Venäjän korkein oikeus julisti Jehovan todistajat äärijärjestöksi

Venäjän korkein oikeus on julistanut Jehovan todistajat äärijärjestöksi ja määrännyt sen toiminnan loppumaan. Korkeimman oikeuden määräyksen mukaan Venäjän Jehovan todistajien kiinteistöomaisuus on siirrettävä valtiolle.

Kristillisten kirkkojen näkökulmassa Jehovan todistajien oppi on pahasti harhassa ja liikkeen sisäinen ilmapiiri voi olla ahdistava, mutta varsinaisena turvallisuusuhkana liikettä tuskin voidaan pitää.

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/venajan-korkein-oikeus-julisti-jehovan-todistajat-aarijarjestoksi/

http://www.interfax-religion.com/?act=dujour&div=243

2 tykkäystä

Mikä siis voisi olla Jumalan kanta uskonnonvapauteen? Uskonnonvapaus on varmaan tarpeen kaikissa maissa, mutta tuskin rajaton uskonnonvapaus, vaan sopiva sallivuus. Kristillisessä valtiossa myös pitäisi varmaan sallia uskonnonvapaus sopivissa puitteissa.

Mitkähän nuo sopivat puitteet oikein olisivat. Onhan joissakin muslimimaissakin heidän mielestään uskonnonvapaus “sopivissa puitteissa”…

Tämä aihe pitäisi siirtää toiseen keskusteluun, jossa käsiteltiin kristillistä valtiota. Jos olisi kristitty maa, niin erityisasema kristinuskolla tulisi olla. Olisiko sitten okei, jos kristillisessä valtiossa olisi enemmän moskeijoita kuin kirkkoja?

Tuntuisi aika pelottavalta ajatus että maallista valtaa edustava valtio sallisi alueellaan ja asukkailleen vain yhden uskonnon.

4 tykkäystä

Tai miksei periaatteessa tämä keskustelu uskonnonvapaudesta sopisi tähänkin ketjuun.

Oikeusministeriön aiemmin huhtikuussa antaman lausunnon mukaan Jehovan todistajien toiminta ”rikkoo Venäjän ääritoiminnan vastaista lakia” ja heidän levittämänsä painettu materiaali ”kiihottaa vihaan muita ryhmiä kohtaan”.

Hieman eriskummalliselta tuntuu jos asepalveluksesta kieltäytyvät Jehovan todistajat on tosiaankin rinnastettu terroristeiksi.

Jos kansan uskontosuhteet olisivat tällaiset, ei julistautuminen kristilliseksi valtioksi varmaan ikinä menisi läpi, ainakaan jos noudatettaisiin jonkinlaista demokratiaa. Ja itse asiaan oon sitä mieltä, että jehovantodistajien kieltäminen on erittäin huolestuttavaa ja herättää kysymyksen, ketkä ovat seuraavia? JT:t ovat osin ärsyttävää mutta pääsääntöisesti harmitonta porukkaa, joten on vaikea perustella järkevästi, miksi valtio rajoittaisi heidän toimintaansa.

4 tykkäystä

Ehkä jehovantodistajien lähetystyö on ollut aggressiivista Venäjällä. Lisäksi jt:t saavat käskynsä Amerikasta. He ovat vieraasta valtiosta riippuvaisia. Liike puuttuu ihmisten henkilökohtaisin asioihin, hänen työhönsä ja opiskeluunsa, jopa hänen sairaalahoitoonsakin (verensiirtokielto). Nämä seikat ja tiukka valtionvastaisuus (ilmenee esim aseista kieltäytymisenä) tekee jehovantodistajista ongelmakansalaisia.

Minusta on väärin, että jehovantodistajat on meillä Suomessa vapautettu asevelvollisuudesta. Jos joku ei mene armeijaan ja kieltäytyy myös siivilipalveluksesta, hän ansaitsee siviilipalveluksen mittaisen vankeustuomion jossain pakkotyölaitoksessa - tai ns hullunpaperit.

Jehovantodistajissa on paljon ongelmallisia piirteitä. Silti pidän vaarallisempana sitä, että heidät kielletään Venäjällä.

8 tykkäystä

Toivottavasti Venäjän jehovantodistajat eivät keksi anoa turvapaikkaa meiltä Suomesta. :slight_smile: En hyväksy Venäjän uskonnonvapauden rajoituksia, mutta ymmärrän miksi niihin on päädytty.

1 tykkäys

Aina kun jonkin ihmisryhmän oikeuksia aletaan kaventaa tulee muistaa mitä sanoi Martin Niemöller:
”Ensin ne tulivat hakemaan kommunistit, ja en puhunut mitään koska en ollut kommunisti.
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysihmiset, ja en puhunut mitään koska en ollut ammattiyhdistyksessä.
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, ja en puhunut mitään koska en ollut juutalainen.
Sitten ne tulivat hakemaan minut, ja silloin ei enää ollut ketään joka olisi puhunut puolestani.”

7 tykkäystä

Erittäin vakava oire minusta ihmisoikeuksien tilasta Venäjällä. Eivätkä kristityt missään tapauksessa ole turvassa tältä. Seuraava luonnollinen askel on tietysti kieltää protestanttiset kirkot, ovat varmasti nekin vieraan vallan agentteja.

Joo. Ja kaikki alkoi homoseksuaalien oikeuksia rajoittavista laeista. Rajoitusten leviämisestä muihin ryhmiin jo silloin varoittelin… Menee ihan Niemöllerin varoitusten mukaisesti.

4 tykkäystä

Ei perinteisiä kirkkoja olla kieltämässä. Luterilaiset, baptistit, stundistit ym saavat varmasti toimia jatkossakin. Vaikeampi tapaus ovat uudet amerikkalaisperäiset evangelikaaliset lahkot, jotka Neuvostoliiton kaaduttua ovat alkaneet tehdä lähetystyötä Venäjällä.

1 tykkäys

"Vainotoimenpiteet evankelisia seurakuntia vastaan jatkuvat Venäjällä. Viime viikonloppuna 50 turvallisuuspoliisia keskeytti erään moskovalaisen seurakunnan jumalanpalveluksen. Poliisit eivät päästäneet osallistujia lähtemään ennen kuin olivat saaneet kaikkien nimet ylös. Evankelisten seurakuntien toimintaa on häiritty siitä asti, kun presidentti Putin allekirjoitti viime heinäkuussa uuden uskontolain. Monia pastoreita on pidätetty ja joitakin jopa karkotettu maasta.

Venäjän evankeliset seurakunnat eivät kuitenkaan anna periksi, vaan jatkavat ilosanoman julistamista. IRR-TV painattaa seurakuntien käyttöön hengellistä kirjallisuutta."

Lähde: https://www.facebook.com/irrtv/posts/1416915415018090?pnref=story

Varmaan kyseessä ovat mainitsemani evangelikaaliset seurakunnat eikä evankeliset. Olemme täällä sopineet, että evankelinen tarkoittaa luterilaisen kirkon herätysliikettä ja evangelikaalinen amerikkalaisperäistä liikettä tai seurakuntaa. Karkottaminen viittaa siihen, että kyseessä ovat ulkomaalaiset toimijat.

Jehovantodistajat ovat yhtä etäällä kristinuskosta kuin jotkut scientologit, eikä sille jengille antanut Suomikaan kirkkokunnan oikeuksia.

Molemmat ovat sellaisia amerikkalaisia bisnesjärjestelmiä, joilla kupataan ihmisten rahoja ja välitetään veroparatiiseihin. Lahjoituksina, ylihinnoiteltujen omien tuotteiden painostavalla myynnillä, houkuttelemalla ihmisiä testamenttaamaan omaisuutensa kys.organisaatiolle.

En tiedä onko Venäjän kielto hyvä ratkaisu, mutta sen verran tunnen em hengellisyysbusineksia ystävieni kohtaloiden kautta, etten juuri tunne sympatiaa kumpaakaan touhua kohtaan. Ei olisi tappio Suomellekaan vaikka katoaisivat ATlantin taakse, mistä ovat tulleetkin.

Hyvä näin.

2 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.