Identiteettipoliittiset liikkeet, dekolonialismi ja kristinusko

Pelottavaa kun historia halutaan pyyhkiä pois. Aina kohkataan natsien kirjarovioista mutta tätä ei pidetä minään…

1 tykkäys

Historia opitaan kirjoista ja kouluissa. Patsailla tahdotaan glorifioida henkil√∂it√§ ja ideologioita. T√§m√§ ei siis viel√§ tarkoita sit√§, ett√§ kyseinen patsas kuuluisi poistaa. Tarkoittaa vain sit√§, ett√§ puhe ‚Äúhistorian pois pyyhkimisest√§‚ÄĚ on huuhaata, ja sill√§ on puolusteltu muun muassa jenkkien konfederaattipatsaiden s√§ilytt√§mist√§.

1 tykkäys

Jep, historiaa opitaan myös kirjoista ja kouluissa. Se, mitä näemme ympärillämme, on kuitenkin erittäin merkittävää. Minulle esimerkiksi kotikaupunkini rakennukset muistuttavat jatkuvasti historiasta (vaikka en tietenkään aina ne nähdessäni mieti historiallisia asioita). Jos vain ja ainoastaan luemme koulussa asiasta X, niin luultavasti unohdamme sen melko pian. Jos X taas näkyy jollakin lailla ympäristössämme tai edes jollain lomamatkalla tms., niin on paljon todennäköisempää, että oppi pysyy mielessä.

Lisäksi muistomerkki kertoo sitä, mitä katsoja ajattelee sen kertovan. Uljaaksi ja ihailtavaksi tarkoitettu monumentti voi jo vuosikymmenen kuluttua muistuttaa ohikulkijoita asioista, joita he eivät missään tapauksessa kaipaa takaisin. Tai jokin vanhempi teos voi kertoa meille varsin neutraalisti syntymäaikansa käsityksistä, ilman, että me teoksen nähdessämme yhtyisimme noihin käsityksiin. On siis turhan yksinkertaistavaa puhua vain glorifioinnista.

2 tykkäystä

Kaipa tässä kohta Rio de Janeiron Jeesus-patsaskin pitää kaataa, kun se on kolonialistien tuoman uskonnon symbooli.

Pääsevät sitten sulkakäärmettään palvomaan, vai mikä se oli.

1 tykkäys

Totta. Natsien ja stalinistienkin kyh√§√§m√§t patsaat oli v√§√§rin poistaa, samoin Saddam Husseinin. Niiden pit√§√§ antaa olla julkisella paikalla niin sanotusti ‚Äúopettamassa historiaa‚ÄĚ. V√§√§rin oli my√∂s se, kun Virossa p√§√§tettiin neuvostomonumenttien siirt√§misest√§. Ihme politisointia semmoinen. Ei politisointi kuulu yhteiskuntaan.

Sarkasmi on taitolaji. Ei niin, että sarkastisten kommenttien kehittely vaatisi taitoa, mutta niiden käyttäminen sopivassa määrin vaatii. Useimmiten taidokkainta käyttöä on se, että osaa olla käyttämättä.

Uskon, että osaat sanoa asiasi myös jotenkin niin, että tulos muistuttaa keskusteluyritystä.

1 tykkäys