän relevanttia kamaa vielä joku päivä ainakin näissä vapaiden suuntien kuvioissa joissa meikäläinen elelee.

Sitten tietysti Aominin lisäksi toinen hyvä on Ryan Reeves, jolla on kattavia videosarjoja tubessa kirkkohistoriasta. https://www.youtube.com/channel/UCrI5U0R293u9uveijefKyAA

Se on informaatinen siitä syystä, että se käy melko ansiokkaasti läpi käsikirjoitusten ja käännösten historiaa.

Meillä on ehkä hieman väärä kuva amerikan protestanteista. Kyllä siellä ihan oppineita tohtorismiehiä on :wink: