Vaalikone uskonnonvapaudesta on auki. Koska olen kelpo nörtti, on tarjolla myös valmiiksi yhteenvedot puolueittain, ja raakadatanakin saa tiedot ladattua itselleen. Vastauksia kone ottaa vielä vastaan, joten tulokset voivat muuttua.
Hei! Unohdit uskonnonopetusjärjestelyistä luonnollisimman vaihtoehdon. Sehän on se, että uskonnonopetus annetaan uskontokuntien järjestettäväksi ja ET-opetus lopetetaan kokonaan. Luonnollisesti uskonnonopetuksen tulee tällöin olla oppilaille vapaaehtoista.
Eikö tuo ole sama asia kuin uskonnon opetuksen lakkauttaminen? Koska saavathan nytkin uskontokunnat tietenkin järjestää lapsille haluamiaan pyhäkouluja, raamattutunteja jne.
Ei ole. Ihan samaa uskonnonopetusta annettaisiin, mutta seurakunnan järjestämänä ja kustantamana. Aikaisemmin esim ortodoksinen kirkko kustansi suuren osan kouluissa annettavasta ortodoksisesta uskonnnonopetuksesta, kun haluttiin opetusta niihinkin kouluihin, joissa oli vähän ortodokseja. Ortodokseilla ei ole koskaan ollut esim pyhäkouluja. Rippikoulu eli kristinoppikoulu Suomen ortodoksisella kirkolla on, mutta sillä ei ole samaa merkitystä kuin luterilaisella rippikoululla. On helpompi, että opettaja menee sinne, missä lapset ovat.
Et-opetus ei minusta ole mitenkään tärkeää, joten ihmettelen, että siitä kysyttiin . Et:hän on vain uskonnonopetusta korvaava aine.niiden vanhempien lapsille, jotka eivät anna lastensa käydä uskontotunneilla.
Ahaa, eli koulu tarjoaisi tilat ja ilmoittaisi kellonajan, ja paikalliset seurakunnat tai vastaavat lähettäisi opettajansa paikalle. Sama systeemi on oli ainakin autokoulun kanssa käytössä lukiossa ollessani, toki niin että autokoulusta piti maksaa. Tuollaista vaihtoehtoa ei tosiaan koneessa ollut.
Et-opetuksesta en tiedä onko se aikanaan kehitetty vähän kuin “rangaistuksena”, siihen tapaan kuin voi ajatella sivarin olevan varmistamassa ettei intin vaihtoehtona ole jäädä kotiin. Nykyisellään se kuitenkin vaikuttaa olevan ihan merkittävä aine, kun katsoo opetussuunnitelmaa tai oppikirjoja. Sitä myös opiskelee jo joka neljäs helsinkiläinen oppilas, ja osuudet kasvavat tasaisesti ympäri maan.
ET eli aikaisemmin nimeltään uskontojen historia ja siveysoppi kehitettiin siksi, että aikoinaan kansakoulussa piti kaikilla olla yhtä monta tuntia.Tarvittiin siis korvaava aine. Oppikouluissa ei siveysoppia ollut. Kirkkoihin kuulumattomat oppilaat olivat uskonnonopetuksesta vapautettuja. Toki monet silti kävivät uskontotunneilla.
Ymmärrän tuon historiaselityksen, mutta tarvitseeko sen kuvata nykyaikaa? Edelleen löyhänä analogiana siviilipalvelus, eikö senkin sisältö saata olla ihan hyödyllinen?
“[T]örmäsin senverran etäällä arvoistani oleviin kysymyksiin, että päätin olla vastaamatta.” – eräs ehdokas.
Ainakin jossain olemme siis epäonnistuneet. Kysymyksissä oli mahdollisuus tarkentaa vastaustaan, vaihtoehtoina piti olla myös “uskontomyönteisiä” jne. Konetta tehdessä laitoin myös Sanan- ja uskonnonvapaus ry:lle viestiä ja pyysin ehdotusta kysymykseksi, mutta alun myönteisen viestin jälkeen ei vastausta tullut.
Nostetaanpa tätä nyt vielä, kun alkaa olla kiire jos ei ole jo ehdokasta valinnut. Kaikkiaan tulos ehdokkaiden vastausten saamisessa oli aivan kohtuullinen järjestön vaalikoneeksi. Käyttäjiäkin koneella näyttää olevan ihan mukavasti.
Etäisyysmatriisi, normeerattu s.e. 100 on suurin etäisyys joka näistä 8 puolueesta löytyy. KD eroaa muista.
Kiitos Jorille mielenkiintoisesta vaalikoneesta! Se sekä toi itselleni mieleen muistoja vuosien takaa että havahdutti jälleen kerran siihen havaintoon, että todellisuus on kyllä taruakin ihmeellisempää.
Muistot tulivat mieleeni noin parin vuosikymmenen takaa, jolloin erosin Suomen ev.lut. kirkosta. Se taisi olla melko lailla niitä aikoja kun eroakirkosta.fi -palvelu perustettiin. Itse tosin erosin ihan perinteisellä tavalla, mutta kuitenkin noteerasin tuon palvelun aika lailla samoihin aikoihin.
Syynä erooni oli, että jouduin toteamaan, ettei tunnustava kristitty voi omantunnonsyistä enää kuulua Suomen ev.lut. kirkkoon, joka oli vakaan käsitykseni mukaan peruuttamattomasti poikennut liian kauas siitä, mitä Raamattu opettaa kristillisistä seurakunnista ja kirkoista (Room. 16:17-18). Siksipä taisin tuolloin hetken aikaa hiljaa hihitellä itsekseni, että onpas hienoa, kun vapaa-ajattelijat tarjoavat tällaisen ystävällisen kädenojennuksen kaikille Suomen kristityille, että kansankirkosta eroaminen tehdään näin helpoksi.
Nyt kävin kokeilemassa tuota vapaa-ajattelijoiden vaalikonetta, ja kas kummaa - kylläpä todellisuus näyttää olevan tarua ihmeellisempää!
Vastailin vaalikoneen kysymyksiin mielestäni rehellisen mielipiteeni mukaisesti sen enempiä taktikoimatta tai lopputulosta ennalta miettimättä, ja täytyy tunnustaa, että olin ensialkuun aika lailla ällikällä lyöty. Puoluelistaus sopivuusjärjestyksessä alkoi näin: Suomen kommunistinen puolue - Feministinen puolue - Korjausliike - Piraattipuolue - Vasemmistoliitto - Vihreä Liitto…
Olisin äkkiseltään - siis yhtään enempiä ajattelematta - kuvitellut, että esim. kristillisdemokraatit olisivat olleet listassani ainakin kärkikolmanneksessa, mutta olivatkin neljänneksi alimpana 28% prosenttiosuudella. En myöskään ole koskaan tunnistanut itsessäni sen enempää kommunismin kuin feminisminkään aatteita, eikä tuo listan kärkipää muutoinkaan kovin tutulta tuntunut.
Ilmeisesti tässä tapahtui siis jonkinlainen toisinto tuosta parin vuosikymmenen takaisesta kokemuksestani: Vaikka perustavaa laatua olevat näkemykset ovatkin kokolailla vastakkaisia, voidaan joissakin asioissa silti olla varsin samoilla linjoilla (ilmeisesti kuitenkin aivan eri syistä).
Olin eduskuntavaaliehdokkaani jo valinnut, eikä tämä vaalikone sitä muuksi muuttanut, mutta monenlaista ajattelemisen aihetta tuo kyllä antoi…
Kiitos, Jori!
Tein tämän ja sain kärkeen Piraattipuolueen ehdokkaan. No, pari kuplan puoluetta toki mahtui kolmen kärkeen…
Kiitokset kiitoksista! Koneessa muuten voi rajata puolueet viime vaaleissa edustajia saaneisiin, jos ei halua pienpuolueita ihmetellä.
Linjaukset uskonnonvapauteen tosiaan eivät ole kovinkaan sidoksissa muihin poliittisiin kantoihin. Selvimmin tämän näkee siitä, että kommunistit ja liberaalit jopa lähes samoilla sanoilla kannattavat kirkon ja valtion eroa.
Koneen raakadata on nyt saatavilla; tämän perusteella voisi esimerkiksi katsoa millaisia ehdokkaita hakevat ne, jotka valitsevat puolueeksi KD:n verrattuna vaikka nyt PS:n ehdokkaita hakeviin. Käytännössä lukumäärät ovat kuitenkin aika pieniä; enemmän koneesta käydään katsomassa parin ehdokkaan vastauksia eli haetaan tietoa lopulliseen valintaan parin ehdokkaan tai kenties parin lähekkäisen puolueen väliltä.
https://uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2023/raakadata.html
Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.