Yle katkaisi pitkän perinteen- pääsiäisyön jumalanpalvelusta ei nähdä suorana

Nyt Ylellä loppuvat rahat, kun pitäisi näyttää pääsiäisyön jumalanpalvelus suorana. Kyllä sitä rahaa näyttää kaiken maailman jonninjoutavuuksiin riittävän, mutta ei tähän. Luulisihan tuota sen verran olevan rahaa, kun kaikilta kuitenkin peritään Yle-vero.

2 tykkäystä

En löytänyt TV-oppaasta myöskään Vatikaanin Pääsiäisyön messua. Liekö sekin liian kallis Ylelle? Yleveroa on heti nostettava!

1 tykkäys

Rahalla (tai sen puutteella) voidaan perustella mikä tahansa leikkaus tai muutos. Ainahan rahalle joku toinen kohde löytyy. Todellinen motiivi löytyy tietenkin jostain toisaalta useimmiten.

3 tykkäystä

Täytyy sanoa, että noilla katsojaluvuilla en ihmettele, vaikka ikävä asia onkin.

1 tykkäys

Puolen yön jälkeen tulevilla TV-lähetyksillä on toki suhteellisen vähän katsojia. Ortodokseistakin monet niistä, jotka kykenevät, ovat lähetyksen aikaan itse paikallisessa messussa, eivätkä TV-ruudun ääressä. Lähetyksessä on kyse niiden palvelemisesta, jotka eivät itse messuun pääse. Mutta tämä kohta uutisessa kuulostaa omituiselta:

tv-tuotannossa ollaan kolme vuorokautta ja yli 20 henkeä töissä, kaikilla pyörivät pyhälisät päällä.

Voiko nykyaikana yhden TV-lähetyksen tekeminen ortodoksikirkosta vaatia Ylellä 20 henkeä töihin kolmen vuorokauden ajaksi? Luulisi, että TV-lähetyksen messusta voisi toteuttaa pienemmälläkin töissä pyhälisillä olevien määrällä. Esitetty selitys kuulostaa johtamisongelmilta Ylen sisällä.

4 tykkäystä

https://www.ort.fi/uutishuone/2019-04-18/paasiaisyon-jumalanpalvelus-ortodoksiselta-seminaarilta-204-klo-2330

Ortodoksisen seminaarin pääsiäisyön palveluksen voi katsoa striimattuna netistä. Eihän se yhdellä tai kahdella kameralla tehtävä striimaus toki Ylen kuvausryhmän tuotannon tasoa vastaa, mutta onpahan nyt jonakin.

5 tykkäystä

Eikös pääsiäisyön palvelus mennyt ennen Eurovisionkin verkkoon?!?
Muuten: mitäs messuja ne ortodoksit viettää?!?:thinking:

En todellakaan tiedä, mutta yleisellä tasolla huomauttaisin, että aika moneen työhön liittyy sellaisia ulkopuoliselle näkymättömiä osia, joita ei osaa hahmottaa tuntematta alaa. On siis ihan mahdollista, että tuo määrä todella on pienin mahdollinen, jolla asiallisen tasoinen tv-lähetys saadaan toteutettua. Yle kun ei varmastikaan ihan mitä tahansa kotivideokamaa kehtaa valtakunnan verkkoon päästää. Mutta kuten sanottua, en tiedä, kun en tunne tv-tuotantojen tekemistä millään tavalla.

1 tykkäys

En voi sanoa tuntevani tv-tuotantoa minäkään, mutta hiukan sitä olen parissa tilanteessa nähnyt. Yllättävän paljon väkeä kuvauksissa tarvitaan. Tuo 3 vuorokautta kyllä tuntuu sen sijaan paljolta, ellei siihen ole laskettu sitäkin etukäteistyötä, joka voidaan tehdä arkenakin.

1 tykkäys

Katsoin pitkäperjantain tv-jumalanpalveluksen lopputekstejä. Kyllä siellä parikymmentä nimeä on tv-tuotannon osuudessa. Kaikki eivät välttämättä ole paikalla, osa hoitaa ehkä jotakin yhteyksiä studiolla ja kaikki paikalla olevatkaan eivät näy sisällä kirkossa - osa on lähetysautossa.

1 tykkäys

Kiitos @timo_k linkistä Joensuun palvelukseen! Minulle kävi ikävästi: tulin kipeäksi viime yönä, enkä nyt sitten menekään pääsiäisyön palvelukseen. Nyt ei enää ole kovin huono olo, mutta on todennäköistä, että yön palvelus pahentaisi ja pitkittäisi flunssaa aika lailla.

Viitisen vuotta sitten kun olin vielä Pelastusarmeijassa ja soittelin bassoa, niin siellä kuvattiin adventtipalvelus ylen toimesta. Se kuvattiin etukäteen ja itseasiassa yle kuvasi mm. adventistien palveluksen samassa Pelastusarmeijan salissa, niin heidän ei tarvinnut virittää massiivisia laitteistojaan useampaan kertaan.

Ja kyllä se todella on aika suuritöinen homma selvästi: oli useampi kamera ja yhdellä tehtiin vielä kamera-ajoja. En muista, että istuiko siinä liikkuvan kameran mukana joku kuvaajakin, ehkä se oli vain varren päässä. Piuhoja oli valtavasti ja tosiaan monenlaista ammattilaista häärimässä. En ole mikään oikea muusikko; muinoin oli hc-punk- ja thrashmetalvirityksiä, mutta onneksi en jäätynyt tilanteessa ja soitto meni ihan hyvin.

Silti en voi oikein ymmärtää Ylen päätöstä: nimenomaan verovaroin rahoitettu yleisradio VOI ja sen PITÄÄ tuoda esille kaupallisesti vähemmän suosittuja tapahtumia ja kulttuuria. Verovarojen haaskausta on se, että Yle on lähtenyt monin tavoin kilpailemaan hömppä-viihteellä kaupallisten toimijoiden kanssa ja mittaa tulosta katsojaluvuilla. Toki ei voi täysin tyhjille sohville tehdä ohjelmia. Lisäksi mietityttää, että kuinka hyvin nuo katsojaluvut pystytään mittaamaan. Viime vuona pääsiäisyön palvelus oli katsottavissa myös areenasta myöhemminkin.

Kirjastoissa on menty jo parikymmentä vuotta sitten samaan vipuun kuin ylellä: aletaan mitata “tulosta” liikaa määrällisillä luvuilla ja somepöhinällä. Kirjastoihin hankitaan pelikonsoleita ja jopa biljardipöytiä nuorisoa viihdyttämään, pitää olla meluisia tapahtumia jne. Nimenomaan julkinen rahoitus olisi mahdollistanut kirjastojen pitämisen rauhan ja sivistyksen paikkoina kaiken pinnallisen ja kaupallisen metelin keskellä.

1 tykkäys

Kysymys on kiistatta kaksijakoinen. Kysyn nyt sen jälkimmäisestä puolesta:

Olettaen, että hartausohjelmiin, jumalanpalvelusten televisiointiin, radiointiin jne. on käytettävissä tietty määrä rahaa, miten käyttäisit? Jos esimerkiksi tuo pääsiäisyön palvelus maksaa kolmen tavallisen palveluksen verran, kumman valitset?

Jos saisin valita ne kolme jumanalpalvelusta, niin ehdottomasti tämän pääsiäisyön palveluksen. Kun meiltä kaikilta peritään se Yle-vero, niin vielä mieluummin ottaisin vaikka Putouksesta ja monesta muusta turhanpäiväisestä ohjelmasta.

Pääsiäisen ilman muuta, koska silloin on kuoro parhaassa iskussa ja meno muutenkin parempaa kuin tavallisesti.

1 tykkäys

Tästä tuli mieleen, että onko Ylen budjetti, kulut mahdollisimman tarkkaan eriteltyinä erityyppisten toimintojen kesken, saatavilla jostain julkisesti? Nimim. pahoitin mieleni kun näin verotuspäätöksestä Yle-veron määrän

1 tykkäys

(Sivuhuomio: Exkortti, Putous on MTV:n ohjelma, ei YLEn.)

YLEn toimintakertomuksista ei näytä löytyvän mitään mainintaa ohjelmatyyppien kustannuksista. Voisiko olla peräti jonkinlainen liikesalaisuus?

Se on mahdollista - juuri sen takia että Yle ostaa tuotteita kaupallisilta markkinoilta. Rahoittajan eli meidän kannalta se on huono juttu.

1 tykkäys

Porukkaa saa kyllä työllistettyä isonkin joukon, jos tilaajalla on paljon rahaa. Lähetyksiä voidaan tehdä halvemmalla tai kalliimmalla. Kun yksityiset TV-kanavat tekevät tai teettävät suoraa lähetystä, ne voivat lähettää vastaavaa lähetystä tekemään paikalle puolet tai joskus kai jopa vain kolmasosan siitä väkimäärästä, mitä Yle. Niillä ei ole varaa sellaiseen ammattikuntakohtaisesti menevään työnjakoon, mistä Yle ei ilmeisesti ole vieläkään päässyt eroon historiallisista syistä. Kyse on johtamisongelmasta Ylessä.

Yle voi kyllä varata tuollaista lähetystä varten 20 hengen ryhmän, johon kuuluu vaikkapa 3 erillistä valomiestä ja oma autonkuljettaja, mutta varmaan noin 10 hengen ryhmälläkin pystyisi saamaan aikaan ammattitasoisen lähetyksen. Pienemmän budjetin toimijat tekevät työt nykyään moniammatillisesti. Sama ihminen voi tällöin tehdä ryhmässä monenlaista työtä: esimerkiksi kuvaajilla voi olla kuvaustyön lisäksi keskeinen vastuu valaistusasioista. Vastaavasti osa ryhmän jäsenistä voidaan kouluttaa myös ajamaan autoa. Tällöin kuvausryhmä ei tarvitse välttämättä Ylen tavoin esimerkiksi erillistä autonkuljettajaa.

Ylellä on noin 3000 henkilötyövuoden edestä omia työntekijäresursseja, eli enemmän kuin Suomen kaikilla muilla TV-kanavilla ja nettilehdillä on työntekijöitä yhteensä. Lisäksi Yle ostaa osan ohjelmistotarjonnastaan, eli työllistää myös välillisesti. Vertailukohtana voi todeta, että MTV:llä on nykyään noin 200 omaa työntekijää, ja lisäksi sen ohjelmistohankinnat työllistävät välillisesti ainakin joitain satoja ihmisiä. Vaikka MTV:n välittämät lähetykset tehdään yleensä olennaisesti pienemmillä kuvausryhmillä kuin Ylellä, ovat ne kuvan ja äänen laadun puolesta kai yleensä ihan riittävän laadukkaiksi koettuja silti katsojien näkökulmasta. Yle on tottunut tekemään tuotantoja isolla koneistolla, mutta laadukkaita lähetyksiä pystyisi tekemään edullisemminkin.

3 tykkäystä

Ylen tv-kanavilla ei pääsiäinen kyllä näkynyt yhtään mitenkään. Ennen oli toisin, tuli teemaan sopivia ohjelmia ja usein juhlapyhinä myös joku hyvä suursarja.

2 tykkäystä

Aamulehtikin oli tänä vuonna kumman vaisu Pääsiäisen suhteen. Aikaisemmin on aina ollut joku isompikin juttu lehdessä.
Ortodoksisesta Pääsiäisestä, ainakin.

1 tykkäys