Foorumin muutokset


#1

Hei kaikki! Tein muutamia muutoksia foorumin yleiseen ilmeeseen.

Kriittinen keskustelu on suljettu. Sen tilalle on tullut Väittelysali, jossa moderaattorit voivat avata uusia keskusteluja, ja sen jälkeen muut voivat osallistua. Tarkoitus olisi, että siellä esim. kaksi henkilöä keskustelee muodollisesti vaihtaen pitempiä viestejä. Muut voivat kommentoida väliin. (Yritän miettiä jonkun teknisen jutun, jolla näiden muodollisten kirjoittajien viesteihin tulisi jokin erityismerkintä.) Kriittinen alue on näkyvissä luottamustasolta 2 ylöspäin väittelysalin ala-alueena. Tällä hetkellä meillä ei liene niin paljoa keskustelijoita, että kriittistä keskustelua tulisi pitää yllä, joten se on nyt suljettu.

Uskonnollisen keskustelun ala-alueet muutettiin ykköstason alueiksi. Lisäksi niiden nimiä muutettiin, ja pari uutta keskustelualuetta perustettiin.

 1. Ajankohtaista: ajankohtaiset aiheet
 2. Usko --> Oppi: alue opillista keskustelua varten.
 3. Elämä --> Moraali: alue moraalikeskustelua varten
 4. Rukous: keskustelua julkisesta rukouselämästä (liturgia)
 5. Usko: keskustelua henkilökohtaisesta hartaus- ja uskonelämästä
 6. Kirkko: keskustelua kirkon hierarkiasta, kirkoista, kirkon liikkeistä

Vanhoilla alueilla (Oppi, moraali, rukous) on vielä paljon materiaalia, joka pitäisi käydä läpi ja siirtää uusille alueille. Mietin myös sitä, pitäisikö perustaa vielä Raamattu niminen alue Raamattua koskevalle keskustelulle?

Luottamusrinki on muutettu kahvilaksi. Ideana on, että tästä eteenpäin Kahvila on luottotason 3 (=aktiiviset käyttäjät) ja luottotason 4 (“johtajat”) keskustelua siitä, miten foorumin keskustelua pitäisi johtaa. Eli siis vähän modekahvilan tapainen alue. Tämä johtuu siitä, että lt3 ja lt4 pitävät hallussaan käytännössä apumoderaattoreiden oikeuksia. Luottotaso 3 kykenee siirtämään viestin kategoriasta toiseen ja muistaakseni nimeämään sen uudelleen ja antamaan sille tägejä. Luottotaso 4 kykenee jakamaan ketjun uudeksi ketjuksi, jos oikein muistan. Eli käytännössä lt3 on nuorempi apumoderaattori ja lt4 on vanhempi apumoderaattori.

Moderaattoriuden uudelleenjärjestelyt. LT3 äänestävät tästedes keskuudestaan sopivan määrän (ehkäpä 4-5) henkilöitä LT4:lle, eli valitsevat vanhemmat apumoderaattorit keskuudestaan. Tämä tarkoittaa sitä, että pudotan kohta kaikki @luottamustaso_4:n tyypit alaspäin ja avaan äänestysketjun. Sidon itseni äänestystulokseen. Sanktiovalta pysyy kuitenkin varsinaisilla moderaattoreilla, jotka minä valitsen edelleen itsevaltaisesti - mutta toki kuunnellen kirjoittajakunnan mielipidettä. Ideana on se, että kirjoittajakunta keskenään (t.s. apumodet) pitää huolta siitä, että keskustelut pysyvät mielekkäinä, ja moderaattorit puuttuvat lähinnä sellaisiin tilanteisiin, joissa pitää sanktioida. On aivan järjetöntä, että minä ylläpitäjänä ja moderaattorit käyttävät vähäistä aikaansa sellaisten keskustelujen moderointiin, joihin eivät välttämättä itse edes osallistu.


Muutosten tarkoitus:

 • lisätä uskonnollisen, hengellisen ja teologisen keskustelun määrää foorumilla (a) tekemällä se perusnäkymässä näkyvämmäksi ja (b) lopettamalla kriittinen keskustelu, joka näyttää jäävän muutamien keskustelijoiden väännöksi, jonka salliminen on aiheuttanut närää kirjoittajakunnassa
 • lisätä kirjoittajakunnan valtaa keskusteluun, mikä tarkoittaa sitä, että foorumi on vähemmän ylläpitäjän ja enemmän kirjoittajakunnan näköinen

#2

Pitäisikö tehdä vielä uusia alueita? Mietin tällä hetkellä sellaista aluetta kuin Raamattu.

 • Joo, Raamattu-alue on hyvä idea
 • Ei tarvita.

0 äänestäjää


#3

Uskonnolliset ryhmät. Mietin, että kullekin kirkkokunnalle voisi tehdä oman ryhmän, niin että näiden kirkkokuntien jäsenet voisivat keskustella keskenään. Kirkkokuntien omat alueet olisivat Kirkko-alueen ala-alueita, ja ne olisivat kaikille näkyviä, mutta vain ko. kirkkokunnan jäsenten kirjoitettavia ja vastattavia. Mitä mieltä tästä?

 • Kyllä kirkkokuntaryhmille ja -alueille!
 • Ei tarvita, rajoittaa turhaan keskustelua.

0 äänestäjää


#4

Tarvitaan myös vapaasti kirjoitettava alue apologialle. Vai muuttuuko oppialue niin, että myös kriittinen näkökulma on sallittu.


#5

Millä perusteella moderaattorit arvaavat mistä aiheesta halutaan “väitellä” ja millä perusteella väittelijät valitaan? Tuleeko tästä jatkossa vain ammattiteologien ja/tai “ammattiväittelijöiden” foorumi.


#6

Onko Apologia-alueelle (t.s. ateismin & muiden uskontojen ja kristinuskon väliselle keskustelulle) tällä hetkellä tarvetta?

 • Kyllä.
 • Ei.

0 äänestäjää


#7

Varmaan voidaan avata jokin ketju ehdotuksille aiheesta.


#8

#9

Kuuden äänestäjän perusteella jo näytti siltä, että Raamattu-alue olisi hyvä idea, joten loin sen.


#10

Pyydän kaikkia @luottamustaso_3 tyyppejä, jotka pystytte kategorioita muuttamaan, käyttämään hetken ajastanne ja järjestelemään Oppi, Moraali ja Rukous alueilla olevia viestejä uudelleen uusiin alueisiin, jos teitä vain kiinnostaa ja jaksatte.


#11

Yritin siirtää joitakin asiallisia kriittisen alueen ketjuja uuden luokittelun mukaiseen osastoon, mutta ei onnistu nykyisellä luottamustasollani.
Kriittisellä alueella on toki ketjuja, joita ei kannata siirtää julkiselle puolelle, mutta toisaalta foorumiuudistuksen tarkoitus ei liene tappaa apologista keskustelua.

Pyytäisin harkitsemaan ainakin seuraavia aiheita:
https://uskojarukous.fi/t/mita-on-jumalan-kaikkivaltius/1754/81?source_topic_id=1848
https://uskojarukous.fi/t/tappaako-taydellisyyden-tavoittelu-ilon-onnistumisesta/1817?source_topic_id=1848


https://uskojarukous.fi/t/ihmisen-vapaa-tahto-ja-luotu-todellisuus/780?source_topic_id=1848
https://uskojarukous.fi/t/kortit-ja-korttikapinalliset/1700/85?source_topic_id=1848


#12

Kyllä sulla pitäisi olla kyky vaihtaa niiden kategoriaa. Se tapahtuu ylhäältä ketjun nimen yhteydessä olevalla napilla.


#13

Itsekin mietin noita tekstejä mutta eihän niille oikein ole paikkaa koska nimenomaan ovat kriittisiä.

Mutta koko ketjun saa vaihdettua kun painaa ketjun otsikkoa. Silloin aukeaa muutoskynä. Sitä klikkaamalla aukeaa vaihtoehdot minne haluat ketjun siirtää tai sitä muokata. Siirtelin itse useita ei-kriittisiä-kyllä-kristillisiä -ketjuja uusille urille aamupäivällä.


#14

Kyseinen painike (kynänkuva) puuttuu alueen ketjujen otsikkojen perästä. Muilla alueilla se näkyy.


#15

Vaikka klikkaat otsikkoa niin puuttuu edelleen. Niinkö? Minulla kyllä tulee silloin näkyviin mutta en noihin koske ennenkuin selviää sopivatko nykyiseen keskusteluun. Jos ne avaa niin silloinhan kriittinen keskustelu taas jatkuisi niissä.
Ainakin jatkokeskustelua tulisi silloin niissä jokaisessa ohjeistaa jos sitä ei haluta entisen kaltaisena. Toki ne ovat juuri niitä joiden vuoksi itse täällä kirjoittelen.


#16

Nykyisellä luottamustasolani kynänkuva näkyy muiden alueiden ketjuissa, jopa lukituissa ketjuissa. Kriittisellä alueellakin näkyi ennen koko alueen sulkemista.


#17

Näyttää todellakin puuttuvan muokkausmahdollisuus luottamustasolla 3. Johtunee siitä, että niitä on muokattu ensin moderaattoreiden toimesta. Normaalistahan tämä taso riittää alueiden siirtoihin ja otsikoinnin muuttamisiin.


#18

Aiempi muokkaus ei ilmeisestikään vaikuta asiaan, sillä otsikon muokkaus ja alueen vaihto oikeus on myös suljettuihin ketjuihin ja esimerkiksi tähän ketjuun, joka on kiinnitetty.


#20

Joo, kriittiseen alueeseen ei voi nyt tehdä muutoksia.


#21

Ei nyt ylipäätään tainnut olla tarkoituksena jatkaa kriittisen keskustelualueen keskusteluja muilla keskustelualueilla…?