Uskonnottomat nuoret Euroopassa

Katso käyttäjän @simongerman600 twiitti: https://twitter.com/simongerman600/status/991399460616986627?s=09

Upotteessa pitäisi näkyä tviitti, jossa on lueteltu Euroopan maita itsensä uskonnottomaksi mieltäneiden nuorten suhteellisen määrän mukaan. Näkyy, että esim. Ruotsissa 75 % 16 - 29-vuotiaista pitää itseään uskonnottomana. Heikoin tilanne on Tsekissä (91 %) ja Virossa (80 %), kun taas Puolassa uskonnottomia nuoria on vain 17 %. Suomi sijoittuu keskivaiheille (60 %) mutta täälläkin uskonnottomaksi itsensä mieltäviä nuoria on jo enemmistö.

1 tykkäys

Lähetin tänne linkin tuohon tutkimukseen jo varmaan kuukausi sitten. En muista minne. Linkki oli siis tutkimuksen omille sivuille.

Uskonnottomiksi itsensä ilmoittavien määrä kasvaa monissa maissa Euroopan ulkopuolellakin. Economistin juttu paavin muutaman kuukauden takaisen Chilen-vierailun yhteydestä. (Uskonnottomiksi itsensä ilmoitti jo lähes 40 % chileläisistä, ja vielä suurempi osa nuoremmista ja koulutetummista chileläisistä.)

Kysehän ei Chilessä tai Euroopassa välttämättä ole siitä, että ihmiset olisivat äkkiä paljon uskonnottomampia kuin ennen, vaan ehkä myös siitä, että uskonnollisuuden teeskentelemistä vastauksissa ei jostain syystä pidetä enää tarpeellisena.

Vielä vajaat kymmenkunta vuotta sitten jotkut teologit ja uskontotieteilijät rauhoittelivat kristinuskon tulevaisuudesta huolestuneita sanomalla, että maallistuminen koskee vain Eurooppaa, kaikkialla muualla kristinusko ja muutkin uskonnot porskuttavat hyvin. Tämä ei näyttäisi pitävän paikkaansa. Itse olen taipuvainen ajattelemaan, että kristinuskon asema on tällä hetkellä heikkenemässä kaikissa niissä maissa joissa se on ollut osa perinteistä valtakulttuuria. (Venäjällähän ortodoksian institutionaalinen arvostus on kohotettu korkealle, mutta veikkaisin että se tipahtaa nopeasti Putinin hallinnon jossain vaiheessa romahtaessa.)

Kasvua voi olla siellä, missä kristinusko on vielä tuoreen tuntuinen, uudistumista ja parempaa tulevaisuutta lupaileva vaihtoehto, siis Itä-Aasiassa ja monissa Afrikan maissa.

1 tykkäys

Nimenomaan institutionaalinen arvostus, joo. Tämä arvostus ei juuri näy esimerkiksi kirkossa käymisenä, sunnuntaifrekvenssit ovat Venäjällä samalla tasolla kuin Suomessa. Ja käsitys uskon sisällöstäkin on usein todella hatara, myös aktiivisilla ortodokseilla on suuria vaikeuksia nähdä ns. metsää puilta.

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.