Vaalikone uskonnonvapaudesta 2023

Vaalikone uskonnonvapaudesta on auki. Koska olen kelpo nörtti, on tarjolla myös valmiiksi yhteenvedot puolueittain, ja raakadatanakin saa tiedot ladattua itselleen. Vastauksia kone ottaa vielä vastaan, joten tulokset voivat muuttua.

https://uskonnonvapaus.fi/vaalit/eduskunta2023/

1 tykkäys

Hei! Unohdit uskonnonopetusjärjestelyistä luonnollisimman vaihtoehdon. Sehän on se, että uskonnonopetus annetaan uskontokuntien järjestettäväksi ja ET-opetus lopetetaan kokonaan. Luonnollisesti uskonnonopetuksen tulee tällöin olla oppilaille vapaaehtoista.

2 tykkäystä

Eikö tuo ole sama asia kuin uskonnon opetuksen lakkauttaminen? Koska saavathan nytkin uskontokunnat tietenkin järjestää lapsille haluamiaan pyhäkouluja, raamattutunteja jne.

1 tykkäys

Ei ole. Ihan samaa uskonnonopetusta annettaisiin, mutta seurakunnan järjestämänä ja kustantamana. Aikaisemmin esim ortodoksinen kirkko kustansi suuren osan kouluissa annettavasta ortodoksisesta uskonnnonopetuksesta, kun haluttiinopetusta niihibkin kouluihin, joissa oli vähän ortodokseja. Ortodokseilla ei ole koskaan ollut esim pyhäkouluja. Rippikoulu eli kristinoppikoulu Suomen ortodoksisella kirkolla on, mutta sillä ei ole samaa merkitystä kuin luterilaisella rippikoululla. On helpompi, että opettaja menee sinne, missä lapset ovat.

Et-opetus ei minusta ole mitenkään tärkeää, joten ihmettelen, että siitä kysyttiin . Et:hän on vain uskonnonopetusta korvaava aine.niiden vanhempien lapsille, jotka eivät anna lastensa käydä uskontotunneilla.

Ahaa, eli koulu tarjoaisi tilat ja ilmoittaisi kellonajan, ja paikalliset seurakunnat tai vastaavat lähettäisi opettajansa paikalle. Sama systeemi on oli ainakin autokoulun kanssa käytössä lukiossa ollessani, toki niin että autokoulusta piti maksaa. Tuollaista vaihtoehtoa ei tosiaan koneessa ollut.

Et-opetuksesta en tiedä onko se aikanaan kehitetty vähän kuin “rangaistuksena”, siihen tapaan kuin voi ajatella sivarin olevan varmistamassa ettei intin vaihtoehtona ole jäädä kotiin. Nykyisellään se kuitenkin vaikuttaa olevan ihan merkittävä aine, kun katsoo opetussuunnitelmaa tai oppikirjoja. Sitä myös opiskelee jo joka neljäs helsinkiläinen oppilas, ja osuudet kasvavat tasaisesti ympäri maan.

1 tykkäys

ET eli aikaisemmin nimeltään uskontojen historia ja siveysoppi kehitettiin siksi, että aikoinaan kansakoulussa piti kaikilla olla yhtä monta tuntia.Tarvittiin siis korvaava aine. Oppikouluissa ei siveysoppia ollut. Kirkkoihin kuulumattomat oppilaat olivat uskonnonopetuksesta vapautettuja. Toki monet silti kävivät uskontotunneilla.

Ymmärrän tuon historiaselityksen, mutta tarvitseeko sen kuvata nykyaikaa? Edelleen löyhänä analogiana siviilipalvelus, eikö senkin sisältö saata olla ihan hyödyllinen?

“[T]örmäsin senverran etäällä arvoistani oleviin kysymyksiin, että päätin olla vastaamatta.” – eräs ehdokas.

Ainakin jossain olemme siis epäonnistuneet. Kysymyksissä oli mahdollisuus tarkentaa vastaustaan, vaihtoehtoina piti olla myös “uskontomyönteisiä” jne. Konetta tehdessä laitoin myös Sanan- ja uskonnonvapaus ry:lle viestiä ja pyysin ehdotusta kysymykseksi, mutta alun myönteisen viestin jälkeen ei vastausta tullut.