Easter, Ishtar ja pääsiäismunat

Koska melkein joka pääsiäisen aikaan somessa ja eri medioissa on virheellisiä kirjoituksia, joissa väitetään pääsiäisen olevan alun perin Ishtar-jumalattaren juhla ymv., niin laitan tämän linkin tähän talteen. Siitä sen voi sitten aina poimia ja linkittää ja siten servata höpsöilijät.

2 tykkäystä

Pääsiäisen englanninkielinen nimi Easter voi tietysti periytyä joltain pakanalliselta kevätjuhlalta, Mutta pääsiäinen on kreikaksi ja latinaksi pasha tai pasca, joka tulee heprean sanasta pesah. Jeesuksen kuolema ja ylösnouseminen tapahtuivat juutalaisten pesah juhlan aikana. Kristillisten juhlien edeltäjiä ja esikuvia ovat olleet juutalaisten juhlat eivätkä pakanoiden juhlat. Kristittyjen pääsiäsruuat pääsiäislammas ja keitetyt kananmunat periytyvät juutalaisllta Muna on ylösnousemuksen ja uuden elämän vertauskuva.

Ateistit yrittävät usein hassulla tavalla todistella, että kristinusko on pelkkä myytti. Ateistit ovat ainakin uskovinaan, ettei Jeesus ole historiallinen henkilö, eikä kristinusko perustu historiallisiin tapahtumiin. Kai kristinusko on juuri siksi vaarallinen, ettei se perustu myyttiin. Jeesuksen ylösnousemuksesta voi olla montaa mieltä, mutta Jeesus on historiallinen henkilö.

Tämä on “harhaanjohtava” väite siinä mielessä, että vain lammas periytyy VT:sta.

Mitkään raamatunaikaset juutalaiset kirjoitukset eivät tietääkseni käsittele kananmunaa, varhaismmat maininnat taitaa olla vasta keskiajalta. Kananmunan käytön nimeäminen pääsiäisen yhteydessä juutalaisten ideoimaksi on myös vaikea todentaa…

Kyllähän juutalaiseen pääsiäissederlautaseen kuuluu keitetty kananmuna uuden elämän symbolina. En tiedä kuinka vanha perinne tämä on tai syövätkö juutalaiset keitettyjä kananmunia pesah juhlana, mutta todennäköisesti muna ylösnousemuksen ja uuden elämän symbolina periytyy juutalaisuudesta.

Vanhan ortodoksisen perimätiedon mukaan apostoleinvertainen Maria Magdalena todisti punaiseksi värjätyn kananmunan avulla Kristuksen ylösnousemuksesta. Kristittyjen pääsiäinen on varmaankin vanhempi juhla kuin Britannian pakanoiden kevätpäiväntasauksen juhla Eostre. Pakanuudessa ei aina ole kysymys mistään vanhoista perinteistä. Esim Rooman valtakunnassa esiintynyt Sol invictuksen kultti syntyi vasta kristillisenä aikana ja sen tarkotus oli nimenomaan vastustaa kristinuskoa. Mutta tämä kultti liittyy jouluun eikä pääsiäiseen.

Jos Eostre liittyy jollain tapaa Stonehengeen ja druideihin, niin ihan varmasti se on tällöin vanhempaa perua kuin juutaiais-kristillinen pääsiäinen. En vaan tiedä asiasta juuri mitään kun en ole kelttien elämään perehtynyt.

Stonehenge ei liity mitenkään druideihin. (Paitsi nykyisiin uuspakanallisiin druideihin)

Näin olen minäkin asian ymmärtänyt. Länsi- ja Luoteis-Euroopan megaliittikulttuurin monumentit sijoittuvat järjestään kelttiläisiä kansoja varhaisempaan aikaan, vaikka ihmisten mielikuvissa ne yhä yhdistetään sitkeästi keltteihin. Olen joskus parikymmentä vuotta sitten käynyt Irlannin Newgrangessa, ja kokemus oli erittäin vaikuttava. Silti koin itseni jotenkin petetyksi, kun opas vakuutti minulle, että siihen aikaan kun Newgrange rakennettiin, kelteistä ei ollut vielä kuultukaan. Bretagnen Carnacin hiidenkiviä, joita Obelixkin kantaa, pidettiin pitkään muinaisgallialaisina, mutta nyt nekin tiedetään paljon vanhemmiksi.

1 tykkäys

Toki varmaan nuo monumnetit ovat olleet kaikkina aikoina kiehtoneet ihmisiä. Varmasti myös kelttejä…

Euroopan asutushistoria on aivan mahdottoman mielenkiintoinne ja myös oman maamme. Onko kädonneita kansoja, vai sulautumista. Mikä on kielten ja kulttuurien suhde. Meillähän on muka alkuperäiskansa, saamelaiset, mutta mitenkä se nyt todella onkaan?

Jännää kyllä, mutta Kiinassa on tapana maalailla munia kevätpäiväntasauksen ja Qingming-juhlan aikaan.

http://www.chinadaily.com.cn/photo/2011-04/01/content_12264361.htm

Munia on värjätty juhla-aterioita varten lähes kaikissa vanhoissa kulttuureissa: Egyptissä, Roomassa, Kiinassa, Intiassa, Etelä-Amerikassa jne. Siinä mielessä munien värjääminen ei ole mitenkään yksinomaisesti kristillinen tapa. Mutta kristillinen pääsiäismunaperinne värjätä munat nimenomaisesti punaiseksi tiettynä aikana tiettyä juhlaa varten lienee maailman vanhin katkeamaton munanvärjäysperinne. Mauriina jo kertoikin kristillisen munanvärjäysperinteen alun. Perinteen arvoa ei lainkaan vähennä se, että muuallakin on ollut tapana värjätä munia juhla-aterioita varten.

Sellainen juttuhan toki on, että entisaikaan eivät tainneet kanatkaan liiemmälti munia talviaikaan, kun olivat huonolla ruoalla ja muutenkin varmasti melko kurjissa olosuhteissa talvella. Siis vähän samaan tapaan kuin lehmät olivat ummessa. Kevään koittaessa alkoi sitten munien tuotanto uudelleen ja keväisiin juhliin tulivat uudelleen saatavat herkulliset munat näyttelemään roolia.

Suomessahan oli perinteenä myös vesilintujen munittaminen keväällä. Tämä on nykyään kiellettyä.

Tää on vastenmielistä tämä jatkuva ateistien mollaaminen. Ei minun tutntemat ateistit ole ollenkaan kuvaamasi kaltaisia. Törkeää leimata kaikki ateistit omien olkiukkokuvitelmien mukaan.

1 tykkäys

Vakavasti puhuen, Mauriina on siinä oikeassa, että on useita ateisteja, jotka noin tekevät, ja jotka näin tehdessään nakertavat uskottavuuttaan melkoisesti. Kaikki ateistit eivät niin tee, ja sen olisi voinut tuoda selkeämmin esiin. Ottaen kuitenkin huomioon kuinka usein @atte viittaat kristittyihin ääriryhmiin osaat ehkä näissä tapauksissa lukea suopeasti rivien välistä, että puheena saattaa olla osajoukko. On kuitenkin ihan hyödyllistä huomauttaa (vailla suurempaa dramatiikkaa), että Mauriinan kuvaus ei koske kaikkia ateisteja.

3 tykkäystä

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.