Helsingin evl. hiippakunnan piispanvaali 2017

Hiippakunnan oma vaalisivu
http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/piispan_vaali/

Piispanvaaliin on tulossa myös kolmas ehdokas

https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/apulaispaasihteeri-kaisamari-hintikka-harkitsee-helsingin-piispanvaaliin-lahtemista/

1 tykkäys

Nyt esille tulleista piispaehdokkaista kannatan Teemu Laajasaloa, vaikkakin pienin varauksin.

Koska pakolaiset ja osattomat liikehtivät nyt enemmän kuin aikoihin, niin tarvitaan piispaa jolla käytännön kykyä ja taito tehdä nopeasti ratkaisuja. Teemu Laajasalo on sellainen.

Pikkuisen joskus vähän närkästyin kun hän höpötti joutavia jossain television viihdeohjelmassa - olkoonkin, ne sketsit olivat toisten käsikirjoittamia. Mutta kaikkeen ei ole pakko suostua.

Jotenkin myös Laajasalosta tulee mieleen kyläkauppias, joka on aina sitä puoluetta, mitä kulloinenkin asiakas.

Mutta kumminkin, kuitenkin: Olkoon Laajasalo. Näistä nyt esillä olleista.

2 tykkäystä

Onko jollakulla tarkempaa tietoa apulaispääsihteeri Kaisamari Hintikkan teologisesta linjasta?

5 viestiä siirrettiin uuteen ketjuun: Naispiispan vihkimys naispappeuden vastustajan näkökulmasta

Kaivoin netistä Kaisamari Hintikkaan liittyvää.

http://www.ekumenia.fi/etusivu/ajankohtaista_-_aktuellt/usko_ja_teot__ekumeeninen_nakokulma_reformaation_merkkivuoteen/tt_kaisamari_hintikka_yksin_armosta_reformaation_teologiset_kysymykset_ekumeeninen_dialogi_ja_globaali_konteksti_kooste_alustuksesta/

Laajasalon juna meni jo mitä tulee konservatiiveihin. En usko kovin paljon pisteitä tulevan viimeisimmästä episodista, jossa Kirkkokansan raamattupäivät piti siirtää parin viikon varoitusajalla Kallion kirkosta Finlandia-taloon, kun Räsästen avioliittonäkemykset olivat liikaa Teemulle. On hän tietysti parempi kuin nuo pari naisehdokasta, mutta oikeaa ehdokasta vielä voisi etsiä.

1 tykkäys

Saamieni tietojen mukaan Kirkkokansan raamattupäivien siirtyminen ei ollut Teemusta kiinni vaan enemmänkin taustajoukosta. Teemu Laajasalo itse on mukana tapahtumassa myös Finlandiatalolla.

Tiedän kyllä että seurakunnassa vastustetaan js että tulee F-taloon, mutta ei kelpaa minulle puolustukseksi.

Ei reilusti konservatiivinen tulisi kuitenkaan valituksi Helsingin piispaksi. Siksi konsut tukevat varmaan Laajasaloa kaikesta huolimatta.
En tiedä miksi Kotimaa muka kaipailee konservatiivista ehdokasta vaaliin, kun se on itse uudistajien puolella oleva media. Varmaan jotain medianäkyvyyttä hakevat. Että saadaan joku kohde jonka vanhanaikaisuutta päivitellä, mutta joka ei kuitenkaan uhkaa omia suosikkeja. Veikkaan että Kotimaa ja muu kirkollinen media tulee tukemaan Hallamaata, ja osa papistosta taas haluaisi Laajasalon koska hänellä on seurakuntakokemusta.

1 tykkäys

Teemu kertoi asiasta Finlandia talolla.

Teemu Laajasalo pyysi puheenvuoronsa alkuun aikaa synnintunnustukseen. Hän halusi selventää, miksi Kirkkokansan Raamattupäivää vietetään tällä kertaa Finlandia-talossa Kallion kirkon sijaan: ”Oli aika raskas askel, kun tulin. Toisaalta on hienoa olla Finlandia-talossa Suomen juhlavuonna, mutta onhan tämä surkea juttu. Syy, minkä takia olemme täällä, on se, että avioliittokysymys on ollut Kallion seurakunnassa erityisen herkkä.” Laajasalo totesi, että objektiivisesti katsottuna tapahtuman siirtäminen oli oikea arvio, jotta hyvä ja tärkeä yhteistyö voisi jatkua.

Miksi Teemu Laajasalo tulee pyytelemään anteeksi Finlandiatalolle? Hänen olisi pitänyt Kirkon ja Kristuksen viranhaltijana puolustaa kirkkokansaa ja heidän oikeuttaan kokoontua kirkossa. Nyt hän tulee tyynnyttelemään ja silittelemään ihmisten päitä. Eikö tämä ole suuren luokan höynäytys? Yocha puolusteli aikoinaan kiivaasti piispojen ja herätysliikejohtajien ”yhteistä tahdonilmaisua”. Missä tämä “tahdonilmaisu” näkyy nyt käytännön tasolla? Tällaiset tapahtumat vain osoittavat, että tuonkaltaiset ”tahdonilmaisut” ilman mitään oikeita sitoumuksia ovat täysin tyhjiä. Niillä vain rauhoitellaan herätyskristittyjä ja sidotaan järjestöt tiiviimmin kirkon hallintoon sekä vaimennetaan kaikki kritiikki.

"Piispat ja herätysliikkeiden järjestöt julkistivat yhteistyötahtonsa
Uutinen julkaistu 4.3.2009 Klo 13:33
Uutisen julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Luterilaisen kirkon piispat ja vanhalla virkakannalla olevat herätysliikejärjestöjen edustajat ovat ilmaisseet yhteisen käsityksensä siitä, miten herätysliikejärjestöt voivat entistä paremmin tukea paikallisseurakuntien työtä ihmisten sitouttamiseksi evankeliumiin ja kirkkoon.

Epävirallisten keskustelujen sarja piispojen ja herätysliikejärjestöjen kesken alkoi vuonna 1999 neljäntoista järjestöjohtajan aloitteesta ja arkkipiispa Jukka Paarman kutsusta. Vuosien varrella keskusteluihin on osallistunut useita piispoja ja useiden järjestöjen edustajia.

Piispat ja herätysliikejärjestöjen edustajat julkistivat 4. 3.2009 yhteisen tahdonilmaisunsa seurakuntien ja herätysliikejärjestöjen yhteyksistä ja yhteistyöstä. Tahdonilmaisu:

1. Haluamme edistää sitä, että herätysliikkeet ja niiden muodostamat yhteisöt ovat entistä selvemmin osa kirkon ja seurakuntien toimintaa. Siten ne tuovat oman panoksensa seurakuntaelämän uudistamiseen.

2. Tunnustamme sen, että kirkossamme on jäseniä, jotka eivät vakaumuksensa vuoksi pidä oikeana kirkon hyväksymää päätöstä avata pappisvirka naisille, ja toivomme, että hekin voivat edelleen kokea kirkon omakseen.

3. Haluamme yhdessä toimia sen puolesta, ettei ketään kirkossa syrjitä hänen sukupuolensa, vakaumuksensa tai virkanäkemyksensä tähden.

**4. Pidämme tärkeänä, että herätysliikejärjestöjen toiminta muodostaa paikallisseurakuntien sisällä sellaista yhteisöllisyyttä, joka vahvistaa kaikkien seurakuntalaisten sitoutumista Kristukseen ja kirkkoon.**

5. Kun herätysliikejärjestöt ovat yhteistyössä paikallisseurakuntien kanssa, ne toimivat kirkkomme vuonna 1986 tekemän virkaratkaisun ja paikallisseurakuntien käytäntöjen mukaisesti.

Seurakunta voi tehdä yhteistyötä herätysliikkeen kanssa ja antaa tiloja herätysliikkeen kirkkopyhiä ja muita tilaisuuksia varten.

__7. Vetoamme kaikkiin seurakuntalaisiin, että erilaisista näkemyksistä huolimatta pysymme ja toimimme yhdessä ja samassa kirkossa.**

Tahdonilmaisun ovat piispojen edustajien kanssa muotoilleet toiminnanjohtaja Timo Junkkaala Suomen Raamattuopiston Säätiöstä, pääsihteeri Jussi Miettinen Suomen Evankelisluterilaisesta Opiskelija- ja Koululaislähetyksestä, lähetysjohtaja Pekka Mäkipää Evankelis-luterilaisesta Lähetysyhdistys Kylväjästä, toiminnanjohtaja Lasse Nikkarikoski Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä, pääsihteeri Henrik Perret Suomen teologisesta instituutista ja lähetysjohtaja Timo Rämä Suomen Evankelisluterilaisesta Kansanlähetyksestä.

Arkkipiispa Jukka Paarman lisäksi työskentelyyn osallistuivat piispat Eero Huovinen, Samuel Salmi, Simo Peura ja Matti Repo. Muut piispat ovat ilmaisseet yhtyvänsä tahdonilmaisuun.

Arkkipiispa Jukka Paarma kiittää herätysliikejärjestöjä keskustelualoitteesta ja keskusteluihin osallistuneiden järjestöjen edustajia. Hän korostaa tämän yhteydenpidon merkitystä kirkon yhtenäisyydelle. Arkkipiispa Paarma pitää yhteistä kannanilmaisua hyvänä perustana keskinäiselle kunnioitukselle, kuuntelemiselle, keskustelulle ja yhteistyölle.

TAUSTAA: Keskustelualoitteen vuonna 1999 tekivät järjestöjohtajat Esikoislestadiolaisista, Evankelis-luterilaisesta Lähetysyhdistys Kylväjästä, Lähetysyhdistys Rauhan Sanasta, Länsi-Suomen Rukoilevaisten Yhdistyksestä, Paavalin synodista, Parikanniemisäätiöstä, Sanansaattajista, Suomen Luterilaisesta Evankeliumiyhdistyksestä, Suomen Evankelisluterilaisesta Kansanlähetyksestä, Suomen Evankelis-luterilaisesta Opiskelija- ja Koululaislähetyksestä, Suomen Raamattuopiston Säätiöstä, Suomen teologisesta instituutista, Svenska Lutherska Evangeliföreningenistä ja Todistajaseurasta."
http://uskojaelama.net/arkisto/index.php?PHPSESSID=ggahop6b0fb53iepd03gfg40l0&topic=3133.0

Mitä mieltä olet Yocha?

3 tykkäystä

Teemu Laajasalo selosti varsin selkeästi mistä oli kyse.

Niin minunkin mielestä: Herätysliikkeet eivät ole enää tervetulleita Kallion kirkkoon, mikäli sateenkaariväki ei sitä halua. Kirkon virallista avioliittokäsitystä ei saa ainakaan Kallion kirkossa jatkossa julkisesti esittää.

2 tykkäystä

Olitko paikalla, vai mistä tiedät mitä Teemu tarkkaan ottaen sanoi?

Vaikka julkisuudessa on ollut esillä kolme suostumuksensa antanutta ehdokasta piispaksi, virallisesti ehdokkaita on tällä hetkellä vain kaksi.

Helsingin Kallion seurakunnan kirkkoherra, KT, TM Teemu Laajasalon valitsijayhdistys jätti vaaliasiakirjat tuomiokapituliin 15.3.2017, eli heti ensimmäisenä päivänä kun se ole mahdollista.

Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori, TT, Jaana Hallamaan valitsijayhdistys jätti vaaliasiakirjat tuomiokapituliin runsas viikko myöhemmin eli 24.3.2017.

Luterilaisen maailmanliiton kakkosjohtaja ja apulaispääsihteeri, Teologian ja julkisen todistuksen osastoa johtava teologian tohtori Kaisamari Hintikka on julkisesti lupautunut piispaehokkaaksi, mutta virallisesti hän ei sitä vielä ole. Ehdokasasettelu päättyy 15.5.2017, eli aikaa toki on vielä jäljellä runsas kuukausi,

http://www.helsinginhiippakunta.evl.fi/piispan_vaali/

1 tykkäys

No nyt ehdokkaita on virallisestikin kolme: https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kolmas-virallinen-ehdokas-helsingin-piispanvaaliin/

Teemu Laajasalon puheita on julkaistu Facebookissa

https://www.facebook.com/teemupiispaksi/?hc_ref=NEWSFEED