Ihmisen pahuus

En usko nykyään oikeastaan mihinkään mitä sanotaan. Näen, että ihmiset ovat pääosin pahan vallassa. Tässä siis puhun maailmasta, ja toki uskovistakin siltä suurelta osin, kuin mitä he eksytykset uskovat.

Pään sisäinen tieto on vallalla kaikessa. Siinä totuus on varmoista varmin asia, ja että itsellä se on. Kun oikeassa tiedossa sen syventyessä syventyy myös kysymysten luonne, ja niiden määrä räjähtää. Maailma onkin totuuden sijaan monimutkainen mysteeri.

Itselleni ihmisen pahuus konkretisoituu siinä, että aina kun yritän parantaa elämääni tekemällä oikein muodostavat ihmiset vastavoiman. Ettei vaan pääse käymään niin, että ihminen onnistuisi tekemään niin kuin oikein olisi. No ajassamme eiväthän pääosin ihmiset edes esitä muuta olevansa, kuin rajuja kapinallisia Jumalaa vastaan. No sen osin, kuin osaan kääntyä Jeesuksen puoleen menen kohti totuutta siitä huolimatta mitä muut ovat. Reagoivat sitten siihen miten reagoivat.

Saarn.3:
18 Minä sanoin sydämessäni: Ihmislasten tähden se niin on, jotta Jumala heitä koettelisi ja he tulisivat näkemään, että he omassa olossaan ovat eläimiä.
19 Sillä ihmislasten käy niinkuin eläintenkin; sama on kumpienkin kohtalo. Niinkuin toiset kuolevat, niin toisetkin kuolevat; yhtäläinen henki on kaikilla. Ihmisillä ei ole mitään etua eläinten edellä, sillä kaikki on turhuutta.
20 Kaikki menee samaan paikkaan. Kaikki on tomusta tullut, ja kaikki palajaa tomuun.
21 Kuka tietää ihmisen hengestä, kohoaako se ylös, ja eläimen hengestä, vajoaako se alas maahan?

Jumala loi ihmisen ja eläimet. Siihen asti me olimme eläinten kaltaisia, luotuja. Ihminen koostui kaikesta siitä mitä maa eli tomu oli. Tässä vaiheessa ihmisessä oli ihmisen henki niinkuin eläimellä oli eläimen henki, eli elämä mikä selviytyy maan päällä ja loppuu kun se poistuu elämästä. On oppi ja opetusta, että jotain ihmisestä perisi ikuisuuden. Se teoria kuitenkin perustuu viisaisiin kysymyksiin!
Inhimillistä viisautta edustaa kysymykset, jotka johdattavat keskusteluun. Tässä keskustelussa filosofis- psykologis- teologisilla määritelmillä, sanonnoilla tuodaan ikäänkuin käsitystä siitä mitä tämän tuojakaan ei käsitä, eli ei tiedä. Kunhan kyselee!

Salomon näki ja oli kokenut kaiken turhuudeksi sen rinnalla, mitä Jumala oli hänelle todella antanut ja mikä oli näkymätöntä.

Samoin Paavali todisti siitä mikä on ikuista, mutta näkymätöntä. Hänet naurettiin Areiopagilta ulos, jossa vain muutama viisas tuli uskoon. Loppujen areiopoagilaisten työ jatkui tähän päivään asti ja uskoontulevien suhteellinen määrä on säilynyt.

Vihdoinkin koen, että itselleni alkaa avautumaan se, mikä on vaientanut minut, ja estänyt myös elämästä itselleni hyvää elämää. Eli eri muotoiset kultit.

Kuuntelin yliopistojuttua datapohjaisesta päätöksenteosta. Tämä siis esimerkkinä. Koko ajan mieleen nousi se, että hetkinen mitäs tässä oikeastaan yritetään tehdä pääni menoksi. Tämä siis koska tunnen erittäinkin hyvin algoritmipuolen noista. Ja tuolta pohjalta pystyn siis erottamaan väitelauseet, jotka perustuvat aidosti faktoihin eri tyyppisistä poliittisista kannanotoista. Sitten oivalsin. Kyseessähän on kultti, jonka jäsenet piilottavat omat poliittiset äärinäkemyksensä yhtälöiden sekaan, ja luottavat ja uskovat, ettei niitä sieltä muut näe. Ja tuo tietysti pitää paikkaansakin hyvin monien osalta, koska vaatii jo melkoista osaamisen tasoa pystyä luottamuksessa sanomaan, että koska tunnen algoritmin x on tuo puhe propagandaa.

Näin siis eri tyyppiset yliopistoista erityisesti sikiävät kultit ovat aikakautemme keskiössä. Kun aiempi, ja se perinteinen yliopiston perusajatus on ollut ajattelun vapaus, ja se että oppilaille ei se mitä opetetaan ole erityisen tärkeää, vaan tärkeätä olisi se, että oppilas oppisi ajattelemaan.

Hyvin selkeästi tämä on Jumalasta luopumisen aiheuttamaa kulttuurista rappiota.

Ymmärrän myös aika selkeästi, että koska en kuulu esimerkiksi datatieteilijöiden kulttiin, niin luonnollisesti he välttelevät minua. Joka selittää ammatillisesti asioita. Eli jos yritän tehdä kultin sijaan asioita totuudellisesti seuraa siitä kultin jäsenten mielipaha ja syrjintä. Mikään ei satuta kultissa olevia, kuten joku joka toimii sen sanoman vastaisesti ja vie pohjaa annetulta maailmankuvalta.

Itselleni tiede ja taide ovat aina olleet hienoja lahjoja. Joista saa monenmoista nautintoa tekijänä ja kokijana. Mutta tuohan pätee vain vapaudesta käsin tapahtuvaan tekemiseen. Ja on puhtaimmillaan tiedostettua, tai tiedostamatontakin Jumalan ylistystä.

Yleisesti kannattaisi ehkä tieteet ja taiteet jättää muille siksi aikaa, kun on paha olla. Ei sellaisesta mitään hyvää seuraa kenellekään. Kyllä riittää tiedemiehiä maailmassa riittämiin, vaikka kriteereiksi laitettaisiin, että pitää nauttia tekemisestään.

1 tykkäys

Todentotta, ihmisen pahuus on hämmentävää -vähintäänkin.

Tarkastelkaamme tätä kuitenkin kristillisesti tarkemmin Pyhien Kirjoitusten ja Kirkon opetuksen valaisemina tänään yleisellä tasolla.

Maailma tai ainakin tämä foorumin kristillinen “todellisuus” on Lännen. Muu maailma ja kristillisen sellainen on liian usein pelkkä sivujuonne. Me olemme ikäänkuin keskus, napa.

Tämä Länsi on tietysti Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten ja ystävien länsi. Ei suinkaan koko maailma, jollaisena me tai tämä 'Länsi" toisinaan ylpeästi itsensä esittää. Tälle saattaa löytyy kristilliset perusteet, mutta minulla ei ole niitä tarjota.

Kyse oli ihmisen pahuudesta. Tässä on jotain poeettisen raamatullista, joka vaatii mielestäni tarkennusta.

Itse ymmärrän “ihmisen” tässä kristittynä, joka ei noudata kutsumustaan. Ole uskollinen Kirkkonsa kasteen ja mirhanvoitelun sakramenttilleen ja Kristukselle.

Toki, jokainen ihminen on Jumalan kuvaksi luotu, ainutlaatuinen olento ilman edellämainittua, mutta kristitty hän ei ole.

Siihen pahuuteen takaisin. Länsi ja sen kirkot ovat syystä järkyttyneet kun eräs ei-länsimaa, jopa kristityksi mielletty syyllistyy aluerikkomuksiin ja julmiin sotarikoksiin. Tähän reagoidaan täysin oikein asettamalla pakoteita. Asettumalla hätää kärsivän, uhrin puolelle ja sitä rataa. “Maailma” suorastaan järkyttyy - näin uutisoidaan.

Valitettavasti tämä Lännen “maailma” katoaa kuin tuhka tuuleen kun läntisen ihmisen tai kristityn maan hallinto tekee samaa kuin tuo ei-länsimaa. “Maailmamme” ei kauhistu. Ei pakotteita. Tätä on myös pahuus, niin ihmisen kuin länsimaisen kristityn, joka tämän hyväksyy.

Sitten sanotaan -tietty oikein- että tuon aggressiivisen ja laittoman hyökkääjän takia ihmisyydestä häviää jotakin. Tämä on täysin oikein sekä inhimillisesti että kristillisesti.

Mutta kuinka arvokasta länsimaiselle ihmiselle tai kristitylle on ihminen, Jumalan kuva, joka pommitetaan, näännytetään nälkään ja kylmyyteen Lännen toimesta? Katoaako ihmisyydestä silloin jotain?

Ihan varpisti katoaa.

Tätä on myös pahuus ja sen normalisoituminen. Eräs kirkko idässä on alistunut vallanpitäjälleen, mutta niin ovat lähes kaikki täällä ihmisten tai kristittyjen “Lännessä”.

Kirkon kellot soi kun joku muu murhaa. Ei kun me, länsimaiset ihmiset, kristityt tai “maailma”. Silloin ollaan hiljaa. Tätä on pahuus. Ja me kristityt sen sallimme.

Kellot soitettiin Aleppolle ja Ukrainalle, mutta kirkon kellot eivät koskaan soineet Mosulille, Raqqalle ja Jemenille. Tätä on ihmisen ja näemmä kristityn pahuus.

1 tykkäys

Pohdintaa lisää.

Ihmisen pahuutta koskevia, siis länsimaisen, ole sitten sekulaari tai uskonnollinen, Lännen eli Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet ovat tehokkaampia kuin erään idän diktaattorin ohjusiskut jonkun maan infraan.

Syyria, Jemen ja Afganistan ovat ruuan ja energian puolesta huomattavasti huonommassa asemassa kun tuon idän miehen tykittämä maa. Näin ollut jo pitkään ja me täällä sallimme sen ihan ns. kristitytkin.

Täällä ei puhuta noista, joilla menee huonommin ihan siksi, että pitäisi katsoa peiliin. Yhtä autetaan kuten pitääkin, mutta nuo muut joutaa kärsimään ja kuolemaan.

Onko tämä pahuutta? Onko YLE, Hesari tms. tästä huolissaan. Nämä puljuthan ovat kuulemma ihmisen asialla, naisten ja lasten globaalisti.

Osoitin tämän aloittajalle. Toki, muutkin voivat osallistua.

Mitens ihmisen pahuuteen tulisi vastata? Erityisesti pahuuden passiiviseen muotoon? Mallia TV:ssä joku pauhaa pahuutta, ja ihmiset naivina jutut uskovat. Silmien ummistaminen, tai mukana leikkiminen ainakin on huono idea jo ihan oman mielenterveyden kannalta.

Onko vastauksia laaja kirjo riippuen siitä mitä tarkalleen tapahtuu, vai onko asia niin että on toimivat yleisohjeet kaikkiin tapauksiin yhtäläisesti?

No Jumalahan on siihen vastannut lähettämällä Poikansa syntiemme sovitukseksi. Henki välittää tämän Kristuksen sovitustyön uskolla omaksuttavaksi sanan ja Sakramenttien välityksellä, eikä muuta neuvoa olekaan. Emme voi esimerkiksi parantaa länsimaiseen ns. sivistykseen ja demokratiaan perustautuen meidän näkökulmastamme katsoen muka pahojen ihmisten pahuutta kuvittelemalla, että viemällä heille länsimaisen kulttuurin arvot he älyäisivät pahuutensa ja kääntäisivät kurssinsa. Raamatussa egyptin faarao joutui kovan kovien pakotteiden alaiseksi, mutta ei hän niistä parantunut pahuudestaan, vaan paheni entisestään. Vain Henki voi sen tehdä, ei mikään muu, sillä ihminen on pysyvästi paha, ellei Henki tule avuksi.

2 tykkäystä

Totta, eli uskovan tehtävänä olisi kertoa aina Jeesuksesta, kun törmää pahuuteen? Mallia onpas teidän dataideologianne täynnä kultin piirteitä, mutta Jeesus tuli vapauttamaan teidätkin ja sitten vielä loogisesti perustella päälle, kuinka asia omassa toki aina rajallisessa ja puutteellisessa ymmärryksessä, vaikkakin pyhä henki auttaa, näkyy selkeästi sellaisena, ettei kulttiin kuuluminen alkuunkaan kannata.

1 tykkäys

Ei tuota ole edes yritetty lukuisten Euroopan ulkopuolella sijaitsevien länsimielisten maiden tapauksissa. Sitäkin enemmän niiden maiden, jotka eivät ole “tarpeeksi” länsimielisiä. Tunnetuin katastrofaalisin seurauksin.

Miksi länsimaat tai Lännen kristityt eivät ole puuttuneet (Lännen ja) länsimielisten maiden aggressioihin, laittomiin alueliitoksiin, miehityksiin, demokratiavajeisiin, illiberalismeihin ja törkeisiin ihmisoikeusrikoksiin? Ei tämä ole suinkaan sattumaa tai vain inhimillinen erehdys. Olemme, me kristitytkin, olleet valitsemassa hiljaisuutta ja passiivisuutta. Moraalista suomettuneisuutta ja epäkristillisyyttä sanon minä.

Me kristityt täällä Lännessä voimme pitää esillä muidenkin kuin erään itäisen naapurimme sorron ja sodan uhrien puolesta. Pitää ääntä muidenkin pommituksissa, nälässä ja kylmyydessä kärsivien naisten ja lasten puolesta, vaatia pakotteita jne. heitä tuhoamaan pyrkiville. Vaatia muitakin laittomia alueliittäjiä vastuuseen rikoksistaan.

Tätä emme kuitenkaan juurikaan tee. Nyt joku saattaa sanoa, että nyt ei pysty, koska Venäjä. Höpöhöpö, tämä on ollut maailmamme tila jo ennen kuin Putin aloitti sotansa. Ihan tutkitusti.

Nyt näiden “länsimielisten” maiden, joukkoon voidaan liittää armenialaisten kristittyjen murhaamiseen omistautunut Azerbaidzhan, joka on EU:n von der Leyen mukaan “luotettava partneri”.

Diktaattori Aliev on jo yli viikon ajan blokannut Artshakin, armenialaisten Vuoristo-Karabaghin huoltoa. Alievin joukot myös hyökkäsivät Armeniaan pari kuukautta sitten ja miehittävät yhä osia Armeniasta -ja Länsi (ja kristityt) on hiljaa. Kirkon kellot ei soi. Alievien joukot ovat jääneet kiinni armenialaisten naissotilaitten raiskauksista ja teurastuksista. Lännessä taidettiin kuitenkin uutisoida kuinka Azerbaidzhanin sotilaat teloittivat seitsemän antautunutta armenialaista sotilasta ISIS -tyyliin.

Millään tällä ei ole kuitenkaan merkitystä meille Lännessä tai Lännen kristityille. Armenialaiset kristityt kuten kurdit voidaan nakata bussin alle, koska Azerbaidzhan tuottaa meille sitä “verivapaata” kaasua, Anatolian Putinin, Erdoganin Turkin kautta (joka on anneksoinut Pohjois-Kyproksen, miehittää isoja osia Syyriasta, kuskaa jihadisteja Libyaan, Azerbaidzhaniin…) EU:hun. Tästähän juuri von der Leyen eilen iloitsi.(1)

Uusottomaani Erdoganin sunnien ja äärinationalisti itä-turkkilaisten azerien sallitaan laajentaa elinpiiriään seuraamuksetta kristittyjenkin kustannuksella ja ilman sanktioita. Tästä on kyse ja sen salliminen on turvallisuuspoliittisesti -tätä voi kysyä vaikka Kreikalta ja Kyprokselta!- kuin kristillisesti silkkaa pahuutta.

Valitettavasti enemmistö Lännen kristityistä näyttää hyväksyvän tämän. Näyttää tähän pystyvän myös eräät tunnetut isän maalliset islam-kriittisetkin. Ihan pötköllään ollaan Muhammedin opin seuraajan suuntaan, koska nyt on kiirus NATO:oon, Puttea pakoon. Höpsistä, olemme rautaisesti NATO-rateilla. Ei mitään kumartelua Turkin tai sen vasallin Azerbaidzhanin suuntaan. Tähän ei täällä näytä olevan kuitenkaan rohkeutta ja selkärankaa -valitettavasti.

(1) Diktaattori Aliev teki juuri diilin Venäjän kanssa, ostaa sieltä kaasua alennuksella, jonka käyttää itse. Oman käyttökaasun lähettää sitten meille EU:hun. Kremlissä nauretaan. Tämän tietää rouva von der Leykin, mutta silti ollaan nyt vähemmän riippuvaisia Venäjän energiasta. Sanottakoon vielä, että tämä azerikaasu -kuten Venäjän kaasun ostaminen- on verikaasua. Armenialaisten verellä rikastettua.

120 000 artshakilaisella (kristityllä) ei ole mitään merkitystä meille, Lännelle, kristityille. He ovat liian kaukana meistä, liian tummia. Venäjän rauhanturvaajien tilalle ei ole tulossa yksikään länsimaa, koska suhteet Azerbaidzhaniin ja Turkkiin vaarantuisi. Armeniassa ei ole öljyä, kaasua tai muita luonnonrikkauksia. Azerbaidzhanissa on ja ne kulkevat Turkin kautta

Jos ja kun, nämä rauhanturvaajat lähtevät. Nuo armenialaiset kristityt teurastetaan toistamiseen ja loput ajetaan Armeniaan, jos se on edes jäljellä. Ja Länsi ei ja sen kristityt ei tee mitään. Yhtään mitään. Ja jotkut, ehkäpä kristitykin tulevat sanomaan, päitään nyökytelen, että ei voitu koska Venäjä tai tämä kaikki on Venäjän syytä. Israelkin saa ihan seuraamuksetta aseistaa diktaattori Alievia lennokeilla ja ohjuksilla ei seuraamuksia, kuten Iranille Venäjän tukemisesta samoin Ukrainaa vastaan. Pahuutta, silkkaa pahuutta ja me, kristityt vain selittelemme tätä ja tuota.

1 tykkäys

Putinin Venäjän pahuutta vastaan taisteleminen on mielestäni kristillistä, mutta jos oman maamme kansalaisia alkaa kuolemaan tämän takia, onko se perusteltua tai oikein? Onko tässä joku raja tai mitta?

Tulisiko länsimaiden ja Suomen laittaa itsensä peliin samalla tavalla kun joku Lännen ystävä toimii samoin kuin itäinen naapurimme?

Kärsimme tänään vilua ja nälkää, koska emme halua tukea erään itäisen diktaattorin valtapyrkimyksiä.

Olisimmeko me kristittyinä valmiita kärsimään lisää, jos sen katsoisimme sen rajoittavan jonkun toisen valtion päämiehen tai diktaattorin valtapyrkimyksiä eli vähentävän tai hidastavan sitä pahuutta?