Enkeleistä ja niiden olemuksesta, tehtävästä, luonteesta

Minusta tuntuu, että 3-vuotiaalle asia voi olla selvää pässinlihaa. Hän ei osaa vielä kyseenalaistaa ja hänellä on lapsenusko tallella.

1 tykkäys

Enkelit ovat ruumiittomia henkiolentoja. En ymmärrä, miten kenenkään muun kuin enkelin tehtävä voisi olla enkeli. Pappina tai ponomarina toimiminen on tehtävä, mutta enkelit ovat enkeleitä luomisen perusteella.

3 tykkäystä

Varmaan tässä haettiin, että ruumiittomia voimia on erilaisia. Melko moniportainen asteikko meilläkin näille taitaa olla.

1 tykkäys

Yhdeksänportainen hierarkia: serafit, kerubit, valtaistuimet, herraudet, voimat, vallat, hallitukset, ylienkelit ja enkelit. Kaikki nämä luokat on mainittu Raamatussa.

1 tykkäys

Kyllä, näistähän Pseudo-D kirjoitti. Raamattu ei käsittääkseni puhu hierarkioista ja osa noista luokista on aika hataralla pohjalla. Enkelit ovat enkeleitä enkeliöidessään, persoonattomia henkiä.

D

Enkelit ovat enkeleitä samoin kuin ihminen on ihminen. Ihminen ei ole persoonaton kuten ei enkelitkään.

2 tykkäystä

Ortodoksisessa kirkossa puhutaan enkeleistä ruumiittomina voimina.

Hautajaiset ja kaste. Sitten hieman Raamatun lukemista saarnoja varten. Saunailta, mutta en sitten tänään teekään… paitsi että poika tuli käymään ja vei auton mennessään muutokuormaa varten. Pitääkin lähteä vileä häntä kuskaamaan illalla.

Persoona kehittyy vuorovaikutuksessa ja kohtaamisissa. Enkelit ovat vuorovaikutuksessa Jumalan kanssa. Niiden persoonallisuus on kaikilla kaikin puolin eheä, paitti Saatanalla ja hänen enkeleillään. On kaksi eri entiteettiä jotka enkelöivät. Toisella on kaikilla ehyt persoonallisuus ja siksi niiden persoonallisuuksilla ei ole väliä. Toisilla persoonallisuus on rikki kaikilla samalla tavalla ja siksi niidenkään persoonallisuuksilla ei ole väliä. Enkelien persoonattomuus on klassista kristinuskoa.

D

Jumala loi ihmisen persoonaksi, samoin enkelit ovat luotuja persoonaksi. Tämä on klassista kristinuskoa. Ihmisen persoonallisuus on totta samoin enkelten.

Olisi mielenkiintoista tietää miten ja missä puhutaan enkelien erilaisista persoonista.

D

1 tykkäys

Koska enkeleillä on nimet, he ovat persoonia. Tosin Raamatussa mainitaan nimeltä vain ylienkelit (arkkienkelit), jotka ovat niiden enkeleiden päällikköjä, jotka välittävät ihmisille viestejä Jumalalta ja suojelevat ihmisiä. Ylienkeitä ovat Mikael, Gabriel ja Rafael. Juutalaisuus taitaa tuntea heitä vähän enemmänkin.

2 tykkäystä

Nuo mainitut nimet tarkoittavat jotakin Jumalaan liittyvää. Ne kertovat enemmän Siitä joka nimet antoi kuin enkeleistä itsestään. Kyse on tehtävistä.

Nimi ei implikoi persoonaa. Lapseni kutsuu skootteriaan Bettinaksi. Missä puhutaan enkelien persoonista?

D

1 tykkäys

Jumala kuva tulee aika ongelmalliseksi jos enkeli on skooteriin rinnastettava työkalu ja ajojuhta. Laitetaan nyt tässä vaiheessa muutama raamatun kohta jossa kerrotaan, että Enkelit ovat persoonia eivätkä vain työkaluja, tai skootteriin lempinimeen rinnastettavia implikaatioita. Enkelien toiminta osoittaa niiden olevan persoonallisia. - 2.Sam. 14:20; 1.Piet. 1:12; Ps. 148:2; Luuk. 15:10; 2.Piet. 2:4; Juuda 6.

Ps. Pohdittavaksi, olisiko pahat enkelit yliviritettyjä skoottereita?

Ei tosiaan pelkkä nimi todista persoonasta. Kuitenkin enkeleiden toiminnasta puhutaan Raamatussa siihen malliin, että ajatus jonkinlaisesta persoonallisuudesta on varsin luonteva. Ajattelen, että persoonallisuuden kieltäminen tarvitsisi painavia perusteluita.

Toisaalta en oleta, että enkelin kohdalla persoonallisuus tarkoittaisi tismalleen samaa kuin ihmisellä. Puhummehan jopa Jumalan persoonista.

1 tykkäys

2. Sam 14:20 "Hän teki tällä tavoin tuodakseen esiin toisen puolen asiasta. Mutta herrani on viisas kuin Jumalan enkeli ja ymmärtää kaiken mitä maan päällä tapahtuu.»

1. Piet. 1:12:“Heille ilmaistiin, etteivät he palvelleet itseään vaan teitä puhuessaan siitä, minkä teille nyt ovat julistaneet ne, jotka taivaasta lähetetyssä Pyhässä Hengessä ovat tuoneet teille evankeliumin. Tähän pelastukseen haluavat enkelitkin päästä edes luomaan silmäyksen.”

Ps. 148:2:"Ylistäkää häntä, te hänen enkelinsä,
ylistäkää häntä, kaikki taivaan joukot!"

Luuk 15:10 : “Yhtä lailla, sen sanon teille, iloitsevat Jumalan enkelit yhdestäkin syntisestä, joka tekee parannuksen.»”

2. Piet 2:10: “Ei Jumala säästänyt enkeleitäkään, jotka olivat tehneet syntiä, vaan syöksi heidät kahleissa manalan pimentoihin odottamaan tuomion toteutumista.”

Juud 6: “Ja niitä enkeleitä, jotka eivät pitäneet kiinni korkeasta asemastaan vaan hylkäsivät omat asuinsijansa, hän pitää pimeydessä ikuisissa kahleissa suurta tuomion päivää varten.”

Mikään näistä ei mielestäni kerro persoonallisuudesta, siitä miten kaksi enkeliä voidaan erottaa toisistaan. Ainoa keino tehdä enkelien välillä jokin erottelu on niiden saamat tehtävät, mutta tämäkään ei kerro mitän persoonallisuudesta. Noissa em. raamatunkohdissa puhutaan enkelien kollektiivista. Enkelit tekevät ja sanovat sen mitä Jumala antaa niille tehtäväksi tai sanottavaksi.

Enkeleitä ei luotu Jumalan kuvaksi toisin kuin ihminen. Siksi ihmisestä enkeliin on hanala vetää analogioita, vaikka niin tuossa 2. Sam 14:20 tehdäänkin.

@AnttiValkama :n pointti on tietysti paikkansapitävä, kuten edellisestä kappaleesta käy ilmi. Enkelien nimet viittaavat Jumalaan. Xel, missä X:n paikalle voi sijoittaa Gabri, Mika jne. Persoona -käsite enkeleistä puhuttaessa on varmasti jotain muuta kuin mitä me ajattelemme enkeleistä.

Mutta tässä menee varmasti monella tapaa sekaisin se mitä itse kukin persoonallisuudella tarkoittaa. Itse tarkoitan sillä ajallista jatkumoa sikiämisestä kuolemaan. Siihen vaikuttaa kaikki mitä tuossa historiassa tapahtuu. Miten reagoin milloinkin mihinkin millaisessa tilanteessa. Kuten aiemmin sanoin, enkelit ovat Jumalan välittömässä läheisyydessä, eikä niiden kokemisissa ole eroa. Enkeleissä ei tarvitse olla mitään mikä erottaisi ne toisistaan. Luulen että ne eivät eroa toisistaan edes tunteidensa suhteen.

Tämä enkelikommentointi pitäisi varmaan siirtää omaksi ketjukseen.

Entä Jumala ja Hänen kolme persoonaansa? Vai tarkoitatko persoonallisuudella ja persoonalla eri asioita? Jumalan persoonathan ovat ikuisia.

PS. Pitäisikö tämä enkelikeskustelu siirtää oman otsikkonsa alle? Mikä otsikoksi, kun ei vanhoissa oikein löytynyt valmiiksi sopivaa? Voin tehdä jos tahtotila ilmenee…

PS PS Nyt siirsin tämän tänne uuden otsikon “enkeleistä ja niiden olemuksesta, tehtävästä, luonteesta” alle. Jos otsikko on huono niin muuttakaa.

1 tykkäys

Jos joku ehdottaa otsikoksi Enkeleitä, onko heitä niin automaattisesti kahden viikon banni.

3 tykkäystä

Eiväthän enkelit ole siinneet eivätkä kuole.

En tiedä paljoakaan, eikä itse asiassa kukaan tiedä paljoakaan enkeleiden ontologiasta. Se, että enkelit eivät sikiä eivätkä kuole ja että enkelit on luotu, ilmeisesti sellaisiksi mitä ne ovat(ei ole vauvaenkeleitä), tarkoittaa vain sitä että ne eivät ole persoonallisia ainakaan inhimillisestä näkökulmasta.

D

Hah!!

three-cherub-musicians

3 tykkäystä