Katolisessa kirkossa kuohuu?

En nyt oikeasti tiedä. Kardinaali Sarah kuitenkin vaikuttaisi etukäteen erittäin hyvältä valinnalta.

1 tykkäys

Tuosta herää myös kysymys, miten noin paljon oppia ja traditiota “ohittava” hahmo kuin Fransiskus on tullut valituksi?

Nimittikö Benedictus ultraliberaaleja?

Taitavat tradi-lähteet selittää asiaa niin, että Benedictusta nimittämässä oli vielä V2:sta ennen elänyttä sukupolvea, mutta että Fransiskuksen valintaan olisivat sitten jo vaikuttaneet 60- ja 70-lukujen nuoret radikaalit.

Liekö totta, mutta väittävät myös, että Fransiskus olisi ylipäätään nimittänyt enemmän kardinaaleja kuin Benedictus.

Ohittaako Franciscus sitten oppia ja traditiota? Ainakin kirkolle Saksassa hän on lähettänyt erittäin selkeän kiellon eukaristian jakamisesta luterilaisille. Vatikaanin toisen kirkolliskouksen katekismuksen muuttaminen kuolemantuomion osalta oli ainakin minusta harkitsematon ja huono liike, koska se heikensi koko katekismuksen opettaman opin koherenttiutta.

Mediassa Franciscusta on tulkittu sen mukaan mitkä ovat olleet yhteiskunnallisesti arvoliberaalien toiveet. Hänen oma sanomansa ei pysty nousemaan sen yli miten se tulkitaan mediassa ja on väärä strategia, että paavi yleensäkään olisi mediassa keskustelemassa ja antamassa lausuntoja. Jesuiitat vain ovat sellaisia, että heidän pitää selittää aina suoraan sille joka sanoo, eivätkä itse ymmärrä miten heidän tapansa horjuttaa ja kyseenalaistaa potkii pois yksinkertaisia sieluja, kun henkilökohtainen puhe on siirretty mediatasolle, jolloin se puhuttelee massoja.

3 tykkäystä

Tämä oli hyvin sanottu, voin hyvin ymmärtää että tästä on usein kyse. Fransiskushan on myös joutunut välillä selittämään sanomisiaan juuri tältä kantilta.

En nyt tiedä oliko se hyvin sanottu, mutta jesuiitoilla on ollut tällainen tapa, että katsotaan kuka puhuu ja sitten sovitetaan puhe sen mukaan suoraan kohti. Sillä on puolensa silloin, kun kontakti on suoraan henkilökohtainen, mutta medialle puhuttaessa metodissa vaikuttaa olevan tuhoisia elementtejä mukana.

2 tykkäystä

paterhenrik (ev.lut) tuo adekvaatisti esiin globaalisti ulottuvan katolisen kirkon paikallisia esiintymiä ilmeisen poikkeuksellisina. Monikulttuurinen orientaatio on tätä päivää.

Mitä taasen tulee nykyiseen paaviin, Diakoni on minusta juurella.

Ja jos katolisessa kirkossa mielestäsi “kuohuu” , mitä omassa luterilaisessa (prot.) kirkossa mielestäsi tai tuntumasi mukaan, paterhenrik, Suomessa ja lut-protestanttisessa skenessä tapahtuu?

1 tykkäys

4 viestiä siirrettiin ketjuun: Luterilaisessa kirkossakin kuohuu

HUOM! Tästä on aloitettu uusi keskustelu luterilaisen kirkon osalta otsikolla Luterilaisessa kirkossakin kuohuu , joten tässä vain siis katolisen kirkon käsittelyä jatkossa.

Rohkenen linkittää tähän Rod Dreherin (kirjailija, kirjoittanut The Benedict Option -kirjan) eilisen blogikirjoituksen “The Trial Of Conservative Catholicism”. Kirjoitus käsittelee myös ortodoksista kirkkoa ja uskoa (Dreher kääntyi katolisuudesta ortodoksiksi viime vuosituhannen alkupuolella) mutta ehkäpä blogilinkki kuitenkin istuu tähän ketjuun.

2 tykkäystä

Huoli voi johtua siitä, jos paavi esimerkiksi unohtaa tai ignooraa tradition. Ortodoksin korviin tämä kuulostaa ihan aiheelliselta huolella. :angel:

1 tykkäys

Hämmästyttävän vanha mies…

8 tykkäystä

Ihmekös jos traditio kelpaa… :stuck_out_tongue_winking_eye:

No niin, tulihan se tahaton kevennyskin tuotettua tähän ketjuun :smile:

1 tykkäys

Uutisia tältä viikolta Itävallasta: (K)eine Gay-Trauung in der Diözese Graz-Seckau?
Englanniksi samasta aiheesta: Catholic priest held liturgy celebrating lesbian union

No en sitten liity katoliseen kirkkoon.

D

Surullista sooloilua, mutta en nyt tätä nimittäisi kuohunnaksi katolisessa kirkossa.

2 tykkäystä

Yksittäistapaus luonnollisesti, mutta huolestuttava sellainen. Otetaan amoris laetitia ja tulkitaan sitä tarkoitushakuisesti. Sitten pohditaan kysymystä “Miten ihminen viihtyisi kirkossa” ja vastataan siihen tällaisella seremonialla, joka ei käsittäkseni ollut kuitenkaan sakramentaalinen. Joka tapauksessa etsitään porsaanreikiä kirkon teksteistä ja toimitaan ihmisten halujen mukaan. Huolestuttavan protestanttinen meininki.

D

4 tykkäystä

Sitähän se meilläkin, luterilaisessa kirkossa? :face_with_monocle:

Ensimmäisessä viestissäni nostin esille pride-messut katolisessa kirkossa. Paljon puhutaan myös saksalaisesta katolisuudesta ja sen muutospyrkimyksistä katoliseen oppiin ja varsinkin käytäntöön. Globaalisti nekin tietysti ovat poikkeus, mutta samaa voisi sanoa samanlaisista tapahtumista myös luterilaisessa kirkossa – jos tarkastellaan koko luterilaista maailmaa. Tai kaikista reformaation kirkoista.

1 tykkäys

Joo, kirkko on ihan kiva juhlatila tuollaisille ihan-kuin-avioliittoon vihkimisille kunhan sitä vähän stailataan ja tuunataan.

Enemmän jengiä saataisiin käymään jos välillä pidettäisiin vaikka pornomessut ja homodisko - ehkä jo ensi kesän Pride-päivinä!

Ketju suljettiin automaattisesti 90 päivän kuluttua viimeisestä viestistä. Uusia vastauksia ei voi enää kirjoittaa.