Johanna Korhosen kysymykset Teemu Laajasalolle

Asiasta kertoo myös Iltasanomat:

Kirkko ja Kaupunki kertoo, että Korhonen on lähettänyt kymmeniä kysymyksiä sisältävän asiakirjan myös muun muassa Helsingin seurakuntayhtymän ja Kallion seurakunnan johdolle sekä Laajasalolle itselleen.

Korhonen kertoo selvittäneensä Laajasalon rahankäyttöä. Hän moittii Laajasaloa muun muassa kirkkotyönantajan luottokortin holtittomasta käytöstä, kun Laajasalo toimi

Kallion kirkkoherrana ja Helsingin seurakuntayhtymän johtajana. Laajasalo valittiin piispaksi syksyllä.

Korhosen mukaan tuore piispa on hukannut suuren osan vuoden 2017 luottokorttikuiteistaan. Hänen selvityksensä mukaan niistä puuttuu yli neljäsosa.

Kuitittomia luottokorttimenoja on Korhosen mukaan vuonna 2017 yli 2 600 euron edestä.

Korhonen vaatii vastauksia Laajasalolta myös muun muassa Israelin-matkasta keväällä 2017. Korhosen mukaan matkalla viranhoidolliset tehtävät olivat vähissä. Samaten Korhonen ihmettelee Laajasalon

yöpymistä hotellin sviitissä Savonlinnassa.

Korhonen penää tietoja myös > virvoitusjuomahankinnoista.

– Maksukorttitositteiden mukaan olet suhteellisen usein ostanut kortilla Coca-Colaa. Kallion seurakunnassa neuvottelutarjoilujen hankinta ei kuulu kirkkoherran tehtäviin. Miksi olet ostanut Coca-Colaa seurakunnan varoilla? Korhonen kysyy paperissaan.

Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja ihmettelee Laajasalon yöpymistä hotellin sviitissä Savonlinnassa.

Virkamatka Israeliin viime keväänä oli Laajasalon mukaan asianmukainen. Sen hän myöntää, että Savonlinnassa hänen olisi

pitänyt selvittää tarkemmin, millainen hotellihuone tuli varattua. Hän yöpyi “Kuninkaan sviitissä”.

– Pyysin virkailijalta “hyvää huonetta”, enkä kysynyt hintaa. Minulle sitä ei ole siis myyty tuolla nimellä, nykyinen piispa selvittää.

Hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja Korhonen ehdottaa Helsingin seurakuntayhtymän sisäiselle tarkastukselle ja tilintarkastukselle yksityiskohtaista tutkintaa Laajasalon luottokortin käytöstä.

Hän haluaa myös Laajasalolta vastauksia esittämiinsä kysymyksiin.

Laajasalo lupaa Kirkolle ja Kaupungille vastata Korhosen kysymyksiin.

Aika pahoja syytteitä ja vaikea noita on laittaa ihan pahansuopuuden piikkiin Korhosen taholta. Ei savua ilman tulta ja kyllähän Laajasalo tuntuu myöntävänkin ainakin osan virheistä. Ei anna hyvää kuvaa muuten mukavan oloisesta miehestä. Toivottavasti kerrankin asia tutkitaan riittävän tarkasti niin että epäselvyyttä ei jää ja jatkossa mahdollinen vääränlainen toiminta estyy. On vain siten hyvänä esimerkkinä muillekin vallankäyttäjille.

1 tykkäys

Näissä Johanna Korhosta koskevissa jutuissa esiintyy jatkuvasti “hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja”.

Kyseisestä instanssista wiki sanoo seuraavaa:

"Hiippakuntavaltuuston tehtävänä on ”tukea ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa” ja sen seurakunnissa. Lisäksi hiippakuntavaltuusto päättää sille erikseen säädetyt tehtävät. Tällaisia tehtäviä ovat:

hiippakunnan toiminta- ja taloussuunnitelman sekä talousarvion hyväksyminen;
hiippakunnan edellisen tilikauden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen;
perustaa ja lakkauttaa tuomiokapitulin virat;
käsitellä sille tehdyt (hiippakunnan työtä tai kirkon järjestysmuotoa koskevat) aloitteet;
tuomiokapitulin maallikkojäsenen ja kahden varajäsenen valitseminen.

Hiippakuntavaltuusto voi asettaa hiippakunnallista työtä varten johtokuntia"

Hiippakuntavaltuuston tehtävänä ei ole piispan toimien tarkkailu. Nyt näistä uutisista saa jatkuvasti sellaisen kuvan. Korhonen ei tutki asioita hiippakuntavaltuuston jäsenenä/puheenjohtajana. Toki “kirkon tehtävän toteutumis” -otsikon alle saa vaikka mitä mikä voisi tällaisen tehtävän toteutumista estää. Mutta sinne mahtuisi myös Korhosen ylenpalttinen kiinnostus Laajasalon toimia ja menneisyyden hölmöilyjä kohtaan. Sekin varmaan tympii jotakuta ja estää kirkkon tehtävän toteutumista.

Sääliksi käy kaikkia osapuolia.

D

8 tykkäystä

Tähän voisi lisätä myös piispa Irja Askolan tai Kari Mäkisen taannoiset epäselvät viinaostokset, joissa tarjoilua tuntuu olleen kaksin käsin juotavaksi asti, tai muut epäselvät kulut.

Tässä Laajasalo myöntää olleensa huolimaton osan kuittien säilyttämisen suhteen, mutta takertuminen esim kirkkoherran cokishankintoihin seurakunnassa, jossa kirkkoherra vastaa esimiehenä suuremmistakin asioista tuntuu nimenomaan kitkerältä kaivelulta Laajasalon suuntaan. Tarvitaanhan palavereissa jotain tarjoilua, myös epävirallisemmassa kahdenkeskisissä, joita joka kerta ei voi mennä virkatien kautta tilailemaan.

Hotellihuoneen tapauksessa oli pyydetty vain hyvää huonetta, eikä savolaisen pikkukaupungin kuningassviitti varmaan ole ihan nimensä mukainen, varsinkaan kun siitä ei tilattaessa mainittu mitään.

Virkamatka on luultavasti ollut täysin asianmukainen, vaikka siihen olisi sisältynyt myös omaa vapaatakin ohjelmaa. Kun Korhosen edellinen yritys Teemun kukistamiseksi ei onnistunut, piti sitten alkaa tonkia tarkemmin josko jotain voisi vielä keksiä.

5 tykkäystä

Enpä kyllä muista ikinä olleeni palaverissa, jossa olisi tarjottu kokista. Jotenkin tulee sellainen fiilis, että johonkin muuhun tarkoitukseen sitä on ostettu. Oon aika niuho tällaisissa asioissa ja varmaan 95% Suomen yrityksistä laittaa firman piikkiin sellaisia ostoksia, joita ei mun mielestä pitäisi. Mutta jotenkin silti odottaisin kirkolta ja kirkon työntekijöiltä vähän parempaa.

Ja muuten, on kyllä maailmanluokan hölmöyttä ostaa kyselemättä yhtään mitään, jota on itse tiedustellut sanalla “hyvä”. Silloin saa taatusti kallista luksusta.

3 tykkäystä

Ehkäpä Teemu on halunnut tarjota kokista. Työhistorioita on monenlaisia, melkein kaikenlaista on tarjottu eikä limonadi suun kostukkeena ole sen huonompi kuin kahvi tai teekään, joita useimmin tarjotaan. Ajattelin tässä ihan sellaista epävirallista omassa huoneessa tapahtuvaa jutustelua, jossa on sopivaa tarjota jotain helposti käsilläoltavaa. Yksi vaihtoehto olisi tietysti tarjota automaattikahvia, mutta joku senkin maksaa.

1 tykkäys

Plääh, pyhä viina. Lainaan tekstiäni viimeisestä Vapaa Ajattelijasta:

Kesällä 2016 Iltalehti selvitti piispojen viinaostoksia ja sai selville arkkipiispan seurueen ostaneen 10.4.2014 viisi Finlandia vodka -paukkua. Asiasta kohuttiin somessa, ja vielä tämän vuoden puolellakin siihen on viitattu. Paukut maksoivat 45 euroa.

Toisaalta Me naiset -lehdessä entinen pappi kertoi miten “kirkon varoja käytetään muun muassa työntekijöiden kuljetuksiin ulkomaille, heitä viedään retriitteihin hemmoteltaviksi, saunomaan, harrastuksiin ja tarjotaan ateria viisi kertaa päivässä” eikä some kohissut. Pari vuotta sitten piispan virka-asunto maksoi 900,000 euroa, eikä kukaan enää muista asiaa.

Jep. Haisee kilometrin päähän, että kyseessä on Korhosen henkilökohtainen ajojahti Laajasaloa vastaan. Mikä lie syynä. Eiköhän sekin vielä paljastu aikanaan. Vastenmielistä tuo Korhosen toiminta.

9 tykkäystä

Eipä sillä oikeastaan ole väliä, onko kyseessä henkilökohtainen ajojahti vai ei, ja onko jonkun muun suuremmista väärinkäytöksistä syntynyt yhtä isoa kohua vai ei. Toki pieniinkin väärinkäytöksiin on aiheellista puuttua ja Korhonen on siinä ihan oikeassa, että nuo menot vaativat selvitystä. Ei se ole mikään syy olla leväperäinen työnantajan rahojen kanssa, että muutkin ovat. Kuten sanoin, olen niuho tällaisissa ja mun mielestä kristityn on aivan aiheellista ollakin niuho sen suhteen, miten toisten rahoja käyttää. Seitsemäs käsky ja silleen.

3 tykkäystä

Korhonen on ottanut nähtävästi elämäntehtäväkseen Laajasalon vainoamisen. Jotenkin outoa.

Tosin sitä en voi ymmärtää, miten jollakin voi mennä firman luottokortin kuitit hukkaan. Omia ostoksia ei tietysti pidä sillä maksaa. Hotellihuoneen tasosta kohuaminen on minusta taas pikkumaista ja ulkomaan virkamatka on varmaan pitänyt hyväksyttää etukäteen.

5 tykkäystä

Tässä ei liene rikosta, mutta vaikuttaa selvältä valheelta:

"Elokuussa 2017 Laajasalo sanoi, että yrityksellä ei käytännössä ole ollut toimintaa tammikuussa 2013 tehdyn liiketoimintakaupan jälkeen.

Kaupparekisterin mukaan yritys on kuitenkin ollut toiminnassa keskeytyksettä, ja sen liikevaihto on ollut neljän tilikauden aikana yhteensä 153 465 euroa."

150 tuhatta / 4 vuotta ei mitenkään ole “ei käytännössä toimintaa”.

Minä olen kyllä ollut läsnä lukemattomissa edustustilanteissa, missä kokista on tarjolla. Eivät kaikki nykyään tarjoa kahvia tai alkoholia. En pidä tuota lainkaan epäilyttävänä. Ja oikeasti pidän todella erikoisena tuota, että Korhonen ei tee tutkintaa viinaostoksista, mutta kokiksesta kyllä.

7 tykkäystä

Taustalla taitaa olla se, että Laajsalo on tunnettu siitä, että hän juo valtavasti cokista. Ja mitään omia juttuja ei tietysti saa firman kortilla ostaa. Ostothan pitää tiliöidä aina oikealle kulumomentille ja kyllä siitä sitten näkee, mihin tarkoitukseen on ostettu. Ja kuitit toimittaa eteenpäin kirjanpitoon, josta kyllä meillä ainakin on otettu yhteyttä, jos jotain ostoa ei ole tiliöity tai sen kuittia ei ole toimitettu ajoissa. Luulisi, että tämä nyt ei ole mitään ylivoimaista kenellekään, joka ei ole holhouksenalainen.

2 tykkäystä

Tuosta kuittien käsittelystä olen kyllä samaa mieltä. Ja on minusta itsestäänselvää, ettei työnantajan luottokortilla osteta kuin työhön liittyviä asioita.

Mutta ihminen, joka pitää kokiksesta, saattaa myös oikeasti tarjota sitä myös muille.

7 tykkäystä

Johan piispaa nyt harjataan: https://demokraatti.fi/ei-ole-kyse-aivan-pienista-epaselvyyksista-rikosoikeuden-professori-poliisin-syyta-kaynnistaa-piispasta-tutkinta/

Minä kun luulin että Borgiat oli niitä pahiksia…

D

1 tykkäys

Juuri tuli klo. 17.00 yle uutisissa, ettei tarvita ylimääräistä tutkintaa asiassa, Teemu Laajasalo on luvannut “maksaa takaisin” epäselvät summat.
Ilta-Sanomien uutinen on sikäli väärä, että siinä puhuttiin piispasta ja nämä kyseiset asiat ovat tapahtuneet Teemun kirkkoherrana olo- aikaan.

Raamatussahan muuten lukee mm. “Jos veljesi tekee syntiä, ota asia puheeksi kahden kesken - -”. Että ideana olisi kai olla aloittamatta asiaa julkisuuden kautta…

7 tykkäystä

Eihän se, että maksaa jälkeenpäin kulut poista sitä, että virhe on tehty. Ei siis asia ole loppuunkäsitelty, jos viranomainen haluaa asian tutkia. Toki ele on hyvä ja sovitteleva, mutta se ei poista sitä, että mahdollisesti on ollut kyse virka-aseman väärinkäytöstä. Oikeastaan olisi Laajasalonkin kannalta hyvä että asia tutkittaisiin, varsinkin jos silloin todettaisiin, että rangaistavaa väärinkäytöstä ei ole tapahtunut. Jos asia jää tähän, niin silloin leima säilyy vaikka villat sen peittäisivätkin.

3 tykkäystä

Juuri tästä pari minuuttia sitten vaimokin mainitsi ja näinhän se on. Ja ateistinkin suusta kuulee toisinaan suurempia totuuksia kuin monelta kriistityksi itseään tituleeraavilta.

Lisää uutisia Yleltä:

2 tykkäystä