Evankelisuus ja evankelikaalisuus

Moderointihuomautus: Tämän ketjun avausviesti ja muutamat sitä seuraavat viestit on siirretty tähän omaksi ketjukseen Trumpia ja uskontoa käsittelevästä ketjusta.

OT ja nillitystä, mutta olisi kiva jos suomalaisessa nettikeskustelussa ette kääntäisi enkun “evangelical” termiä evankeliseksi. Evankelinen herätysliike on nimittäin aivan eri asia ja edustaa monilta osin hyvin erilaista kristillisyyttä. Evangelical kristillisyys vastaa suomalaisella termistöllä lähinnä vapaita suuntia, jos ei halua käyttää kielellisesti pönttöä evankelikaali-ilmausta.

5 tykkäystä

Kyllä minusta vanhat kalvinistiset ja reformoidut kristityt ovat noita evankelisia myös, eivät vain vapaat suunnat. Ja kirkkomme herätysliikkeet eivät minusta ole kamalan erilaisia.

En rupea tästä väittelemään, mutta mitä oon jenkkiläistä tilastointia lukenut, niin kategoriat ovat “evangelical” ja “mainline protestant”. Ja ne vanhat reformoidut liikkeet menevät luterilaisten ja anglikaanien kanssa tuohon jälkimmäiseen. Evangelical-kategoriassa on mm. baptistia, helluntailaista, non-denominational kirkkoja (vaikka se ristiriitainen käsite onkin) ja erilaisia fundamentalistisia lahkoja. Porukka on kirjava, mutta yhteisenä nimittäjänään kuitenkin hyvin ratkaisukristillinen ja lapsikasteen torjuva. Ja sisältää tosiaan paljon villimpääkin ainesta - ylipäätään paljon sellaista, minkä kanssa suomalainen evankelinen herätysliike on vahvasti eri mieltä. Yhteistä löytyy lähinnä joidenkin arvokysymysten kohdalla, ja toki siinä, että kristittyjä ollaan.

3 tykkäystä

[quote=“Anskutin, post:233, topic:1040”]
Evangelical-kategoriassa on mm. baptistia, helluntailaista, non-denominational kirkkoja (vaikka se ristiriitainen käsite onkin) ja erilaisia fundamentalistisia lahkoja. Porukka on kirjava, mutta yhteisenä nimittäjänään kuitenkin hyvin ratkaisukristillinen ja lapsikasteen torjuva.
[/quote]Tuolla on mielestäni aika hyvä ja kattava määritelmä evankelikalismista. http://www.uskonnot.fi/uskonnot/view.php?religionId=18

Se on kyllä eri asia kuin Suomen evankeliset Sleyläiset, mutta kattaa alleen hyvin monenlaisia herätyskristittyjä, joille yhteistä on Raamatun arvovalta, ratkaisukristillisyys, ehkä fundamentslistinenkin näkemys. Lähellä olevia liikkeitä ovat kuitenkin monet suomalaisetkin herätyskristityt, helluntailaiset ja viidesläiset ehkä enemmän, mutta eivät evankelisetkaan kovin kaukana tästä ole. Kyllä heissä mm. uskonratkaisuakin korostetaan.

Nyt on aika sotkua, anteeksi vain.

Edellisellä foorumilla Proxy toi painavaa asiaa tähän evankelinen -sanaan. Pitäisi kaivaa…
Mutta siis esimerkiksi Saksassa evankelinen on protestantti, ymmärtääkseni. Luterilainen, mutta jossain tilanteessa joko reformoitu tai luterilainen? Katolilaisen vastapuolena.

Mutta suomen evankelisuus. Ei oo uskonratkaisun kannalla, no way. Ja erittäin suuri painotusero kasteen ja ehtoollisenkin kohdalla verrattuna siihen mitä “evankelikaalisuudeksi” Amerikan malliin on ennen sanottu.
Viidesläisyydessä on kyllä KL ja SRO lähentyneet Sleytä luterilaisuuden suuntaan, myös kasteopissa.

1 tykkäys

No Sleyn nuorisotyössä uskonratkaisua kyllä korostetaan, ihan oikein. Tosin yhteistyö on huomattavaa myös Opkoon ja Sekl:n päin. Ja se kuva mikä Sleyn nuorisotoiminnasta välittyy korostaa myös uskonratkaisua. Ei välttämättä koko evankelisuus, koska sekin on tuttua hiukan laajemminkin. Laitoja löytyy siitäkin kuten viidesläisyydestäkin.

Sleyn tilaisuuksissa kulkevien joukosta löytyy toki myös aika kirjavaa porukkaa. Tämä johtunee siitä, että Sleyn jumalanpalvelukset houkuttelevat melko laajasti sellaista väkeä, joille konservatiivisehko suhtautuminen arvokysymyksiin on tärkeä asia. Osalla saattaa olla todellisista opillisista ydinkysymyksistä erilaiset ajatukset, mutta se ei haittaa heitä, koska heille tärkeimmät mittarit ovat ihan muita. Näiden henkilöiden kokemus ei kuitenkaan ole koko totuus, vaan väittäisin, että kanta ydinoppeihin kuten pelastuskysymykseen on tärkeämpi määrittelijä kuin sijoittuminen konservatiivi-liberaali-akselille. Sleyn virallinen kanta ei todellakaan sisällä mitään uskonratkaisuja, joten sitä ei voi niputtaa samaan kategoriaan jenkkievankelikaalien kanssa.

Lisäksi tulee huomioida, että “evankelikaalin” käsitteeseen mahtuu myös hyvin fundamentalistista porukkaa, joiden lakihenkisyys ja ihmiskäskyt herättäisivät suomalaisessa evankelisuudessa tilanteesta riippuen reaktioita huvittuneisuudesta kauhistukseen - mutta ei todellakaan samanmielisyyttä. Mulle suomalaisittain evankelisena suhtautuminen erilaisiin “evankelikaalisiin” ryhmittymiin vaihtelee akselilla “ihan jees mutta opillisesti ongelmallinen” - “en missään tapauksessa halua tulla yhdistetyksi noin kajahtaneisiin lahkolaisiin”. Joten evankelinen-sanalla niputtaminen on mun näkökulmasta hyvin ongelmallinen asia!

1 tykkäys

No nyt pitää määritellä mitä tarkoitat “uskonratkaisulla”.
“Anna tänään elämäsi Jeesukselle, nosta kätesi, tule eteen rukoiltavaksi”. “Kun helmikuun toinen päivä vuonna 1976 tein ratkaisun, kaikki muuttui.”

Ei missään tapauksessa ole Sleyn opetukseen kuuluvaa em. ratkaisukristillinen puhe.

Sen sijaan uskosta kyllä paljon puhutaan. Mutta ainakin minun kokemukseni on, että uskon “vaatimus” on huolellisesti yhdistetty ihan perusluterilaiseen sana ja sakramentti -kristillisyyteen. Mikään ei ole ihmisen ratkaisun varassa vaan Jumalan sanan. Uskotaan vastoin tuntemuksia jne. Vanhaa hedbergiläisyyttä hiukan uusin muotoiluin.

Viidesläisyydellä ja evankelisuudella on siis viime vuosikymmeninä ollut paljon yhteistä ja hyvä niin. Mutta ei nähdäkseni voida poistaa tuota peruseroa. Ja enemmän siis niin, että viidesläisyys on tehnyt suunnanmuutosta ratkaisukristillisyydestä luterilaisuuden suuntaan.

2 tykkäystä

Samaa mieltä. Esim. kasteen armoa korostetaan eri tavalla. Mutta edelleen mainitsemani nimeltämainitsematon :grinning: nuorten media tekee paljon yhteistyötä viidesläisen nuorisotoiminnan kanssa. Se selviää kun avaa ko. nimeltämainitsemattoman lehden. Ja tähän liittyen myös nämä muutkin yhteydet avautuvat. Tulikohan nyt tarpeeksi kryptisesti kirjoitettua anomyymiteetin suojelemiseksi :grinning:

Nuotta on yhteinen lehti. Ja varmaan jossain MN-festareilla on näitä jenkkisaarnatähtiä jne. Eli siitä voi tulla käsitys että evankelisuus olisi meillä uskonratkaisuliike.

Mutta jos menet em. puheenparsilla Sleyn messuun, seuroihin, tai vaikka EO:n iltaan julistamaan, aivan varmasti tulee noottia tai ainakin kriittistä otetta vastaan. Sen sijaan Kansanlähetyksessä voisi mennä täydestä.

Kaikkien liikkeidemme heterogeenisyys ei mielestäni anna lupaa niputtaa niitä tuontapaisilla yleiskäsitteillä. Jos esim. Sleyn piirissä voi nähdä uuspietistejä tai vaikutteita heiltä, ei se oikeuta leimaamaan sitä “ratkaisu”-käsitteellä.

Esim lähetysjärjestö Patmos edustaa ehkä suomalaista evankelikaalisuutta, erityisesti sen työntekijät Pasi Turunen ja Juha Ahvio, jotka ovat itsekin kantansa todenneet. Muut ovat lähinnä joko luterilaisia tai helluntailaisia. Evankelikaalisuus tässä muodossa ei kuulosta oppina mielestäni ollenkaan huonolta, varsinkin kun sitä edustavat teologisesti kouluttautuneet ihmiset. Samoin järjestön luterilaiset ja helluntailaiset jäsenet kantavat hyvinkin tervettä kristinopin keskeistä ydintä. Kehällisissä asioissa on sitten eriäviäkin näkemyksiä, mutta ei häiritsevässä määrin. Silti leimansa lyövät tietyt korostukset.

Joku Billy Graham edusti tervettä amerikkalaista evankelikaalisuutta, suomalainen tulkki Helsingin vierailulla ja ilmeisesti osa järjestäjätahosta oli Kansan Raamattuseurasta, ehkä luterilaisia muutenkin ja osa varmaan helluntailaisia tai vapaakirkollisia. Yhteydet näillä kuitenkin voivat olla hyvinkin läheisiä pienistä opillisista eroista huolimatta. Yhdistäviä tekijöitä on enemmän kuin erottavia.

Niin, tässä on minusta lähinnä se kysymys, ettei tuollaista evankelinen/evankelikaalinen jaottelua ole esim englannin kielessä, joten sanaa evangelical pitää miettiä, eikä se minusta ole ihan noin yksioikoista. Esim yhden tekstin mukaan uudelleensyntymisen painotus on ratkaisevaa, ja se koskee esim presbyteerejä, vaikka he eivät vapaaseen uskonratkaisuun uskokaan.

Vaan eipä ole englanninkielisillä evankelista herätysliikettä hämäämässä. Joten suomalaisessa keskustelussa ei välttämättä saavuteta parasta meininkiä aivan samoilla termeillä.

1 tykkäys

Anskuttimen kanssa samaa mieltä, kyllä evankelisuus ja evankelikaalisuus ovat eri asioita. Evankelikaalisuutta edustavat suomessa aivan eri tahot kuin SLEY. Esim. täällä meilläpäin SLEY ei osallistu ns. yhteiskristillisiin tilaisuuksiin, joihin evankelikaalit kokoontuvat laidasta laitaan.