Ev.lut. kirkko Helsinki Priden tukijaksi

Että näin. Suomen ev. lut. kirkko tukee Helsinki Prideä:

https://evl.fi/uutishuone/tiedotearkisto/-/items/item/27714/Suomen+evankelis-luterilainen+kirkko+Helsinki+Priden+tukijaksi

Tästä on hämmästyneinä avauduttu sosiaalisessa mediassa. Myös Päivi Räsänen on myös tuonut näkemyksensä esille ja harkitsee jopa kirkosta eroamista:

2 tykkäystä

Toisaalta ymmärrän nämä konservatiivien ulostulot koska julkisuudessa nyt hehkutetaan kirkon muutoksesta.
Toisaalta pöyristyminen on vähän turhan suurta.
Sillä kuten olen monasti sanonut, kirkko on jo kauan hyväksynyt kaikki parit. Jos monet kirkon työntekijät ovat mies- tai naispareja, mitä merkitystä on puheilla muusta? Vain virallinen vihkiminen avioliittoon puuttuu.

Mielenkiintoista, että Räsänen ei näe Lähetyshiippakuntaa edes yhtenä vaihtoehtona. Toki sen ymmärtää hänen taustayhteisönsä huomioiden.

Minkälaisia vaihtoehtoja on luterilaiselle kirkolle?

– On ihmisiä, jotka ovat liittyneet Suomessa vaikuttavan Inkerin luterilaisen kirkon jäseneksi. Siellä opetus on näissä asioissa selkeä ja Raamatun mukainen.

3 tykkäystä

Tässä vielä Räsäsen avoin kirje aiheesta arkkipiispa Tapio Luomalle:

Konservatiivien kirkosta eroamisia on siis jo tullut, voi tulla lisääkin. Ei nyt oikein tunnu fiksulta vedosta tällainen maallistuneen vapaamielisen suuren yleisön sympatioiden ja huomion kerjääminen.

2 tykkäystä

@JMantysalo, onko tämä tapaus saanut aikaan kirkostaeroamispiikkejä?

Onko Inkerin kirkolla sitten jumalanpalvelustoimintaa Suomessa? Ja näkyykö muuten siihen liittyminen mitenkään Suomen väestörekisterissä?

Nimimerkillä: “Kaverin puolesta kyselen”

Eipä tuota kovin pienestikään osaa pöyristyä. Koko ajan kirkko menee yhä enemmän väärään suuntaan.

4 tykkäystä

On ollut messuja ainakin Imatralla muutama vuosi sitten, mutta ei tietääkseni enään. Joitakin vuosia sitten itse harkitsin IK:n jäsenyyttä ja keskustelinkin Viipurin kirkkoherran kanssa tästä mahdollisuudesta. Lopulta koin, että yhteys olisi jäänyt ohueksi ja ollut teennäinen. Onneksi samoihin aikoihin syntyi Lähetyshiippakunta, josta piirtyi esiin selkeä luterilainen kirkko ja jonka yhteydessä on ollut hyvä elää.

En osaa sanoa tuohon väestörekisteri asiaan mitään.

1 tykkäys

Eniten ihmetyttää kuitenkin Kela tuolla tukijoiden listalla.

3 tykkäystä

Aika vähän tuosta tuli piikkiä ennenkuin Päivi Räsänen avasi suunsa. Nyt on kyllä menossa ihan mukava piikki, 260 koossa kun odotettu koko päivän luku olisi tuollaiset 80…90.

Joo mutta tarkoitin sitä että kun ihmiset puhuvat siitä että nyt saa riittää, nyt raja ylittyi tms., niin kyllä he tavallaan ovat myöhässä.
Jos parisuhteet on se ratkaiseva asia, mikä osoittaa kirkon lankeemuksen, joka on syy erota, niin onhan meillä jo vuosia ollut esim pappeja jotka elävät samaa sukupuolta olevan kanssa. Puhumattakaan eronneista ja avoliitossa elävistä.
Kirkon opetus avioliitosta on siis muodollisesti ollut perinteinen mutta käytännössä ihan moderni ja salliva.
Tämä on siis ihan looginen osa kokonaisuutta, vaikka harmittavaa mainosta tietenkin.
Julkista ja avointa on silti ollut avioliiton aseman mureneminen ennen tätäkin.

On. Mutta ainakaan pressitiedotteissa ei kerrota millainen on perustejakauma eroamisille. Olettaa sopii että tällä kertaa enemmistö lähtijöistä jakaa Päivin mielipiteen eikä suinkaan ole heitä, jotka ovat jälleen pahoittaneet mielensä.

Ylpeys (englanniksi pride) on pääsynneistä ensimmäinen. Just saying…

5 tykkäystä

Alan kannattaa Saksan mallia, Evangelische Kircheä, joka on kattojärjestö kaikille protestanttisille, reformoidut mukaanlukien, kirkoille. Tietenkin nykyinen Suomen evlut-kirkko poissuljettuna. Varsinaisia luterilaisia kirkkoja Saksan evankelisesta kirkosta on vain alle puolet tai kolmannes.

Joka tapauksessa nytkin Evlut-kirkon tekemä linjaus kannattaa Pridea on johdonmukaista lipsumista pois raamatullisesta ja klassisesta kristinuskosta kohti loputonta luopumuksen suota. Ymmärrän hyvin Päivi Räsäsen kommentit ja tuntemukset. Suomeen tarvittaisiin uusi raamattu-uskollinen luterilainen tai evankelinen kirkko, johon toivon mukaan saataisiin paljon jäseniä konservatiivisista järjestöistä, herätysliikkeistä ja suuntauksista.

1 tykkäys

Miesten osuus eronneista:

0.432 2019-06-10
0.513 2019-06-11
0.474 2019-06-12
0.519 2019-06-13
0.440 2019-06-14
0.529 2019-06-15
0.523 2019-06-16
0.562 2019-06-17
0.646 2019-06-18
0.552 2019-06-19

Eilisen nousu viittaa tosiaan konservatiivien eroon. Samaa kertoo mediaani-iän nousu 30,0 --> 33,0 vuotta toissapäivästä eiliseen.

Kuinka monta niitä uusia raamattu-uskollisia luterilais-evankelisia kirkkoja tarvitsee vielä perustaa, että alkaisi kelvata kirkon herätysliikeväelle? Jo nyt pitäisi olla tarjolla riittävä määrä hyviä vaihtoehtoja moneen makuun: LHPK, Seurakuntaliitto ja STLK.

Tässä pastorini kannanotto: Blogi: Suurta petkutusta - Lähetyshiippakunta

4 tykkäystä

Seurakuntaliittohan on ainakin teoriassa itsenäisten seurakuntien liitto, joten voisi ajatella, että siihen voisi liittyä myös esimerkiksi jumalanpalveluskäytänteiltään erilaisia yhteisöjä. Samaan aikaan yhteistyökuviot sekä Sleyn että LHPKn suuntaan pitäisivät siltoja eheinä useaan suuntaan. En sitten tiedä, onko Seurakuntaliiton pienuus ja nykyisten viiden seurakunnan profiilin yhtenäisyys käytännön este tälle skenaariolle.

STLK on linjaltaan selkeä, mutta hyppy kansankirkosta on kyllä melkoinen. LHPKlla on kansainväliset yhteydet ja laaja seurakuntaverkko, mutta sillä on vielä kaikenlaista uuden kirkkokunnan kasvukipua, näin yksityiskohtiin menemättä. Kansainväliset yhteydet on myös Luterilaisella tunnustuskirkolla ja sen ruotsinkielisellä sisarseurakunnalla (Wisconsin-synodiin kumppaneineen), mutta se on todella pieni. Luterilainen Sanan yhdyskunta puolestaan on omistautunut Seurakuntaliiton perustajan Heino Pätiälän perinnön vaalimiseen, josta syystä se vedonnee vain hc-seurakuntaliittolaisiin. Piti nyt nämäkin kaksi mainita, mutta oikeasti valtakunnallisia vaihtoehtoja on tosiaan edellä mainitut kolme.

Minua vähän häiritsee, että Räsänen on allekirjoittanut kirjeensä kansanedustajana. Nousee hieman karvat pystyyn, kun poliitikko rupeaa komentamaan kirkkoa - vaikka agenda olisikin asiallisesti oikea. Valtion ei pidä puuttua kirkon asioihin.

Otsikon ja pastorin ilmeen yhdistelmä on hieman huvittava. Pastori näyttää hymynsä perusteella siltä, että olisi itse se suuri petkuttaja.

1 tykkäys

Niinpä, mutta kyllä hän on sen verran tunnettu henkilö, että hänet kyllä mielletään joka tapauksessa kansanedustajaksi, esittipä hän asiansa yksityishenkilönä tai kansanedustajana.

3 tykkäystä