Kaste, usko ja lapset

En halua, että kristityt riitelevät tulevaisuudessakaan, enkä halua, että uskovat riitelevät uskomattomien kanssa ja uskomattomat uskovien kassa. (Tiedän, että hankaluutta tuottaa esim. seuraava raamatunkohta: “Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan maan päälle rauhaa. En minä ole tullut tuomaan rauhaa, vaan miekan. Minä olen tullut nostamaan pojan isäänsä, tyttären äitiään ja miniän anoppiaan vastaan. Viholliset ovat oman talon väkeä.” Matt. 10:34-36) Siksi kirjoitan esim. eri kirkkojen hyvistä pointeista, jotka näen hyviksi kristillisestä näkökulmasta ja monesti ihan älyllisestikin perusteltuina. En ajattele, että yksi kristillinen ryhmä tai kirkko on kristillisessä mielessä yli muiden tai ainoa oikea. Olen tässä viestiketjussa tuonut esiin omia näkökulmiani menneisyydestäni, jotka ovat paikoin vähintään lähellä helluntailaisuutta. En ole nähnyt enkä näe siis edelleenkään helluntailaista ajattelutapaa sinänsä antikristillisenä tai lahkolaisena tai kristillisesti arvioituna vääräoppisena.

Jokainen ihminen on erehtyväinen. Siksi saatan kysyä joskus asiaa, johon ajattelen tietäväni vastauksen. Voi olla, että olen erehtynyt, eli luulin vain tietäväni. Kun esittää kysymyksiä, joihin tietää melkoisella varmuudella itse vastauksen, voi saada joitakuita vahvasti oman kirkkonsa oppiin uskovia vähemmän omaan oppiinsa kiinnittyneiksi. Mielestäni on hyvä, että kristityt eivät ole liian varmoja joistain opillisista asioista, jos ei ole kritiikkiä kestäviä syitä olla niistä erittäin varmoja. On mielestäni hyvä, että teologisesti kritisoidaan toisia, jotka ajattelevat teologisesti toisin, jos on raamatullisesti hyvin perusteltuja syitä kritisoimiseen. Jos on täysin varma omasta oikeaoppisuudesta ja muiden vääräoppisuudesta, voi olla vaarana fanaattisuuteen lankeaminen. Minä olen tällä foorumilla havainnut vuosien aikana jossain määrin fanaattisuutta. Fanaattisuus ahdistaa minua, samoin fanaattisuuteen liittyvät uskonsodat, mustavalkoinen ajattelu ja roviolla polttamiset; ja minua ahdistaa omahyväisyys tai itsensä korottaminen tai siis ‘holier than thou’ -asenne, jolloin perusteettomasti nostetaan omassa mielessä oma rakas minä muita korkeammalle ajattelemalla muiden olevan alhaisemmalla tasolla mentaalisessa statushierarkiassa ja ilmaisemalla se muiden “alhaisuus” vähintään epäsuorasti, jolloin se, jonka vähintään vihjaistaan olevan pahempi tai syntisempi tai muutoin alhaisempi tai huonompi, monesti kärsii henkisesti siitä syystä.

Näitä ketjuja lukevat muutkin ihmiset kuin jo uskossaan “varmat” ja asioista paljon tietävät ja kirjoittavat. Jotkut saattavat olla vasta kristinuskon jostain asiasta ensimmäistä kertaa kunnolla lukevia. On mielestäni hyvä, jos voivat pallotella asioita monelta kantilta muodostaessaan näkemyksiä asioista. Vai olisiko parempi, jos internetistä olisi luettavissa kristinuskosta vain roomalaiskatolinen totuus? Olisiko parempi, jos internetistä olisi luettavissa kristinuskosta vain helluntailainen totuus? Vai olisiko parempi, jos internetistä olisi luettavissa vain ja ainoastaan pastori Veli Saarikallen ja hengenheimolaisensa pastori Chrisin näkemys kristinuskosta? Olisiko hyvä, jos luterilaisia tunnustuskirjoja pidettäisiin erehtymättöminä ilmoituksina, joiden arvostelemisesta seuraa kuolemanrangaistus? Jos olisi, millä hyvillä, ymmärrettävillä, kritiikkiä kestävillä tai kiistämättömillä perusteilla? ¨

Jos kaikki kristillinen oppi- ja tekstimateriaali hävitettäisiin ihmisten mielistä ja kaikki kristilliset kirjat tuhottaisiin eikä internetiin jäisi mitään kristillistä materiaalia paitsi vain ja ainoastaan Raamattu, niin olen varma, että pelkän Raamatun pohjalta syntyisi hajaannusta niiden kesken, jotka sitä alkaisivat lukea ja siihen uskoa. Jos vain yksi kristillinen pulju jäisi jäljelle maailmaan, niin sekin hajaantuisi, jos pelotteena ei olisi väkivalta tai sosiaalinen kuolema kritiikkiä esittäville. Edelleen kiistellään ainakin jossain määrin siitä, mitä Luther todella opetti. Matti Väisäsen lukuisten kastekirjojen pohjalta saattaa joskus tulevaisuudessa syntyä kiistaa kannattajien kesken siitä, mitä Väisänen todella opetti. Lestadiolaisuus on hajonnut aika moneksi eri kuppikunnaksi. (Oliko jopa kuuteentoista eri porukkaan?) Jos joku karismaattinen ja lumoava kristitty nostettaisiin kannattajien taholta kristillisen joukon pomoksi, joka saisi hallita inhimillisenä yksinvaltiaana sitä porukkaa, luultavasti ennemmin tai myöhemmin joku, joka haluaa nousta mentaalisessa statushierarkiassa korkeammalle, pyrkisi syrjäyttämään ylimmäisen pastorin ja astuisi sen saappaisiin ainakin osaa alkuperäisestä porukasta johtamaan jne. Olen aika varma siitä, että mitä enemmän ihmisiä kehotetaan tutkimaan itsenäisesti Raamattua ja kriittisesti tarkastelemaan tai pureskelemaan ja märehtimään eri kirkkojen ja johtajien oppikäsityksiä, sitä vähemmän on vaaraa langeta fanaattisuuteen ja jonkin inhimillisen johtajan lumoihin ja talutusnuoraan. Koirat tarvitsevat isännän, mutta eivät kristityt eivätkä toisetkaan aikuiset ihmiset.

“Kloen perheväeltä olen saanut teistä kuulla, veljeni, että teillä on riitoja keskuudessanne. Tarkoitan sitä, että yksi teistä sanoo: “Minä olen Paavalin puolta”, toinen: “Minä Apolloksen”, joku taas: “Minä Keefaan”, joku vielä: “Minä Kristuksen”.” (1 Kor. 1:11-12)

“Kun toinen sanoo: “Minä olen Paavalin puolta”, ja toinen: “Minä olen Apolloksen”, ettekö silloin ole niinkuin ihmiset ainakin?”" ( 1 Kor. 3:4)

“Minä puhun niinkuin ymmärtäväisille; arvostelkaa itse, mitä minä sanon.” (1 Kor. 10:15)

2 tykkäystä

Jonkinlaiseen äärimmäisyyteen asia on viety mielestäni siinä, kun on opetettu jokapäiväistä uudestisyntymistä. Muistan kuulleeni, että Martti Simojoki on opettanut jokapäiväistä uudestisyntymistä. Vai oliko körttiläisyydessä esim. Lars Stenbäck vai molemmat? Joka tapauksessa sitä ajatusta on kritisoitu sillä, ettei suhde Kristukseen ole jatkuva on/off-suhde, tai sillä, ettei uskovaista oksana Jeesus-puussa katkaista joka päivä ja jälleen siihen kiinnitetä. Pitäisi olla radikaalia epäuskoa, että niin tapahtuisi (Room. 11:20). Ahdistavaa saattaisi olla, jos uskovaisena ajattelisi, että pitää ihan joka päivä syntyä uudestaan tilassa, jossa ei ole uudestisyntynyt ja pelastettu. Tässä siis ei-uudestisyntynyt = ei-pelastettu.

1 tykkäys

Käsittääkseni katekismuksessa mainittu jokapäiväinen parannuksen teko on lähellä sitä mitä Diakoni tarkoittaa.

(kaste) …merkitsee, että meissä oleva vanha ihminen on jokapäiväisessä katumuksessa ja parannuksessa upotettava ja surmattava kaikkine synteineen ja pahoine himoineen, ja sen tilalle pitää joka päivä tulla esiin ja nousta ylös uusi ihminen, joka iankaikkisesti elää Jumalalle vanhurskaana ja puhtaana.

Eli joka aamu on armo uus.
Elämä on pyrkimystä elää Jumalan tahdon mukaan. Se ei onnistu omin voimin, vaan kilvoittelu pitää yhdistää juuri siihen mitä Kristuksessa jo kasteen kautta meille on lahjoitettu.

Ei siis niin että on-off. Vaan uusi luomus ja vanha aadam. Pelastus ja armo on Jumalan puolelta koko matkan ajan valmis ja täydellinen. Mikään ei voi erottaa Kristuksen rakkaudesta, ei elämä, kuolema, ei henkivallat. Ei ole kadotustuomiota, kun on Kristuksessa! Synti vaan pyrkii edelleen tunkemaan väliin. Se hukutetaan sinne kasteveteen. Perkele kuiskuttelee, että katso mikä kurja sinä olet, et ikinä kelpaa Jumalalle. Tässä kamppailussa tarvitaan joka päivä armon sanoja, anteeksiantamusta ja uutta alkua.

1 tykkäys

Tähän pitää muistuttaa foorumin säännöistä.
Vaikka kristittyjä ovat kaikki Kolmiyhteiseen Jumalaan uskovat, täällä nauttii suojelua klassinen usko, varhaisen kirkon opetukset.
Helluntailaiset opettavat foorumin suojelemaa oppia vastaan, esim kasteen, ehtoollisen ja Pyhän Hengen osalta.

1 tykkäys

Mikä aikaisemmissa tämän tai muiden viestiketjujen viesteissäni on helluntailaista ajattelutapaa, joka olisi mielestäsi poistettava viestiketjuista? Minua ei tarvitse muistuttaa siitä, ettei tiettyjä helluntailaisia näkemyksiä saa täällä viljellä.

2 tykkäystä

Mielestäni helluntailaisuus on alkukirkon apostolista uskoa lähimpänä useissa asioissa.

Tässä siis ylläpitäjän määritelmä, mitä on klassinen kristinusko ja kuinka sitä sovelletaan tällä foorumilla;

Foorumilla käydään keskustelua klassisen kristinuskon ja ekumenian hengessä. Mitä tämä tarkoittaa? Klassinen kristinusko viittaa ns. jakamattoman kirkon aikaan. Ekumenialla tarkoitetaan puolestaan kristillisten kirkkojen yhteyspyrkimystä. Klassisen kristinuskon ja ekumenian hengessä toimimisella viitataan siihen, että ns. jakamattoman kirkon aikana syntyneet opit, tavat ja instituutiot, sellaisina kuin ne ilmenevät eri kirkkojen elämässä tänä päivänä, nauttivat foorumilla suojelua.

Tämän kanssa kun harjoittaa sisälukutaitoa, niin varmaan on aika hyvin kärryillä siitä, mitä tämän foorumin sääntöjen puitteissa tarkoitetaan sillä, että foorumi toimii klassisen kristinuskon hengessä/puitteissa. Se ei siis tarkoita sitä, että foorumi itsessään suosii ortodokseja, katolisia, luterilaisia ja anglikaaneja herätysliikkeitä, anabaptisteja, helluntailaisia ja muita ns. ekumenian vasemmiston kirkkoja vastaan, vaan sitä, että tietyt klassiseen kristinuskoon kuuluvat opit, tavat ja instituutiot, sellaisina kuin ne ilmenevät eri kirkkojen elämässä tänä päivänä, nauttivat suojelua. Foorumi ei niistä mitään julista oikeaksi, koska sen luonne on ekumeeninen, ja ns. jakamattoman kirkon aikana syntyneet opit, tavat ja instituutiot näyttäytyvät kovin erilaisina eri kirkoissa.

1 tykkäys

En mitään poistamista ajatellut vaan totesin vaan yleisesti sen mitkä opit ovat täällä suojelussa. Kasteketjussa tietenkin erityisesti tulee esiin Kirkon opetuksen ja vapaiden suuntien, siis lähinnä helluntailais-baptistisen opetuksen ero.

1 tykkäys

Martti Luther jo opetti että kristityn elämä on jatkuvaa parannuksentekoa, päivittäistä paluuta kasteen armoon.

Tämä on myös pastoraalisesti järkevää.

D

4 tykkäystä

Mutta se päivittäinen parannuksenteko ei ole sama asia kuin uudestisyntyminen, vai mitä ajattelet? En muista koskaan lukeneeni mistään dogmaattisesta teoksesta, että päivittäinen parannuksenteko olisi sama asia kuin uudestisyntyminen tai verrattavissa uskoon tulemiseen. Tunnustuskirjoissa uudestisyntymättömällä tarkoitetaan hengellisesti kuollutta seuraavassa kohdassa:

Uudestisyntymättömän ymmärrys ja tahto ovat juuri se subjectum convertendum, toisin sanoen se, mikä on käännettävä: hengellisesti kuolleen ihmisen ymmärrys ja tahto. Hänessä Pyhä Henki toteuttaa kääntymyksen ja uudistuksen. Käännettävänä oleva ihmistahto ei ensinkään osallistu tähän toimintaan, se vain alistuu Jumalan toimintaan, kunnes ihminen on uudestisyntynyt.”

Tunnustuskirjat. Yksimielisyyden ohje. 1948, 484

Jos uudestisyntymätön = hengellisesti kuollut ihminen, niin en sanoisi, että kristittyä voisi pitää hengellisesti kuolleena päivittäin tai välillä ainakin joinakin hetkinä ennen parannuksentekoa. Minulle uudestisyntynyt merkitsi aina samaa kuin olla Jumalan lapsi tai kristitty. Jos kristitty on välillä uudestisyntymätön, hän ei ole silloin kristitty. Olisi ristiriitaista puhua uudestisyntymättömästä kristitystä tai Jumalan lapsesta.

Onko @9x samaa mieltä näistä asioista?

1 tykkäys

On se minusta sama asia. Nyt olet sitten törmännyt siihen 1. kerran

D

2 tykkäystä

Minä ajattelen tästä myös erilailla kuten Glacialis. Uudestisyntymä on uskoontulo, päivittäinen parannuksenteko taas eri.

Parannusta saa ja pitääkin tehdä päivittäin, mutta uskoontuloa mielellään ei. Tosin vaimo kertoi jostain lapsuudenystävästään, joka kääntyi helluntailaiseksi ja sen jälkeen oli välillä uskossa ja välillä taas ei, kunnes taas oli uskossa jonain päivänä.

Mikään sen paremmin helluntailainen kuin muukaan oppi ei opeta näin. Uskoon tosin voi tulla uudelleenkin, mikäli on luopunut pitemmäksi aikaa (kuin päiväksi tai pariksi).

1 tykkäys

En ole törmännyt muualla kuin muutaman tuntemani kristityn puheissa, jotka eivät viitanneet mihinkään dogmaattisiin teoksiin tai Raamattuun. Eräs kristitty kertoi minulle aikoinaan ahdistuneena siitä ajatuksesta, että uudestisyntyminen on jokapäiväistä. Ajattelen, että voisi olla hyvin ahdistavaa, jos uskovainen ajattelisi, että ei voi olla pelastettu kristittynä, jos ei ole uudestisyntynyt ja välillä on uudestisyntymätön kristittynä. Jeesuksen mukaan vain se, joka on uudestisyntynyt, voi päästä Jumalan valtakuntaan. "Jeesus vastasi hänelle: “Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny uudesti, ylhäältä, hän ei pääse näkemään Jumalan valtakuntaa.” (Joh. 3:3) En voi nähdä sielunhoidollisena näkemystä, että kristityn pelastus on tällä tavalla koko ajan kuin uhanalainen tai epävarma.

1 tykkäys

Eikö olisi parempi sanoa uudestisyntymisen olevan jatkuvaa joka sitten saavuttaa täydellisyytensä siinä kun Ihmisen Poika istuu kirkkautensa valtaistuimella?

Matt 19:28: "Niin Jeesus sanoi heille: “Totisesti minä sanon teille: siinä uudestisyntymisessä, jolloin Ihmisen Poika istuu kirkkautensa valtaistuimella, saatte tekin, jotka olette minua seuranneet, istua kahdellatoista valtaistuimella ja tuomita Israelin kahtatoista sukukuntaa.”

Tämän jälkeen ei enää eletä uudestisyntyneen uskossa, vaan näkemisessä. Eihän uudestisyntyminen ole fyysinen, eikä medikaalinen tapahtuma jossa itsessään epävanhurskas muutetaan vanhurskaaksi, vaan on sekin asia, joka omistetaan uskolla, jota uskoa Pyhä Henki pitää yllä kasteen ja sanan sekä ehtoollisen kautta.

Kun teen syntiä, en ole itseni uskoen, en ole uudestisyntynyt. Kun palaan kasteen armoon, en tee syntiä ja uudestisynnyn. Ihan normisettiä. Ei Jeesus sano Että “joka on tasan yhden kerran uudestisyntynyt, voi päästä Jumalan valtakuntaan”.

Minusta on helpottavaa ajatella, että uudestisyntymiseni ei tahraannu synnin tekemisestä. Palaan siihen aina uudestaan, kun kadun ja pyydän syntejäni anteeksi. EI se tee pelastuksestani epävarmaa, sillä Jumala on luvannut antaa anteeksi. Minusta taas olisi arveluttavaa, jos olisin uudestisyntynyt, ja kaikki mitä teen sen jälkeen, on ihan yhdentekevää pelastumiseni kannalta.

Olen puhunut tästä kyllä ennekin: välillä olen itseni uskoen ja välillä en. Kun olen itseni uskoen, elän Jumalan tahdon mukaan. Kun teen syntiä, en ole itseni uskoen ja olen Saatanan vietävänä.

“Kun Herramme ja Mestarimme Jeesus Kristus sanoo: Tehkää parannus jne., niin hän tahtoo, että uskovaisen koko elämä on oleva parannusta.”

Martti Luther, 95 teesiä, 1. teesi.

Tämä myös @Fratres lle

Ei elämässä ole hirveästi useita prosesseja. On pyhityksen prosessi joka kestää elämän ajan lankeamisineen, tuhlaajapoikuuksineen ja Isän vastaan juoksuineen. Loputtomine uudestisyntymisineen/uskoontulemisineen/parannuksentekemisineen ja lankeemisineen/synnintekemisineen jne.

D

2 tykkäystä

Kaivoin esiin 20 vuotta sitten lukemani Tiililän kirjan, jossa on alleviivaamani kohta, jonka viereen kirjoitin aamenen. Tässä lainaus siitä kirjasta:

“Uudesti syntyminen on näet uskon saamista: Jumala lahjoittaa uskon. Uskoa seuraa heti myös vanhurskauttaminen. Nämä kolme, usko, uudesti syntyminen ja vanhurskauttaminen, ovat pelastusjärjestyksen keskus, sillä kun Jumala synnyttää uskon ihmisen sydämeen, hän samalla synnyttää tämän ihmisen iankaikkiseen elämään. (Tässä lähdetään käytännöllisesti tapauksesta, jolloin ihminen on luopunut kasteen armosta, sillä kastehan on jo uudesti synnyttämistä. On siis kysymys ns. toisesta uudestisyntymisestä. Sen opettaminen ei ole myöhemmässä luterilaisessa teologiassa saanut kaikkien hyväksymistä, sillä voidaan katsoa ihmisen vain palaavan kasteen armoon ja uudelleen tietoisesti omistavan jo silloin saamansa elämän. Puhdasoppisuuden isät joka tapauksessa esittivät ordon näin — ja siinä he saivat myös pietistien jakamattoman tuen.) Pelastusjärjestyksen jälkimmäinen puoli, unio mystica, renovatio, sanctificatio ja glorificatio, on kokonaan uudistumista koskeva. Kysymys on siitä, mitä Jumala jatkuvasti tekee uskosta vanhurskauttamalleen ihmiselle.

Osmo Tiililä: Johdatus teologiaan. 1968, 200

1 tykkäys

Tässä on ristiriita kahdessa eri kappaleessa. Sanot, ettei uudestisyntyminen tahraannu synnin tekemisestä ja sitä ennen, että tehdessäsi syntiä et ole uudestisyntynyt.

Uudestisyntyminen tapahtuu uskoontullessa, eikä katoa mihinkään jos et tietoisesti luovu uskosta. Parannukseen taas kutsutaan päivittäin.

Tykkään tästä sanojen uusiokäytöstä ja tuulettamisesta.
Toisaalta ymmärrän kun on vakiinnutettu “newborn christians” yms termit, niin on vaikea erottaa niitä siitä, mihin kristillisyyden ilmiöihin niillä viitataan. Ns. ratkaisukristillisyyshän on ottanut uudestisyntyminen -sanan kuvaamaan sitä että elämän suurin käännekohta on se hetki jolloin on koettu uskoontulo, ja juuri siihen aina palataan ja juuri siitä todistetaan, miten kaikki sen jälkeen muuttui. Tämä kokemus on inhimillisesti ymmärrettävä, mutta ei ainoa mahdollisuus, eikä se “klassinen” tapa suhtautua kristityn elämään.

Mutta itse asiaa ajatellen, juuri noinhan se on miten kirjoitat. Elämä on tuollainen prosessi kristitylle. Onneksi Isä on, ja hän ottaa vastaan!

Tämä pitää paikkansa ainakin joiltain osin. Itse olen oppinut ajattelemaan että kyse on painatuserosta ja olen yrittänyt tuoda sitä julki.

Joka tapauksessa jo Nikean-Konstantinopolin uskontunnustuksen mukaan meillä on yksi kaste ja uudelleenkastamisen opettaminen/kehottaminen on vastoin foorumin sääntöjä.

Siitä saa mielestäni kuitenkin puhua objektiivisesti spekulaationa, näin esim. Antti J. Pietilän dogmatiikassa.

D

3 tykkäystä

Peukku tälle! :smiley: