Venäjän ortodoksinen kirkko ja Kreml

Tämä menee vähän asiasta sivuun, mutta omalla kylällämme törmäsimme aiheeseen aika mielenkiintoisella tavalla. Trump nimittäin tupsahti erääseen paikalliseen kirkkoon, etukäteen ilmoittamatta ja kesken jumalanpalveluksen. En itse ollut silloin paikalla, mutta olen kuullut kyseisen papin selostuksen tilanteesta ja lisäksi seurannut hyvin monipolvista riitelyä kirkon jäsenten keskuudessa aiheesta.

Pappi oli ehtoollisen jälkeen piipahtanut sakastissa, jossa henkilökunta kertoi, että Trumpin autosta oli soitettu, että Trump on tulossa, ja pyytää esirukousta seurakunnalta. Papin piti tehdä parissa minuutissa ratkaisu, mitä tehdä, ja hän päätyi seuraavaan (minkä kertoi ihan julkisesti jälkikäteen). Hän kutsui toisen papin paikalle, ja puhui tämän papin kanssa yhdessä Trumpille, ja pyrki lyhyesti käymään evankeliumin perusteet läpi. Sitten he toivat Trumpin seurakunnan eteen, ja rukoilivat tämän puolesta. Trump poistui puhumatta seurakunnalle paikalta.

Ongelmia alkoi sitten syntyä. Osa seurakunnasta loukkaantui politiikan tuomisesta kirkkoon sekä erityisesti tämän tietyn poliitikon, jonka lausunnot ja elämänvalinnat ovat loukanneet syvästi monia kristittyjä. Siksi pappi kirjoitti heti maanantaina kirjeen, jossa kertoi, että esirukous vallanpitäjien puolesta on Raamatun käsky, että Raamatun aikojen johtajat saattoivat jopa vainota ja tappaa kristittyjä, ja silti esivaltaa käskettiin kunnioittamaan, mutta että pappi ymmärtää, että tämä saattoi tuntua joistakin poliittiselta vedolta, ja ymmärtää, että osan mielestä Trumpia ei olisi kirkon eteen pitänyt tuoda.

No tämä kirje sitten suututti ne loput, jotka eivät olleet suuttuneet jo ensimmäisessä aallossa, koska tästä pääteltiin, että pappi pyysi rukousta anteeksi, ja oli ottanut poliittista kantaa, tällä kertaa siis Trumpia vastaan. Pappi sitten naureskelikin, että on aikamoinen saavutus tulla vuorokauden sisään julkisesti syytetyksi olevansa äärioikeistolainen Trumpin kannattaja ja vasemmistoliberaali uskon rapauttaja.

Mutta siis. Esivallan puolesta on käsketty rukoilla. Ja tasapaino on tässä vaikeaa, ja politiikka olisi parempi pitää kaukana kirkoista. Aseiden puolesta itse en rukoilisi, mutta asevoimien kyllä, ja toki Jumalan hyvän tahdon toteutumisen rukoilu ei voi koskaan johtaa mihinkään pahaan. Edes ydinaseen kohdalla.

3 tykkäystä

Eiköhän se riitä, että ortodoksisetkin papit keskittyvät rauhan ja sodan aikana sakramenttien toimittamiseen, elävien ja kuolevien sielunhoitoon. Ei tässä enään ole tarpeen eksplisiittisesti rynkkyjä ja ohjuksia siunailla.

Tässä olennainen.

Esivalta saa valtansa Jumalalta. On aivan paikallaan, että viralliset, lailliset aseet siunataan.

2 tykkäystä

Täytyy myöntää, että itseänikin vähän hämmentää aseiden siunaaminen, mutta toisaalta kun Kirkko ei vastusta kategorisesti sotaa ja siunaa kaikkea mahdollista mikä liikkuu ja ei liiku, niin kai se on ihan johdonmukaista. Pyhistä esimerkin tarjoaa muutaman kerran täällä mainostamani P. Nikolai Japanilainen:

1 tykkäys

Minä kannatan aseiden ja kaiken sotakaluston siunaamista. Myös ydinpommien ja ohjusten. Kannatan myös hyökköyssotaan jos se strategisesti on tarpeellista.

Minä vastustan kaikenlaista sodankäyntiä. Halataan viha pois.

1 tykkäys

Minäkin vastustan kaikkea sodankäyntiä ja jos ei muu auta niin pommia perään.

Uskoisin, että valtaosa asettuisi Suomen hallituksen valitsemalle puolelle, niinkuin toisen maailmansodan aikaankin tapahtui. Nythän olemme EU.n jäseninä sidottuja “lännen” puolelle, ja pienten valtioiden kannattaa noudattaa sitoumuksiaan poliittisen uskottavuutensa vuoksi.

Jos kyseessä olisi jokin kaukainen, meitä suoraan koskettamaton konflikti, jonka osapuolet olisivat muuten moraalisesti suurin piirtein yhtä hyviä tai huonoja, mutta toinen edustaisi edes nimellisesti ortodoksista kristinuskoa ja toinen ei, niin ainakin minä katsoisin että ortodoksina minun pitäisi luonnostaan tuntea enemmän sympatiaa kanssaortodokseja kohtaan.

1 tykkäys

Sarkasmi on sairautta.

Pikemminkin ironiaa tuo.

Tulix sinne nyt pipi? Anteeksi.

Ei tullut. Mutta sarkasmi sairastuttaa sen, joka sitä viljelee. Kreikkalaiset eivät suotta antaneet sille termiä, joka tarkoittaa ‘lihan repimistä’.

A post was merged into an existing topic: Sääntöjen vastainen ja siksi tänne siirretty

Yksi viesti poistettu. Jos olet eri mieltä toisen kirjoittajan kanssa, niin ei ole pakko kettuilla kirjoittajalle.

1 tykkäys

Hurskaat kreikkalaisemme puhuvat myös hydrokefalismista, jolla he saattavat viitata ihmisiin, jotka pietistis-arrogantilla tapaa tuppaavat kyökkipsykologisoimaan lähimmäisiään.

1 tykkäys

Jep-ja-joo.

Kenties saattaa olla niin, että monien läntisten kristittyjen mielestä ortodoksisuus on venäläistä, kreikkalaista tai jotain itäistä. Kenties jopa “muhamettilaisen” orientaalia* tai juutalaista, jollaiseksi uniatismin toteuttamiseen laitetut katoliset papit ammoin kuvailivat ortodoksisis kirkkoja.

Tähän näkemykseen monet ortodoksitkin ovat ajan saatossa tyytyneet. Ja jopa hehkuttaneet ikäänkuin ortodoksinen kristillisyys olisi alkuperäistä siksi, että se on läntisestä “hapatuksesta” vapaata. Puhdasta kristillisyyttä, josta läntiset kristityt ovat täysin ulkona. Näinhän ei kuitenkaan ole. Yhteisiä juuria erityisesti meillä ja katolisilla on ja erityisesti orientaaleilla. Me ortodoksit emme ole mikään ruusupihkalle tuoksuva, jäntskä idän mystinen kirkko, vaan aivan yhtä universaali ja autenttinen kirkko kuin katolinen, luterilainen tms.

Meidän on lopetettava itsemme mallintaminen tai luokitteleminen “itäiseksi” kirkoksi.

Kirkkomme on kristillisesti aivan yhtä läntinen kuin Suomen luterilainen kirkko, Brasilian katolinen kirkko tai Yhdysvaltojen evankeelisten kirkkojen katto-organisaatio. Meitä ei määritä Kremlin venäläisten kirkonmiesten edesottamukset sen enempiä kuin Yhdysvaltoja Trumpin läheinen yhteys ultrasionistisiin evankeelisiin tai Trumpia tukeviin Amerikan juutalaisiin (mm. Sheldon Adelson), jotka ovat ehdotelleet ydinpommi käyttämistä näytösluontoisesti iranilaisten suuntaa.

Ortodoksisuus on aivan yhtä läntistä kuin läntinen kristillisyys katsoo oleva n itään kelpaavaa. Meillä ei ole mitään hävettävää kun sanomme olevamme aivan yhtä läntisiä kristittyjä kuin luterilaiset tai katoliset. Ei vaikka kuinka olisi piispoillamme, papeillamme, munkeillamme, nunnillamme mustia viittoja, partaa ja muita “hassunlaisia” vestmenttejä päällä.

*Muhamettilaisen tai islamilaiset jos jotkut, ovat ottaneet vaikutteita idässä olevilta kristityillä. Eivät kristityt, jotka ovat vain b-luokan kansalaisina yrittäneet selvitä hengissä.

1 tykkäys

Tällaista olen ollut huomaavinani. Luulen kuitenkin, että ne “länsihenkiset” länsimaalaiset, jotka epäilevät lännessä elävien ortodoksien poliittista luotettavuutta, eivät välttämättä tiedä näistä teologianhistoriallisista tulkinnoista ja kiistoista paljoakaan, vaan ilmansuunta riittää.

Totta. Ja tosiaan, välillä tuntuu siltä että siinä missä jotkut näkevät kaikkien islamilaisten olevan pahan alku ja juuri, jaritervomme, enbuskemme ja eräät näkyvät turpoajamme tarkastelevat Putinin Venäjän kautta maailmaa, nähden meitit kaikki konservatiiviset kristityt ryssän, Trumpin jne. kätyreinä. Kanssamatkustajina ja hyödyllisinä idiootteja, joiden missio on tuhota ihana ja kaunis Läntemme.

1 tykkäys

A post was merged into an existing topic: Ukrainan ortodoksiset kirkot yhdistymässä

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.