Helsingin evl. hiippakunnan piispanvaali 2017

Suomen evankelis-luterilaisen kirkonHelsingin hiippakunnan piispa Irja Askola ilmoitti keskiviikkona 21.12.2016 jäävänsä eläkkeelle vuoden 2017 marraskuusta. Ennakkotietojen mukaan piispanvaali uuden piispan valitsemiseksi käydään elo-syyskuussa 2017. Ehdokasasettelu piispanvaaliin ei ole vielä virallisesti alkanut, mutta joitakin nimiä on jo noussut esiin.

Kenestä siis uusi piispa Helsingin hiippakunnalle?

1 tykkäys

Jos sana on vapaa niin avaan sen ehdottamall TT Kari Latvusta tai hiippakuntadekaani Reijo Liimataista. Molemmilla kokemuksta pääkaupunkiseudusta, jälkimmäisellä hiippakuntatason työskentelystä.

Irjalta oiva ajoitus. Hän ei enää joudu käsittelemään 1.3.2017 tapahtuvia homovihkimisiä, vaan hän voi jättää ne asiat puitavaksi seuraajalleen ja eläköityneenä julkisuuden henkilönä ja YLE:n suosikkina antaa julkisesti täyden tuen kirkossa tapahtuville homovihkimisille.

5 tykkäystä

Teemu Laajasalo.
Matti Poutiainen.
Kirsi Stjerna.

1 tykkäys

Laajasalo ei tosiaan ole hulluimmasta päästä liberaalina.

Päästi Kallion kirkkoonsa Raamattuopiston porukatkin, (sellaiset hirveät konservatiivit.!) Ainakin Viisikielisen julkkarit olivat siellä, olikohan joku Hengellisten Syventymispäivien tilaisuuskin? Muistan, että porukkaa oli niin paljon, että piti useaan otteeseen pyytää jengiä tiivistämään kirkonpenkeillä, että mahtuisivat kaikki sisään.

Onhan se kauheaa, kun kirkkoherra saa kirkkonsa pullistelemaan ihmisistä, ja vielä sellaisista uskovista!

1 tykkäys

Eikös Laajasalo ollut kirkkoherrana silloinkin, kun Kalliossa järjestettiin kauhea konsukokous - edeltävän foorumin kymmenvuotisjuhla?

1 tykkäys

Lisätty kirkkokuntamääre otsikkoon.

1 tykkäys

Hehkutan Laajasaloa. Kopioin toisesta ketjusta ennen tämän perustamista viestini sinne:

Jos on kuunnellut tämän viikon Ylen aamuhartauksia joita Laajasalo on pitänyt, itse kuulin kolme, niin avautuu hänestä hyvinkin syvällinen ja vakavasti otettava kristillinen puoli. Ja entuudestaan hän on ollut tuttu monipuolisen keskustelun herättäjänä ja erittäin suvaitsevana myös kirkon konservatiiveja ja naispappeuden vastustajia kohtaan.

Hän toimi ennen Kallion kirkkoherruuttaan mm. Agricolan yhteisön vanhakirkollisten messujen järjestäjänä, uskonnollisissa keskusteluohjelmissa toimittajana YLE Teemalla joskus 15 vuotta sitten ja nyt viime vuosien konservatiivikristittyjen Kirkkokansan Raamattupäivien mahdollistajana Kallion kirkossa.

Minusta Laajasalo edustaa piristävää uudistajaa ja sillanrakentajaa kirkossamme kooten edellisessä viestissä mainitun sateenvarjon, ja joskus ikävä kyllä myös sateenkaaren alle monenlaisia kristittyjä. Hänestä jos helsinkiläiset saisivat piispan niin moni ongelma varmaan ratkeaisi. Nythän hänet juuri valittiin koko seurakuntayhtymän johtoon.

http://www.valomerkki.fi/uutiset/teemu-laajasalo-valittiin-helsingin

1 tykkäys

Kiitos otsikon täsmennyksestä. Avaustekstistä asia toki ilmennee että kyse on Suomen evlut kirkon piispasta, mutta Helsingissä on toki kaksi muutakin piispanistuinta tai oikeastaan kolme, jos myös LHPK lasketaan. Suomen metodistien piispa on Tanskassa ja anglikaanien piispa lienee Gibralttarilla.

2 tykkäystä

Helsingin piispa on usein tullut yliopistosta. ´Se, että on kirkollista tai ei-kirkollista julkisuutta ei välttämättä ole se suurin meriitti.

Helsingin hiippakunnan piispoista Aarre Lauha, Aimo T. Nikolainen ja Eero Huovinen tulivat piispaksi Helsingin yliopiston professorin virasta.

Hiippakunnan ensimmäinen piispa Martti Simojoki siirtyi tehtävään Mikkelin piispan virasta ja siirtyi vielä Helsingistä Turkuun arkkipiispaksi. Ennen piispaksi tuloaan Simojoki oli sotilaspappi.Samuel Lehtonen valittiin piispaksi Tapiolan seurakunnan kirkkoherran paikalta ja nykyinen piispa, Irja Askola Espoon hiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntasihteerin tehtävästä.

Helsingin piispanvaalin ehdokasasettelua käydään todennäköisesti tilanteessa, jossa kirkolliskokous on juuri hylännyt aloitteen kirkkokäsikirjan muuttamisesta siten, että myös samaa sukupuolta olevien kihlaparien vihkiminen olisi kirkollisesti mahdollista tai vaihtoehtoisesti lähettänyt jonkun ympäripyöreän ponnen asian teologisesta tarkastelusta johonkin valiokuntaan.

Tämä tilanne hämmentää ehdokasasettelua, koska kyseisessä asiassa enemmistö/vähemmistö -asetelma on Helsingin hiippakunnassa päälaellaan verrattuna kirkkomme kaikkiin muihin hiippakuntiin, mutta kirkon yhtenäisyyden säilyttämisellä on kuitenkin laaja kannatus.

Mihin muuten Ruokanen katosi?

Tuskin on kiinnostunut häviämään toista kertaa. Ja onhan iältäänkin jo eläkeikää hipova. Turha minusta pelkän eläketittelin vuoksi kannattaa yrittää. Gustav Björkstrand oli sellaisesta yksi naurettavimmista esimerkeistä.

Kuten kirjoitin kadonneessa aloistuksessani tästä aiheesta, ei tarvitse omistaa kristallipalloa, jotta osaa ennustaa, minkä teeman ympärillä tanssitaan nämä vaalihipat. Veikkaan, että se ei tule olemaan ollenkaan kivaa.

3 tykkäystä

Miikka Ruokanen on vain noin puolivuotta hiippakunnan nykyistä piispaa Irja Askolaa nuorempi.

Ruokanen lähtisi jälleen mukaan kisaan, se olisi itseasiassa hänelle neljäs kerta.

Miikka Ruokanen oli ehdolla Mikkelin piispaksi vuonna 2008, mutta jäi vaalin ensimmäisellä kierroksella kolmanneksi. Toiselle kierrokselle pääsivät nykyinen piispa Seppo Häkkinen ja kenttäpiispa Hannu Niskanen. Neljäntenä vaalissa oli Helsingin hiippakunnan nykyinen piispa Irja Askola.
http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2008/10/01/Hannu%20Niskanen%20ja%20Seppo%20Häkkinen%20piispan%20vaalin%20toiselle%20kierrokselle/200825959413/4
Toisen kerran Ruokanen oli ehdolla piispaksi vuonna 2010 arkkipiispan vaalissa. Tuolloin nousu vaalin toiselle kierroksella, mutta hävisi vaalin Kari Mäkiselle 11 äänen erolla.

Kuopion piispanvallisssa Ruokanen sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä, mutta Jolkkonen voitti selvästi toisen kierroksen.

1 tykkäys

Nostetaanpa heti kissa pöydälle, että päästään sitten tärkeämpiin kysymyksiin: mikä on näiden herrojen kanta siihen,

a) ovatko homoseksuaaliset suhteet syntiä,
b) pitäisikö kirkossa kirkollisesti siunata homoseksuaalisia parisuhteita,
c) Canada,
d) tulisiko kirkon tunnustaa homoseksuaalien yhteiskunnalliset avioliitot avioliitoiksi kristillisessäkin mielessä ja
e) pitäisikö kirkossa ryhtyä kirkollisesti vihkimään homopareja avioliittoon?

Arvelisin että Laajasalo on hallitun muutoksen kannattaja ja Poutiainen lähempänä perinteistä kantaa. Arvelisin ettei kumpikaan olisi valmis poikkeamaan piispojen keskinäisestä konseksuksesta.

Ja piispojen konseksus kysymysten a-e suhteen on mikä?

Kirkkomme pappi ei voi vihkiä taikka siunata samaa sukupuolta olevien välistä avioliittoa, ellei kirkolliskokous erikseen määräenemmistöllä toisin päätä.