Kysymys on väärin aseteltu. Ei voi sanoa “missä”, jos ei sitä ollut. Siis, sitä vaan ei ollut olemassa.
Minä muistan joskus tosi kauan sitten jossain kirjassa nähneeni graafin, joka kertoi tästä asiasta. En kyllä muista oliko se kirja helluntailaisten tekemä, oliko se Mellerin tehtaalta, vai jostain ihan muualta. Saattoi olla myös englannin kielinen.
“Hengellisyyden määrä maailmassa”-käyrä on siis U:n muotoinen. Joskus vuonna 30, siis sen jälkeen kun seurakunta alkoi, se oli maksimissaan. Sitten pikku hiljaa käyrä laski, ja oli varmaan nollassa siinä vaiheessa kun paavit alkoivat vaikuttaa. Sitten jossain vaiheessa USA:n tapahtumien myötä hengellisyys alkoi lisääntyä, käyrä siis alkoi nousta. Herätysten myötä päästiin taas samalle tasolle kuin alkuseurakunnan aikana.
Tapa nähdä kirkkohistoria on siis aivan erilainen kuin mitä teologisessa tiedekunnassa opetetaan. Minähän muuten olen myös kauan sitten lukenut kirkkohistoriat ykkösen ja kakkosen, joten tiedän myös ainakin pintapuolisesti miten kirkkohistoria nähdään useimmissa teologisissa instituutioissa.
Lukija huomatkoon, että sitten esim Francis Schaeffer on laajentanut tätä ajettelua koskemaan uskonpuhdistusta. Francis Schaeffer kaiketi ajattelisi että uusi kevät alkoi siitä kun Calvin, Luther ja muut alkoivat vaikuttaa. Mutta näkisin kyllä myös Schaefferin jutuissa saman peruskaavan.