Ylivieskan uusi kirkko, mitä tykkäät?

Sattuneesta syystä en katsonut televisiosta Ylivieskan uuden kirkon vihkimistilaisuutta. Isäntä katsoi ja meinasi, että onpa siinä kolmioita, naapuri sanoi, että tuommoinen halli, ei mitään kuvia ja kaikki yhtä tilaa. Löysin netistä muutamia kommentteja silloin, kun ehdotuksista oli valittu kirkko, joka päätetään rakentaa.

Netistä kommentteja kirkosta

15.10.2018 07:57

Rakentakaa juuttaat edes vanhalla 300-luvun tyylillä erillinen tapuli
ja sinne kirkkosali johon pääsevät kunnon ihmiset jotka halusivat vanhan mallisen kirkon rakennettavan.
Menkööt kännykkä-ihmiset sitten hohonkin kauppahalli-tyyliseen hälisemään.

23.04.2018 12:08

Talkoilla tehty vanhan kirkon kopio olisi ollut hyvä, se olisi yhdistänyt kyläläiset ja kaupunkilaiset. Kalliit arkkitehti kilpailut olisis rahat käytetty kirkon uudelln rakntamiseen. En pidä valitettavasti yhdestäkään luonnoksesta, niissä ei ole sitä kirkon arvokkuutta.

19.09.2017 16:58

Tuommonen ABC asemien toteemipaalu ei oikein sovi kuin paloasemille. Kirkkoon ei sovi tuollainen mainostolppa.

Kritiikkiä olen kuullut myös rististä, joka on plus-merkki, johon ei kyllä Jeesusta olisi voinut ripustaa. Olipa siihen sitten toinen vielä kommentoinut, että parempi sekin, kuin risti jossa roikkuu riutunut ruumis ja jota lapset pelkäävät.

Kun itse katson kuvia tuosta kirkosta, niin plus-merkin tilalla saisi kyllä minustakin olla ihan oikea risti. Sinänsä tuo plus on parempi, kuin piispa Jukka Keskitalon asussa

ylösalaisin oleva risti

https://yle.fi/uutiset/3-10508744

Joskus minulla kyllä käy mielessä, olemmeko me luterilaisessa kirkossa niin “hienotunteisia”, ettemme henno sanoa jo suunnitteluvaiheessa ammattisuunnittelijoille, että muutetaanpa tuo kohta. Olkoot vaikka Pietarin risti, niin Pietari on samalla tavalla lunastettu kuin mekin. Samoin tuo plus-merkki, niin haittaisiko, jos sen tilalla olisi ihan oikea risti. Tuossa kirkon ulkoseinässä oleva risti on myös hieman huomaamaton.

Kun katson noita kuvia kirkosta, niin on siinä kyllä jotain todella kaunistakin.

1 tykkäys

Se, mitä kutsut plusmerkiksi on kreikkalainen risti. Kreikkalaisessa ristissä kaikki sakarat ovat yhtä pitkät. Tavallisempi on kuitenkin latinalainen risti, jossa alasakara on pitempi kuin muut. Minusta kirkon katolla saisi olla risti, joka näkyisi kauas.

Kirkon kuori on minusta omituinen, kun siinä on laskettu katto. En ymmärrä miksi. Kaikki maalaukset puuttuvat, mutta niinhän ne puuttuvat monista muistakin nykyaikaisista kirkoista. Ei edes alttaritaulua ole. Mutta ehkä kirkko ei ole vielä aivan valmis.

Miksi kristityt seurakunnat nykyään “pelkäävät” ristiä ja kaihtavat sen esilletuomista jopa kirkkorakennuksissaan.

Tuossa YLE Areenan linkin alkukuvassa ei näy minkäänlaista ristiä? Ellei kirkossa ole korkeaa tornia, kuten entisaikoina, niin kai tuon korkean harjakaton päähän olisi voinut laittaa ison ja näkyvän ristin, joka korkeaharjaisen rakennuksen päältä olisi näkynyt kunnolla laajalle ympäristöön.

Onko muuten se Kampin puutynnyri saanut vieläkään ristiä minnekään katolleen tai seinälleen?

Pitääkö meidän hävetä jotenkin ristin näyttämistä ja käyttämistä?

Olemme joskus vaimon kanssa ajaneet ja etsineet kiireessa kirkkorakennusta jossakin uudessa paikassa missä joku sukulainen kastetaan. Ellei tunne paikkaa, on vaikea löytää kirkko, jos ei rakennus eroa viereisestä ostarista tai urheiluhallista. Tornia ei ole, ristiä ei ole ja arkkitehtuuri sitä samaa.

2 tykkäystä

Kaipa samasta syystä kuin kaihdetaan Kristustakin. Ihmisiä loukkaa kristinuskon sanoma siitä, että he tarvitsevat sovituksen, jonka tunnuskuva risti on. Ihmiset haluavat mieluummin tulla toimeen omillaan, omilla teoillaan ja omalla moraalillaan ja siksi risti on heille pahennus, sitä hävetään. Raamatun sanoin, he eivät halua, että heitä Kristuksen ristin tähden vainottaisiin.

3 tykkäystä

Eikö Kampin kappeli pyri olemaan yleisuskonnollinen hiljentymispaikka? Niin ainakin olen käsittänyt. Siksi siellä ei ole ristiä katolla eikä muitakaan kristillisiä symboleja.

Minusta Ylivieskan uusi ev.-lut. kirkkorakennus ei ole ulkoa päin ollenkaan hassumpi. Toki olisi saanut olla vähän räystäitä ym., mutta yllättävän hyvin se istuu maisemaansa. Sisältä en ole nähnyt. Toivottavasti on käyttötarkoitukseensa käytännöllinen ja sopiva. Pohjoispohjalaiset eivät ole luonteeltaan menneisyyteen jämähtäviä, joten uskon kyllä, että sikäläiset luterilaiset nopeasti tottuvat tuohon ja ottavat iloiten omakseen. Plusmerkki-rististä tosin oma isänikin hieman nurisi.

1 tykkäys

Eikö tuota joku evl-srk kuitenkin maksanut? Jopa vähensi muualta miehitystä, jotta saatiin pytinki pystyyn ja maksettua Helsingin merkittävimmälle feissari-torille, vai mikä sen kerjuri-plaanan käyttötarkoitus on? Jääkiekkohyökkääjän taidot ovat omiaan jos Kampin M-assalle saapuu ja yrittää vaikka Sokokselle, siinä on sen seitsemän feissaria matkan varrella, jota pitää koukaten ja syöksyen väistää ellei tahdo vaihtaa operaattoria ja vihreän sähkön toimittajaa, pelastaa luontoa, lapsia, eläimiä ja romanian romanien elintasoa.

Se silakkanelikkoa eli viinanassakkaa tai kaljatynnöriä muistuttava puupönttö voisi olla yleisenä meditaatiopönttönä oivaa mainostilaa myydä vaikka pienpanimoille. Tai isommillekin.

1 tykkäys

Muistuttaa ensi näkelmältä suuren kattonsa ja värinsäki puolesta tätä meidän Jyväskylän Kuokkalan kirkkoa. Mutta jotain lämpöä tuosta puuttuu. Liikaa teräviä kulmia. Akustiikka vähän pelottaa. Pyöreyttä pitää olla katossa… Verratkaapa tähän.

https://www.jyvaskylanseurakunta.fi/kuokkalan-kirkko

Jaa sisäkuvista ei ihan näykään Kuokkalan kirkon sisäkaton muoto. Siellä on tuommosta puutavaraa vähän veneenrakennusta jäljitellen. Ja pyöristetty yläosa.

Onpa jännä katto tuossa kirkkosalissa. Mitä nuo pyörylät tuossa alttarin yläpuolella esittävät?

Alttariteoksen nimi on Elämän leipä. Leipiä ovat. Kristuksen hahmo on myös kuvattu siihen. Sitä ei heti huomaa.

1 tykkäys

Kas tuo video onkin hyvä. Miten sitä en huomannut aiemmin…, Sisäkaton rakennekin näkyy.

Suhteellisen käytännölliseltä kirkolta vaikuttaa. Tilaa on liikkua vaikka pyörätuolilla ja vaikka kymmenille lastenvaunuillekin. Kirkkosalin leveys saattaa kuitenkin aiheuttaa myös ongelmia. Penkit ovat aika pitkiä, ja keskelle voi olla vaikea mennä, jos penkin päissä istuu jo joku. Lisäksi vaikkapa oikeasta laidasta voi olla vaikea nähdä kunnolla puhujaa edes pää tai vartalo penkkiin nähden vinossa, jos puhujan paikka on leveässä kirkossa vasemmassa laidassa, ja vieläpä niin matalalla, että pidemmän ihmisen takaa puhujaa ei näe. Etupenkistä on niin pitkä matka alttarille, että väliin mahtuu pieni orkesterikin. Tyhjää tilaa on silmämääräisesti valokuvasta arvioiden ehkä jopa 3-4 penkkirivin verran välissä.

Sitä en nähnyt, oliko tilassa jo videotykkiä, mutta valkoiseen etuseinään pystynee hyvin heijastamaan kuvaa. Virsikirjojen säilytystilaa en kirkossa nähnyt. Myöskään esimerkiksi paperisten ohjelmalehtisten säilyttämispaikka kirkon penkissä istuville ei vielä selvinnyt. Ehkä kirkko on suunniteltu nykyaikaisemmaksi niin, että ajatuksena on käyttää joko videotykkiä tai vaikka kännyköitä ohjelman selaamiseen. Sähköisten laitteiden nykyistä yleisyyttä silmällä pitäen yllätyin hieman siitä, että uuteen kirkkoon ei ollut laitettu juurikaan pistorasioita, joita nykyään esim. uusia koulutiloja tehtäessä viljellään paljon enemmän kuin menneisyydessä. Myöskään musiikkiryhmien esiintymispaikkaa kirkon etuosassa ei ollut näköjään tehty sähköjä ja äänentoistojärjestelmän liittymiä lattiaan integroiden niin, että vaikkapa mikrofonien johdot saisi kytkettyä suoraan lattiassa oleviin rasioihin, vaan bändin luona lähti johtoja kirkon etuosan lattiaa pitkin sinne ja tänne. Moniin kirkkoihin rasioita on lisätty jälkikäteen, ja osin siksi yllätyin, että uuteen kirkkoon niitä ei ollut laitettu rakentamisen yhteydessä enempää silloin kun ne olisi ollut helpointa laittaa. Penkit ovat näyttäviä. Ne eivät ulkoisesti kaltevuuksiensa osalta näytä erityisen ergonomisilta pidempään istumiseen, mutta penkkien pidempiaikainen istumismukavuus selviää paremmin vain istumalla. Puhtaanapidon kannalta puupenkki lienee suhteellisen helppohoitoinen.

1 tykkäys

On tuo isäntämiehen luonnehdinta aika osuva. Halli! Liikaa ankeaa suoraa viivaa ja tyhjää tilaa. Katsoin esittelyvideon.
Pitäisi käydä paikan päällä silti jotta voisi sanoa onko siinä hallissa hyvä vai paha olla. Oma toiveeni yleisesti on että kirkkosali olisi juhlava mutta samalla kutsuva.
Olen käynyt siinä ulkokirkossa joka Ylivieskassa oli palon jälkeen. Penkit ja jotain osia seinistä, muistaakseni.

Tämä ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.