Iisakinkirkko takaisin Venäjän ort. kirkolle

Venäjän ortodoksinen kirkko saa omansa takaisin. Tulipa tuolla Iisakinkirkossa kerran penskana käytyä, kun pytinki oli vielä ateismin museo. Foucault’n heiluri on tosin ainoa asia, mikä sieltä jäi mieleen.

1 tykkäys

Pisteet muuten YLElle. Harvoin näkee noin moniulotteista uutisointia Venäjästä.

1 tykkäys

Ketju suljettiin automaattisesti 13 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.

Venäjällä mielenosoitetaan luovutusta vastaan. Pyhä Venäjä, eiku.

Sepä veikeästi sanottu. Tarkoittaneekin jotakin…

1 tykkäys

Halvatun autocorrect.

2 tykkäystä

Taitaa nyt Pietarin kaupungilta jäädä suuret rahat saamatta. Museoon oli pääsymksu, mutta Venäjän ortodoksinen kirkko aikoo näyttää rakennusta ihan ilmaiseksi. Minä en muuten koskaan ole käynyt Iisakin kirkossa, vaikka olen käynyt useasti Pietarissa. Ei kiinnosta museoidut kirkot.

1 tykkäys

Eikö edes Hagia Sofia, jos joskus Konstantinopoliin eksyt?

Enpä muuten taida olla minäkään käynyt Iisakissa sisällä. Museoiduista kirkoista valitsisin siellä Spas-na-krovi -kirkon mennen tullen.

Kävin Verikirkossa eli Aleksanteri II:n murhapaikalle rakennetussa Kristuksen ylösnousemuksen kirkossa viimeksi Pietarissa käydessäni. Kirkko kuului alunperin Venäjän keisarilliselle perheelle ja myöhemmin valtiolle. Se ei siis ole Venäjän ortodoksiselta kirkolta ryövätty. Silti sielläkin toimitetaan liturgia Aleksanteri II:n kuolinpäivänä. Aivan pelkkä museo ei siis sekään kirkko ole.

1 tykkäys

Minä taisin käydä siellä liturgian aikaan kolmisen vuotta sitten, mikään vuosipäivä silloin ei kyllä tainnut olla. Opas kertoili, että oli ollut jotain puheita josko sielläkin alettaisiin toimittaa enemmän palveluksia, mutta miten lienee.

Kaunis kirkko.

Olikos juuri tuossa kirkossa kaunis kattomosaiikki kupolissa? Kristus Pantokrator?

Vai muistanko väärin.

Koko kirkko on lattiaa lukuunottamatta päällystetty mosaiikilla. Eli jos siellä katossa Pantokrator on, on se mosaiikkia.

Siis tätä tarkoitin:

En muista, oliko mosaiikki vai maalaus

https://www.google.fi/search?q=verikirkko+taide&rlz=1CATAAA_enFI727FI727&tbm=isch&imgil=pG7SCtorM3OePM%3A%3B8ErsJfKMuJZXdM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.momondo.fi%252Finspiroidu%252Fmatka-pietariin%252F&source=iu&pf=m&fir=pG7SCtorM3OePM%3A%2C8ErsJfKMuJZXdM%2C_&usg=__zV0LSShhZtaF1EMVx7voWLdqqc0%3D&biw=1093&bih=504&ved=0ahUKEwjXi-elhe3RAhUmEJoKHYHLAdMQyjcIJA&ei=M9uQWJemC6ag6ASBl4eYDQ#imgdii=pG7SCtorM3OePM%3A%3BpG7SCtorM3OePM%3A%3BTBy1ymfPsqstsM%3A&imgrc=pG7SCtorM3OePM%3A

1 tykkäys

Siellä on koko Kristuksen elämä mosaiikkeina, mutta en muista mitä oli pääkupolissa. Yhdessä kupolissa näyttää olevan Kristus Immanuel. Immanuel-ikonissa Kristus kuvataan lapsena tai nuorukaisena.

1 tykkäys

Joo.

Kuvasi ei ihan ulotu ylempään kupoliin, missä Pantokrator. Immanuel on alempana.

Kuvitelkaa millainen työ on peittää mosaiikkikuvilla noin isot pinnat, mosaiikit ovat n 0.5 neliösentin palasia, joten tekniikka on vielä hitaampaa kuin fresko tai stucco!

Iisakin kirkko taitaa olla suomalaisten rakentama, koska suomen kielessä on sanonta “rakennetaan kuin Iisakinkirkkoa”. Vastaavaa sanontaa ei venäjän kielessä ole. Ainakin Iisakin kirkon rakentamiseen on käytetty Pyterlahden graniittia. Iisakin kirkossa toimi aikoinaan ateismin museo. Siksi varmaan en 1970- ja 80-luvuilla käynyt siinä koskaan. Kun pari vuotta sitten kävin Pietarissa, en ehtinyt tutustumaan siihen. Ei siellä varmaan enää silloin toiminut ateismin museota, mutta oli paljon muuta ohjelmaa. Hyvä, että mahtava temppeli siirtyy takaisin kirkolle.

1 tykkäys

Uskonnon ja ateismin museo taisi kuitenkin toimia muualla, eli Kazanin tuomiokirkossa. Kazanin Jumalanäidin katedraali lienee virallinen nimi suomeksi. Se on Nevskin alkupäässä, vastapäätä kirjakauppa Dom Knigiä. Muistelen että vuoden 1995 paikkeilla se oli vielä museona, mutta ateismi-sana oli jätetty nimestä pois.

Olin vallan unohtanut missä Iisakin kirkko sijaitsee, näköjään lähellä Amiraliteettiä ja tsaari Pietarin pronssipatsasta.

1 tykkäys

Jumalan äidin kazanilaisen ikonin tuomiokirkko on nykyisin toimiva kirkko. Kävin siellä jumalanpalveluksessa pari vuotta sitten. Asuimme siinä päässä Nevski prospektia eräässä pienessä hotellissa. Kazanin tuomiokirkon aikaisemmista vaiheista en tiedä mitään. Iisakinkirkko on siis näihin päiviin asti ollut museo, mutta en tiedä, mitä siellä on viimeaikoina esitelty. Uskontojen ja ateismin museoita on voinut Pietarissa olla aikoinaan useampiakin. 1960-luvulla Leningradissa oli vain muutamia toimivia kirkkoja. Yksi niistä oli Nikolski. En tiedä, missä se sijaitsee, mutta metrolla sinne mentiin. Karkasimme eräältä oppaalta sinne pienen seurueen kanssa ensimmäisellä Leningradin matkallani.

3 tykkäystä