Vaikuttaako äänestysikäisten kardinaalien määrän ylittäminen johonkin?

Äänestysikäisten kardinaalien ylärajaksi on asetettu 120. Tämä on (ainakin tietääkseni) asia, jonka paavi voisi vain halutessaan muuttaa.

Nyt Franciscuksen uusien kardinaalien jälkeen äänestysikäisiä kardinaaleja on 121.

Tämä nyt on täysin hypoteettista, mutta jos paavi ei kirkkolakia muuta, voisiko joku tulevaisuudessa kyseenalaistaa konklaavin tuloksen sillä perusteella, että äänestysikäisten kardinaalien määrä ylitti rajan? Vai tulkitaanko paavin nimitykset käytännössä kirkkolain muutoksena, eräänlaisena ennakkotapauksena? Eli tästä eteenpäin, tai ainakin konklaavista eteenpäin jossa olisi enemmän kuin 120 kardinaalia, tämä raja ei enää pätisi? Vai onko raja enemmän suositus?

Siinä mielessä se on aina paavin toimia arvioidessa tietyllä tavalla outoa, että paavi voi täysin yksipuolisesti (käsittääkseni) kirkkolakia muuttaa. Mutta eikö kirkkolaki, mikä se sitten ikinä onkaan, kuitenkin sido myös paavia?

1 tykkäys

Arvaatte varmaan, kuinka tämän ensin tulkitsin.

2 tykkäystä

Joo, katolinen kirkko puoltaa eutanasiaa, eliminoimalla yli 120v kardinaalit.

2 tykkäystä

Tämä on myös ekumeenisesti kiinnostava kysymys. Ortodoksien vastaus kysymykseen lienee itsestäänselvä, mutta katolilaisten vastauksesta ainakaan itselläni ei ole käsitystä.

http://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/en/apo

In the present historical circumstances, the universality of the Church is sufficiently expressed by the College of one hundred and twenty electors, made up of Cardinals coming from all parts of the world and from very different cultures. I therefore confirm that this is to be the maximum number of Cardinal electors, while at the same time indicating that it is in no way meant as a sign of less respect that the provision laid down by my predecessor Pope Paul VI has been retained, namely, that those Cardinals who celebrate their eightieth birthday before the day when the Apostolic See becomes vacant do not take part in the election.

Oma tulkintani on, että kardinaalius ja sopiva ikä antavat mahdollisuuden olla valitsijakolleegiossa, mutta eivät velvoita siihen. Luvun ollessa yli 120 joku joutuu luopumaan valitsijan asemastaan.

Lisään sen verran, että itse asiassa luultavasti tuo 120 määrittyy by order of precendence/dignity, eli sen mukaan, milloin on luotu kardinaaliksi.

1 tykkäys

Minulla kun on sellainen muistikuva, että äänestävien kardinaalien määrä on ennenkin ollut yli tuon 120. Ja nykykardinaaleissa taitaa olla muutamia, jotka eivät voi tai ole oikein tervetulleita konklaaviin, vaikka ikä ei olisikaan yli säädettyä. Ja varmasti aina jollakulla on aina välttämättä jotain sellaista, ettei pääsisi.

Joo, tuon ikäisistä miehistä on varmasti aina jonkinlainen osuus esim terveyssyistä matkustuskiellossa.

1 tykkäys

Puhutaanko tässä nyt edelleen 120-vuotiaista vai nuoremmista?

1 tykkäys