Uskonnollisia uutisia kotimaasta ja ulkomailta

Joo, ei kata ihan kaikkea. Mutta niin kattavasti kattaa kuitenkin, että jos vaihtoehtona on se, että tuomioistuimissa tietoja ei tarkisteta mistään ja mitenkään sen takia, että on työlästä kysyä joka henkilön tiedot yksitellen tuomiokapitulista, niin martikkelista kuitenkin julkisena tietolähteenä aika isossa osassa tapauksista tiedot kuitenkin keskitetysti löytyvät, mikä voi olla hyödyllistä tietoa esikarsinnan kannalta - vaikka tietoja pitäisi sitten tuomiokapitulista vielä varmentaakin. Arvaan, että ehkä yli 80 % papistosta löytyy matrikkelista, vaikka matrikkelin julkaisusta olisi jo jokunen vuosikin.

Ennen vanhaanhan tuomiokapituli hoiti itse useimmat rikostapaukset, rattijuopumukset yms. Silloin ilmoitus toimi. Kun tuo kapitulien tuomio-oikeus poistettiin, niin tuomioistuimet varmaan ajattelivat että ei tarvitse enää ilmoittaa, vaikka ilmoitusvelvollisuus säilyi.

D

Niin. Pääasiallinen syy lienee se, että tuomioistuimet eivät ole välittäneet, noudattavatko ne lakia vai eivät. Sitä kuitenkaan haastattelussa kukaan ei voi sanoa ääneen, koska ei tuomioistuimen edustaja voi ilman tuomioistuimen uskottavuuden horjumista myöntää, jos tuomioistuimessa ei ole piitattu siitä siitä, halutaanko tiettyjä lakipykäliä noudattaa vai ei - jos pykälät ovat aika kiistatta voimassa ja niiden merkityskin on aika selkeä. Edes vaikkapa yritys ei voi tuomioistuimessa vedota siihen, ettei tunne lakia tai siihen, että vaatimukset ovat laeissa hajallaan. Hesarin jutussa oli outoa, että tuomioistuinten edustaja vetosi perusteluna siihen, että ilmoitusvelvollisuudet ovat lainsäädännössä hajallaan - ja että toimitus peesasi - ikään kuin sellainen olisi käypä peruste olla noudattamatta lakia.

Moni muukin asia on lainsäädännössä hajallaan, koska lait menevät asioittain, eikä joka erityisasiasta voi olla omaa lakia, tai sitten vasta lainsäädäntö hajallaan onkin, kun lakeja tulee määrällisesti niin paljon. Jos laeista koittaa selvittää, mitä ilmoitusvelvollisuuksia kansalaisella on, pitää käydä läpi satoja lakeja - koska ne ovat hajallaan. Tuomioistuinten tehtävä on pysyä selvillä lakisääteisistä velvoitteistaan. Vaikka laeissa asiat ovat hajallaan, tuomioistuin voi halutessaan tehdä vaikka koosteen omista ilmoitusvelvollisuuksistaan. Kun vastaavia ilmoitusvelvollisuuksia kohdistuu muihinkin ammattiryhmiin, todennäköisesti tuomioistuimet eivät ole hoitaneet lakisääteisiä ilmoitusvelvollisuuksiaan kaikkien muidenkaan ammattiryhmien kohdalla, joista usean kohdalla ilmoitusvelvollisuuksista myöskin on säädetty osana ihan ammattiryhmiä koskevia erillislakeja sen sijaan, että ilmoitusvelvollisuuksista itsestään olisi koottu omaa koostelakiaan. Jos olisi toimittu jälkimmäisellä tavalla, eli säädetty ilmoitusvelvollisuuksista omassa laissaan, ammattiryhmän erityislain lukija (kuten kyseisen ammattiryhmän edustaja) ei löytäisi llmoitusvelvollisuustietoa erityislain puolelta, jolloin tiedot olisivat hänen kannaltaan sitten taas hajallaan…

Maallisessa lehdessä niin syvästi hengellinen kirjoitus että tippa linssiin!

Vieraskynä | Haluamisen pakosta pitää siirtyä luopumisen maailmaan https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009281615.html

Haahtelan kirjoitus on oikea joulusaarna. Niin tosi ja viiltävän kaunis.

1 tykkäys

3 viestiä yhdistettiin ketjuun: Rautjärven kirkon tulipalo

Anna-Mari Kaskinen on palkittu Kirkon kulttuuripalkinnolla 2022 ja oikein hyvästä syystä.

https://evl.fi/uutishuone/tiedotearkisto/-/items/item/46809/Anna-Mari+Kaskiselle+Kirkon+kulttuuripalkinto+2022

Oikein hyvä mieli tulee tästä palkinnosta toisin kuin esimerkiksi Kirkon tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinnosta.

Kirkkohallitus myöntää vuosittain Kirkon kulttuuripalkinnon kristillisen sanoman kannalta merkityksellisestä esittävästä taiteellisesta toiminnasta ja kulttuuriteosta.

1 tykkäys

Emerituspaavi Benedictus on hyvin sairas, Franciscus on tänään pyytänyt rukouksia edeltäjänsä puolesta ja vieraillut tämän luona:

Pope Francis asks for prayers for Benedict XVI

:cry: :pray:

5 tykkäystä

Ja kuten mediat kertovat, Benedictus XVI on kuollut.

Requiescat in pace. :latin_cross:

6 tykkäystä

Jotain erimielisyyttä Sansan hallituksen puheenjohtajan kanssa. Valitettava tapaus.

Kotimaan saamien tietojen mukaan tilanteen taustalla vaikuttaa Antturin epäluottamus Ville Hoikkalaa kohtaan sekä Sansan hallituksen Antturille antama varoitus, joka koski työpaikkakiusaamista.

Hoikkala vahvistaa tiedon varoituksesta ja toteaa, että kyseessä oli naispuolisen työntekijän kannalta nöyryyttävä tilanne.

– Työntekijä teki asiasta ilmoituksen hallitukselle. Kun Antturi ei suostunut vastaamaan hallituksen kysymyksiin asiasta, annettiin varoitus, hallitukseen tuolloin kuulunut Hoikkala sanoo.

Arto Antturi toteaa, että tällaiset tilanteet ovat aina monisyisiä ja kyse on ollut Sansan sisäisestä asiasta.

– Kommentoin ainoastaan sillä tavalla, että jos hallituksen puheenjohtaja lähtee julkisesti levittelemään spekulointeja, se on hälyttävää.

1 tykkäys

Itselläni on täysi luottamus Ville Hoikkalan kykyyn selvittää työpaikkakiusaamisasia.

Työnsä hyvin hoitanut juristi ja hieno mies!

Mahdollisesti, mutta Antturi vastineessaan pitää Hoikkalan toimintaa kuitenkin epäasiallisena:

Sansan uutena puheenjohtajana 1.1.2023 aloittanut Ville Hoikkala antoi Seurakuntalaiselle lausunnon, jonka mukaan lähtemisen syynä olisi mahdollisesti Arto Antturin käytökseen liittyvät epäilykset.

– Olen todella pahoillani, että uusi puheenjohtaja ryhtyi heti toisena päivänään tällaiseen viestintään, Antturi murehtii.

– Samalla se kuitenkin paljastaa todellisen syyn siihen, miksi katsoimme järkeväksi päättää työsuhteeni. Minulla ei ole luottamusta Ville Hoikkalan tapaan toimia.

Hoikkala ei lausunnon antaessaan ollut nähnyt uudenvuoden alla allekirjoitettua sopimusta. Sen sijaan hän oli lukenut hallituksen jäsenenä edelleen jatkavan edellisen puheenjohtajan Sami Jalosen tervehdyksen Sansan henkilöstölle. Tuossa tervehdyksessä Jalonen kertoi, että ”olemme sopineet, että Arton työsuhteen päättymiseen liittyvä tiedotus hoidetaan yhteistuumin”. Hoikkala antoi lausuntonsa Seurakuntalaiselle neuvottelematta sen paremmin Jalosen kuin Antturinkaan kanssa.

Seurakuntalaisen alkuperäinen uutinen kuului muuten näin:

AASRK

Uutinen oli näkyvissä vain lyhyen aikaa (löytyi vielä välimuistista) ja muutettiin pian nyt netissä löytyväksi:

" Arto Antturi, 61, on irtisanoutunut tehtävästään. Hän on tänään kertonut erostaan Sansan henkilökunnalle. Järjestön viimevuotiselle hallituksen puheenjohtajalle Sami Jaloselle hän jätti eroilmoituksen jo viime vuoden lopussa.

Sansan hallituksen puheenjohtajana vuoden 2023 alusta aloittanut Ville Hoikkala vahvistaa tiedon. Hoikkala korostaa puhelinhaastattelussa, että eropäätös on Antturin oma. Hoikkala ei suostu arvuuttelemaan mahdollisia syitä erolle, mutta toteaa, että Antturin käyttäytymisestä on käyty hallituksessa keskusteluja."

Ei ole tarvetta puolustaa Antturia, mutta kyllä tuossa alkuperäisessä jutussa on melkoisesti vihjailuja rivien välissä. Hoikkala ei selvästikään ole tehtäviensä tasalla kaikilta osin.

D

3 tykkäystä

Syksyllä lokakuussa uutisoitiin Sansan hallituksen päättäneen erota Suomen teologisesta Instiruutista. Asioilla tuskin lienee Antturin eropäätöksen kanssa tekemistä, mutta kertoo ehkä minkälaista ilmapiiriä Sansan hallituksessa on.

Olen huono ymmärtämään vihjeitä ja vielä huonompi päättelemään mitään mistään ilmapiireistä, joten haluaisitteko tarkentaa? Mun mielestä Hoikkala nimenomaan ei vihjaile mitään, kun oikein erikseen korostaa, että asiaan ei liity mitään seksuaalista. Ja STI:stä eroaminen on suoraselkäinen päätös, kun Sansa kerran naispappeuden hyväksyy. Mikä näissä tökkii?

Sansa on hyväksynyt naispappeuden jo ainakin kymmenisen vuotta, mutta kuulunut silti STI:iin, joten estettä ei ole ollut tässä mielessä. STI:n Santeri Marjokorpi pahoitteli Sansan irtaantumista. Eroaminen liittyy ehkä muuhunkin muutokseen, pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Jarno Tepora vaihtui syksyllä 2020, kun Antturi aloitteli.Tepora oli ollut Sansan hallituksessa 80-luvulta lähtien ja käytännössä suurimman osan ajasta puheenjohtajana. Nyt uudet tuulet puhaltavat ja väki vaihtuu hallituksessakin.

Jos sovitaan yhteisestä tiedottamisesta, niin ei ole adekvaattia lausua ääneen lehdelle jotakin joka joudutaan siivoamaan pois.

D

4 tykkäystä

Ei ole mitenkään harvinaista, että toimitus muokkaa juttujaan.

Sansa tiedotti. Ehkä yhteinen tiedotus viittaa tähän. Sen jälkeisiin kysymyksiin vastaa hallituksen puheenjohtaja jos näkee sen tarpeelliseksi. Ja juristi tekee sen kyllä tarkasti.

Nyt toivotaan ja rukoillaan työrauhaa sinnekin.

No asianhan voi lukea tuosta. Hoikkala veti soolot.

D

3 tykkäystä

Kyse on nyt Hoikkalan julkisuuteen levittämistä spekuloinneista Kotimaassa, asioista, joista piti sovitusti yhdessä tiedottaa.

Sami Jalosen tervehdyksen Sansan henkilöstölle. Tuossa tervehdyksessä Jalonen kertoi, että ”olemme sopineet, että Arton työsuhteen päättymiseen liittyvä tiedotus hoidetaan yhteistuumin”. Hoikkala antoi lausuntonsa Seurakuntalaiselle neuvottelematta sen paremmin Jalosen kuin Antturinkaan kanssa.

Tunnetko hänet kenties hyvin ja tunnetko lähetysjärjestö Sansan toimintaa yleensäkään? Juristi osaa toimia kyllä laillisesti, mutta tässä on ollut kyse tökeryydestä ja hienotunteisuuden puutteesta. Sallittua, mutta ei ehkä kovin fiksua toimintaa. Järjestön sisäisiä kriisejä tai henkilöstöongelmia ei pitäisi lähteä heti julistamaan Kotimaan kaltaisessakaan mediassa, koska sillä voidaan tahrata järjestön tai ihmisen maine levittämällä asioista osatotuuksia, joita ei ole tarkoitettu julkisuuteen.

Paras työrauha olisi saavutettu ilman tällaisia hallituksen puheenjohtajan sooloiluja.

1 tykkäys