Venäläinen pappi tutki pyhää tulta (catholicherald)

http://www.catholicherald.co.uk/commentandblogs/2016/05/02/meet-the-russian-priest-investigating-the-miraculous-holy-fire-of-jerusalem/

1 tykkäys

Olen varmasti ennenkin kirjoittanut tämän, ainakin edellisellä foorumilla. Eräässä seminaarissa äiti Kristoduli kertoi kysyneensä pyhän tulen ihmeestä Jerusalemin patriarkalta, joka vastasi, että se ei ole ihme vaan pyhä toimitus.

Pikku kirjasessa I Saw The Holy Light munkki, arkkimandriitta Savva Achilleos, joka oli yksi pyhän haudan vartijoista ja mukana valmistelemassa pyhän tulen tapahtumaa, kertoo, kuinka hän ei voinut vastustaa kiusausta piiloutua pyhään hautaan nähdäkseen, miten tuli syttyy. Kun aina sanotaan, että ei-ortodoksit tutkivat haudan tarkasti, ettei siellä ole tulitikkuja tai muita tulensytytysvälineitä, niin ei se tutkimus voi olla kovin tarkkaa, kun kokonainen ihminen voi piiloutua sinne. Tosin munkki joutui kyyhöttämään jossakin kiven kolossa. Myöhemmin häntä vaivasivat sellaiset tunnontuskat, että hän meni tunnustamaan tekonsa patriarkalle ja sanoi, että olisi tuhat kertaa parempi, että hän olisi surmannut jonkun ihmisen kuin piiloutunut pyhään hautaan pyhän tulen syttyessä.

1 tykkäys

Ei siellä ole mitään koloa, mihin piiloutua. Koko hautakammio on melko pieni kolo, johon mahtuu max neljä ihmistä yhtäaikaa. Tiedän, koska kävin siinä viime joulukuussa.

Kai arkkimandriitta Savva tietää mitä siellä on, kun hän työskenteli siellä vuosikausia. Hän etsi paikkaa, minne voisi piiloutua:

“Beneath the dome, on one corner to the left was a small recession, an imperceptible niche. It was so small that it could hardly hold one person. My sudden thought was that if I could hide in this tiny space, all of my spekticism could be dissolved. This niche was unknown to all. It would afford me a vantage point to observe what occurs regarding the Holy Light.”

Sinne piti kiivetä tikkaita pitkin, ja haudassa on hämärää.

Jos puhutaan Jerusalemin Pyhän haudan kirkosta ja sen varsinaisesta Jeesuksen hautakammiosta, niin se on niin pieni tila ilman mitään mahdollisuutta piiloutua. Käsittääkseni puhe oli siitä.

Hautaluolan päällä on rakennelma, jossa on tuo kuvaamasi kupoli ja muuta, missä varmaankin löytyy piilopaikkoja. Itse luolasta ei löydy.

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.

Armenialainen pappi kertoo nähneensä moneen kertaan, kuinka Jerusalemin pääsiäisyön pyhä tuli sytytetään lampukasta. Väkevää kommentointia puolesta ja vastaan esiintyy.

Venäjänkielinen artikkeli aiheesta

Venäjää en osaa, mutta perinteeseen kuuluu, että tuli ei muutamaan minuuttiin syttymisestä polta lainkaan. Vähän erikoinen lampukka, joka generoi tulen, joka ei tuohuksesta tuohukseen siirrettynäkään polta. Tämä kuulostaa vähän samanlaiselta rationalisoinnilta kuin se hassu ajatus, että Jeesuksen vetten päällä kävely selittyy veden pinnassa olevilla kivillä. Selitys on vielä pöljempi kuin selitettävä ilmiö.

1 tykkäys

2 viestiä siirrettiin toiseen ketjuun: Sääntöjen vastainen ja siksi tänne siirretty